Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ασύμμετρη απειλή:«Από την Ιντλίμπ στο Βερολίνο» μέσω Αθήνας

Αντιμέτωπη με μια νέα ασύμμετρη απειλή είναι η Ελλάδα 

καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή της Ιντλίμπ στην Βορειοδυτική Συρία οδηγεί σε μαζική έξοδο των αμάχων από την περιοχή αυτή που κατοικούν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. 
Με το σύνθημα που τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν ακτιβιστές στα κοινωνικά δίκτυα «Από το Ιντλίμπ στο Βερολίνο» (From Idlib to Berlin) το ανθρώπινο ποτάμι που εγκαταλείπει την εμπόλεμη ζώνη πλέον κατευθύνεται προς την Τουρκία με τα ελληνικά νησιά να αποτελούν τον ενδιάμεσο σταθμό «για το Βερολίνο»...



Η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ που φαίνεται ότι αποτελεί το σημείο στο οποίο θα δοθεί η τελική μάχη της Συριακής Κρίσης, προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους πολίτες να παραμείνουν στην πόλη.

Οι εικόνες που έφθαναν αργά χθες το βράδυ από την Ιντλιμπ δείχνουν ένα ατέλειωτο κομβόι αυτοκινήτων που μεταφέρει Σύρους οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν την περιοχή με προορισμό τα τουρκικά σύνορα, καθώς ούτε η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν -Πούτιν ,μπόρεσε να εκτονώσει την ένταση με τον τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η «Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα της για αυτοάμυνα σε ανάλογες επιθέσεις» και ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει στην Συριακή κυβέρνηση να ανακτήσει τα εδάφη στην περιοχή του Ιντλίμπ..».

Τους τελευταίους δυο μήνες, από την βορειοδυτική Συρία έχουν ήδη εκτοπισθεί 500.000 άνθρωποι, θέλοντας να διαφύγουν από τις συγκρούσεις με τον κυβερνητικό στρατό και την Ρωσία να επιτίθενται εναντίον των τζιχαντιστων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 520.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην μεγάλη πλειονότητα τους σχεδόν το 80%να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Ερντογάν θέλοντας να εκβιάσει τόσο την Μόσχα όσο και την Ευρώπη, έσπευσε προχθές να προαναγγείλει ότι εάν δεν σταματήσει η προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων (με την στήριξη της Ρωσίας) 1 εκατομμύριο Σύριοι θα περάσουν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο στην Τουρκία. Μια δήλωση που πρακτικά προειδοποιεί την Ευρώπη να προετοιμάζεται για ένα νέο προσφυγικό κύμα από αυτά όμως που απλώς βουλιάζουν τα ελληνικά νησιά που μετατρέπονται έτσι σε «ζώνη ασφάλειας» της Γερμανίας και της Ευρώπης..

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη μέση αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη το προσφυγικό καθίσταται ως ένα εκ των βασικών προβλημάτων χωρίς να έχει υπάρξει νέο μεγάλο κύμα.

Είναι βέβαιο ότι το προσφυγικό μεταναστευτικό αποτελεί το βασικό χαρτί του Ερντογάν έναντι όλων και κυρίως έναντι της Ευρώπης. Έχει όπως όλα δείχνουν επενδύσει στην κρίση στη Συρία όπου η Τουρκία παρά τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Ρωσία εξακολουθεί να παίζει το δικό της παιχνίδι επιδιώκοντας μια γενικότερη ανάφλεξη.

Του Νίκου Μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: