Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ο Βαρουφάκης, οι ηχογραφήσεις και το πλατό της... Βουλής

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία ανθρώπων, που θα μπορούσε να τους ονομάσει κανείς «πρώην παίκτες reality»
Κάποια στιγμή βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, έγιναν περιζήτητοι, έκαναν «καυτές» αποκαλύψεις, για το προσκήνιο και το παρασκήνιο, κατήγγειλαν τους «συμπαίκτες» τους που τους παγίδευσαν. Αλλά μετά τα φώτα έκλεισαν. Και έμειναν με λίγους θαυμαστές που τους ακολουθούν πιστά αλλά για πόσο!
Πού και πού μόνο, τους ξαναθυμούνται από κανένα κανάλι τρίτης... διαλογής, όταν ξεκινάει ένας νέος κύκλος του reality. Και αυτοί πηγαίνουν πρόθυμα, έτοιμοι να κάνουν μερικές «καυτές» αποκαλύψεις ακόμα… Ναι, είναι κάπως γραφικό, αλλά η ζωή είναι σκληρή για τους star της μιας φοράς.
Κάτι αντίστοιχο ζει τα τελευταία χρόνια και ο Γιάννης Βαρουφάκης. 
Η ζωή συνεχίζεται, νέα πρόσωπα έρχονται στο επίκεντρο, ο κόσμος δείχνει μια διάθεση να προχωρήσει μπροστά, αλλά εκείνος με την πρώτη ευκαιρία θα θελήσει να ξαναφέρει την συζήτηση πίσω στις ένδοξες μέρες του. Τότε που πρωταγωνιστούσε στο προσωπικό του reality της διαπραγμάτευσης. Και μάλιστα με αυτό το αίσθημα ότι επειδή δεν τους έπεισε, τον αδίκησαν και τον υπονόμευσαν.

Όμως όταν δεν πάει η επικαιρότητα στον Γιάνη, πάει ο Γιάνης στην επικαιρότητα. 
Ειδικά όταν το παλιό του κόμμα ανεβάζει το δικό του reality, αυτό της αυτοκριτικής και ψάχνει να ρίξει τις ευθύνες σε τρίτους. Δηλαδή και στον ίδιο. Και στο σημείο αυτό ο Γιάνης λαμβάνει επείγουσα κλήση από τον ατζέντη του – δηλαδή τον εαυτό του – να κάνει θριαμβευτική αποκαλυπτική εμφάνιση για να αποκαταστήσει τα πράγματα. Γιατί ο κόσμος θέλει να μάθει ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συναλλαγές με τους δανειστές! Άσε που η συζήτηση είναι για τα εργασιακά, και ο Γιάννης εργαζόταν όταν ήταν στο Eurogroup για να φτιάξει αυτό το ντοκουμέντο. Δηλαδή είναι μέσα στο θέμα.
Και έτσι, αυτές οι περίφημες ηχογραφήσεις του Eurogroup επανήλθαν ξανά στην δημοσιότητα. Αλλά επειδή έχουν ήδη αναφερθεί και χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, χρειαζόταν ένα ακόμα πιο έντονο εύρημα. Ένα στικάκι για παράδειγμα. Που και σασπένς προσδίδει και κάτι κινηματογραφικό έχει. Εξάλλου όταν έχεις κολλήσει από τον Κώστα Γαβρά το μικρόβιο του κινηματογράφου, δύσκολα ξαναγυρίζεις στην πεζότητα μιας απλής ομιλίας από το βήμα της Βουλής, όπου οι κάμερες είναι σταθερές και δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη για τους πραγματικούς stars.

Ο Γιάνης λοιπόν, σαν νέος Προμηθέας, κλέβει από το Eurogroup την «Αλήθεια» και μετά από 4,5 χρόνια, αποφασίζει να την παραδώσει στους κοινούς θνητούς – δηλαδή στον Κώστα Τασούλα για να λειτουργήσει σαν αυτοφοράκιας. Δηλαδή να χρεωθεί εκείνος την διανομή του παράνομου υλικού. Και μάλιστα επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να παιχτεί η ηχογράφηση ακόμα και σε ειδική αίθουσα προβολής της Βουλής. Αίθουσα που θα μπορούσε να ονομαστεί τιμής ένεκεν «Cine Γιάνης – Τα χρόνια της αθωότητας».
Βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με τον άνθρωπο που πρότεινε την Μάγδα Φύσσα για πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς καν να την ρωτήσει, είναι λογικό να θέλεις να βεβαιωθείς ότι υπάρχει όντως τέτοια γνωμάτευση του Αρείου Πάγου και ότι δεν πρόκειται για μια ακόμα από εκείνες τις φανταστικές ερωτήσεις που κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο μιας δικής του και απόλυτα προσωπικής πραγματικότητας, για να πάρει με την φαντασία του τις απαντήσεις που επιθυμεί. Και – ω, τι έκπληξη! – Πηγές του Αρείου Πάγου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τέτοια συγκεκριμένη γνωμάτευση.
Άσε που η παράνομη ηχογράφηση έγινε εκτός Ελλάδας. Και εκεί το πράγμα δυσκολεύει. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά και ειδικές ευαισθησίες σε τέτοιου είδους παρανομίες πολύ δε περισσότερο όταν γίνονται σε ένα όργανο που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν το βάζει κάτω. Θεωρώντας ότι η λέξη αξιοπιστία είναι ένα ακόμα σατανικό σχέδιο των ολιγαρχών για να τον σαμποτάρουν, αναδιπλώνεται.
Με την δεύτερη ανακοίνωση, ξεχνιέται εντελώς το θέμα «Άρειος Πάγος, νομιμότητα, γνωμάτευση». Σα να μην υπήρξε ποτέ. Τώρα πια είναι οι αντίπαλοί του που επιδιώκουν να επιβάλλουν την συνωμοσία της σιωπής και να κρύψουν την σκληρή αλήθεια: ότι δηλαδή δεν έπαιρναν τον Γιάνη στα σοβαρά! Έτσι τώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετατρέπεται σε μάρτυρα.
Και είναι έτοιμος να παρανομήσει και να γίνει νέος Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να μάθει ο λαός ότι εκείνος είχε το δίκιο και η κοινή λογική άδικο. Και είναι σίγουρο ότι κάποιοι τον έχουν διαβεβαιώσει ότι έτσι είναι. Προφανώς οι ίδιοι που τον διαβεβαίωσαν και για την γνωμάτευση του Αρείου Πάγου…

Νίκος Ζαχαριάδης
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: