Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας και αυτό... φάνηκε

Ήταν 9 Μαΐου 2019 και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο βήμα του κοινοβουλίου. Στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ο κ. Τσίπρας έχοντας ακούσει την πρωτολογία του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης, παίρνει το λόγο: “Είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα»
ήταν η φράση του τότε πρωθυπουργού, η οποία έκανε αίσθηση.
Με εκείνα τα λόγια ο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε να αντεπιτεθεί, μια και ήταν εμφανώς “στριμωγμένος” από την τότε πολιτική επικαιρότητα στην οποία κυριαρχούσε... η κοτερολογία και η αποκάλυψη για τους νεκρούς στο Μάτι. Η αλήθεια είναι ότι μία τέτοια φράση είχε χρόνια να ακουστεί στην αίθουσα της ολομέλειας.
Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που είχαν κατηγορήσει τον τότε πρωθυπουργό ότι είχε ξεπεράσει τα όρια του κοινοβουλευτικού ήθους.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά, έχοντας μεσολαβήσει οι εθνικές κάλπες, οι ρόλοι αντιστράφηκαν με μια μεγάλη αλλαγή όμως στη φιλοσοφία της άσκησης διακυβέρνησης. 
Στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον πολιτικό του αντίπαλο. “ Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε” είπε ο πρωθυπουργός.
Μέσα σε μόλις τρεις προτάσεις λοιπόν, όπως τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την διαφορά στην λογική και την φιλοσοφία που ο ίδιος διαθέτει με την αντίστοιχη του κ. Τσίπρα. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε μία ιδιαιτέρως ευνοϊκή συγκυρία για τον ίδιο για το κόμμα του, με τα λόγια που χρησιμοποίησε ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου εξέφρασε την “άλλη” προσέγγιση που έχει για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ούτε υψηλοί τόνοι, ούτε υπερβολικά σχήματα και κυρίως καμία εμπάθεια προσωπικού χαρακτήρα.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση να λειτουργήσει εκτός του θεσμικού του ρόλου. 
Επιθυμεί να επιλύει τις πολιτικές διαφορές εντός των ορίων της θεσμικότητας. Επιλογή καθόλου τυχαία και διόλου πρόσκαιρη. 
Επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την στάση που ο κ. Μητσοτάκης τηρεί στην υπόθεση της Νοβάρτις, στοιχείο που αποτυπώθηκε και στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής. Αν και ρωτήθηκε δε θέλησε να μπει στην ουσία της υπόθεσης που διερευνά η βουλή, σεβόμενος τη διάκριση των εξουσιών.

Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: