Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η Ελλάδα και οι νέες συμμαχίες με τον αραβικό κόσμο

Η δεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε συγκεκριμένες προτεραιότητες για την εκάστοτε Κυβέρνηση με αποτέλεσμα κάποια θέματα να μείνουν πίσω, όπως η ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών με χώρες που ανήκουν στον αραβικό κόσμο.
Τώρα πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η Ελλάδα στοχεύει να ανοίξει πάλι τους ορίζοντες της προς τη συγκεκριμένη περιοχή. 
Αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο το οικονομικό σκέλος, αλλά και το γεωπολιτικό.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα πήρε την απόφαση για να διαθέσει μία πυροβολαρχία Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία με το εξής σκεπτικό:... 
πρώτον, δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής.
Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία.
Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την Ε.Α.Β.

Η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι το κόστος για την πυροβολαρχία και τα 130 άτομα προσωπικό που την συνοδεύουν θα το αναλάβει η Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: