Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Έλληνας Προπονητής Στην Κίνα Για Τον Κορονοϊό: «Πληρώνουμε Τις Διατροφικές Συνήθειες Των Κινέζων»

Ο Δημήτρης Πελέκης με νεαρούς παίκτες
της Ακαδημίας της Γιουβέντους στην Κίνα
Ο coach των Ακαδημιών της Γιουβέντους στη Σαγκάη, Δημήτρης Πελέκης μιλά για την ζωή στην Κίνα, τον κορονοϊό και την επιστροφή στην Ελλάδα λόγω του ιού.
Δεν είναι και συχνά φαινόμενο ένας Έλληνας προπονητής να εργάζεται στο εξωτερικό και δη στην Κίνα. Και δεν μιλάμε για οποιαδήποτε ομάδα, αλλά για τις Ακαδημίες της «Μεγάλης Κυρίας», της Γιουβέντους.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Πελέκη, ο οποίος σε ηλικία 38 ετών άφησε το νησί του για να πάει στη Σιτσουάν και να προπονεί μικρά παιδιά στην Κίνα, για λογαριασμό της ιταλικής ομάδας, με σκοπό... να βρεθεί το next best thing του ασιατικού ποδοσφαίρου.
Η ξενιτιά δεν είναι εύκολο πράγμα και ο Έλληνας coach το έζησε για τα καλά, αφού από τη Σύρο βρέθηκε σε μια επαρχία της Κίνας: «Ήταν αρκετά δύσκολο να φύγω από την Ελλάδα! Αλλά από την άλλη, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η πρόταση, από μια τόσο μεγάλη ομάδα, δεν λες όχι».
Ο Δημήτρης Πελέκης με μάσκα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα

«Επιλέχθηκα μαζί με άλλους 5 προπονητές να πάω στην Κίνα»

Ο Δημήτρης Πελέκης ήταν ποδοσφαιριστής, αλλά, από το 2010, είχε αρχίσει να εργάζεται ως βοηθός προπονητή σε ομάδες τοπικού πρωταθλήματος και σε ακαδημίες της Σύρου, όταν το 2017 πήρε τη μεγάλη απόφαση.
«Είδα μια ανακοίνωση της ομάδας, η οποία ζητούσε προπονητές για ένα πρότζεκτ στο εξωτερικό! Σκέφτηκα ότι δεν έχω να χάσω κάτι και έτσι έστειλα βιογραφικό! Μέσα από μια διαδικασία επιλέχθηκα μαζί με άλλους πέντε προπονητές να πάω στην Κίνα, ώστε να δημιουργήσουμε το εκεί τμήμα», αναφέρει στο Sputnik. Ποιος λέει ότι δεν πρέπει να κυνηγάς τα όνειρά σου;

«Μεγάλο πρόβλημα με την μόλυνση του αέρα»


Να φεύγεις από τον τόπο σου και να πηγαίνεις 9.000+ χιλιόμετρα μακριά δεν θα τα βρεις όλα ρόδινα, αφού πολιτισμός με πολιτισμό διαφέρει:
«Η ζωή στην Κίνα για εμάς τους Έλληνες είναι δύσκολη. Αρχικά, αντιμετώπισα μεγάλο πρόβλημα με το φαγητό. Μεγάλη διάφορα με την δικιά μας κουζίνα. Όπως επίσης και μεγάλο πρόβλημα με τη μόλυνση του αέρα. Δυστυχώς, σε αυτό το θέμα, στην Κίνα η κατάσταση είναι τραγική»!

«Ο καλύτερος μας φίλος είναι το μεταφραστικό της Google»


Μια έρευνα έδειξε πως υπάρχουν πέντε γλώσσες που θα μπορούσαν να πάρουν επάξια τον τίτλο των πιο δύσκολων και είναι τα Γιαπωνέζικα, τα Κινέζικα, τα Κορεάτικα, τα Αραβικά και τα Εσθονικά: «Αυτό που αντιμετωπίζεις από την αρχή είναι η συνεννόηση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μιλάνε αγγλικά και ο καλύτερος μας φίλος είναι το μεταφραστικό της Google! Επίσης, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την παράξενη νοοτροπία των Κινέζων στην καθημερινότητα, που όμως με τον καιρό το συνηθίσαμε», τονίζει ο Έλληνας τεχνικός.
Ο Δημήτρης Πελέκης με νεαρούς παίκτες της Ακαδημίας της Γιουβέντους στην Κίνα
«Λόγω των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν είναι δύσκολο κάποιο παιδί να κάνει καριέρα»
Κανείς Κινέζος στο ποδόσφαιρο δεν έχει κάνει μεγάλη καριέρα και αυτό δεν έχει να κάνει με το ταλέντο που υπάρχει, όπως αποκαλύπτει ο Δημήτρης Πελέκης: «Ταλέντα υπάρχουν πάρα πολλά! Δυστυχώς, όμως, η Κίνα λόγω των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν είναι δύσκολο κάποιο παιδί να κάνει καριέρα. Και μόνο που τους δίνουν δικαίωμα να φύγουν από την Κίνα στα 21, για να πάνε να δοκιμαστούν σε κάποια ομάδα στο εξωτερικό, τα λέει όλα».

«Είχα τον έλεγχο του σκάουτινγκ»


Ο Δημήτρης Πελέκης από την Ελλάδα πήγε στην Κίνα για να προπονήσει μικρά παιδιά και να διακρίνει το ταλέντο τους. Ποια, όμως, είναι η δραστηριότητα του στην Ασία; «Αρχικά στην Κίνα κάναμε ένα σκάουτινγκ από χιλιάδες παιδιά και επιλέξαμε κάποια ώστε να στελεχώσουν τρία τμήματα. Την U12, την U15 και την  U17. Εδρεύαμε στην Επαρχία της Σιτσουάν. Εκεί ξεκίνησε ο αρχικός σχεδιασμός. Εγώ είχα αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της U17 και παράλληλα είχα τον έλεγχο του σκάουτινγκ».

«Δυστυχώς μας πρόλαβε η κρίση του κορονοϊού»


Από την επαρχία της Σιτσουάν, ο 39χρονος προπονητής, πήγε φέτος στη μεγάλη Σαγκάη για να αναλάβει μια ομάδα δορυφόρο της Γιουβέντους, την Τζούτζου Σπορτς: «Είναι μια ομάδα που θα έπαιζε στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής στην Κίνα με τα παιδιά που αναδείξαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια. Επίσης, τα πρωινά, κάναμε κάποια μαθήματα σε σχολεία της Σαγκάης σχετικά με το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, μας πρόλαβε η κρίση του ιού».

«Να παραμείνω σε ένα υψηλό επίπεδο»


Ο Δημήτρης Πελέκης υπέγραψε αρχικά διετές συμβόλαιο συνεργασίας που έληγε το Νοέμβριο του 2019, αλλά το ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα περίεργο άθλημα. Μπορεί να είσαι κάποια στιγμή κάπου ψηλά και κάποια στιγμή στα αζήτητα. Για εμένα σίγουρα αυτό που θέλω είναι να παραμείνω σε ένα υψηλό επίπεδο! Είτε σε τμήματα υποδομών είτε σε ανδρικές ομάδες»

.
Ο Έλληνας προπονητής στην Κίνα, Δημήτρης Πελέκης


«Το κινέζικο πρωτάθλημα είναι καλύτερο από το ελληνικό»



Super League ή… Chinese League; Ιδού η απορία: «Το κινέζικο ποδόσφαιρο είναι πιο ελεύθερο. Βασίζεται ποιο πολύ στην φυσική κατάσταση και λιγότερο στην τεχνική. Οι 3 πρώτες ομάδες στην Κίνα είναι επιπέδου Champions League. Στο σύνολο του τα τελευταία χρόνια σίγουρα το κινεζικό πρωτάθλημα με την έλευση πολλών μεγάλων ονομάτων ανέβασε τον πήχη.  Νομίζω ότι το κινεζικό είναι καλύτερο από το ελληνικό γιατί και οι υποδομές και τα στάδια είναι πολύ καλύτερα», υποστηρίζει ο κ. Πελέκης.

«Να δούμε όταν κοπάσει η τωρινή κρίση τι θα γίνει»


Το κινέζικο πρωτάθλημα… μοίραζε λεφτά και τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου πήγαιναν στη Κίνα για να υπογράψουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια ζωής. Όλα κυλούσαν καλά μέχρι που εμφανίστηκε ο κορονοϊός: «Τώρα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, γιατί σταμάτησαν όλες οι διοργανώσεις και επίσης, λίγο πριν από αυτό, έβαλαν περιορισμό στα συμβόλαια των ξένων ποδοσφαιριστών. Είναι μια κατάσταση στον αέρα θα έλεγα και είναι περίεργο να δούμε όταν κοπάσει η τωρινή κρίση τι θα γίνει».

«Πραγματικά είναι σαν να είμαστε μέσα σε μια ταινία στην Κίνα»


Ένας Έλληνας βρίσκεται μέσα στη ζώνη του κορονοϊού και ζει από κοντά ακόμα μέχρι και σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις με την έξαρση του ιού στην Κίνα: «Πραγματικά, είναι σαν να είμαστε μέσα σε μια ταινία. Η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη και το οικονομικό κέντρο της Κίνας. Όλοι οι φορείς έχουν πέσει πάνω στην πόλη για να την προστατέψουν και το έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό. Αν αναλογιστούμε ότι σε μια πόλη 25 εκατομμυρίων ανθρώπων υπάρχουν μόνο 300 κρούσματα και 1 νεκρός, τότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για επιτυχία».
Ο Δημήτρης Πελέκης δίνει οδηγίες στην Ακαδημία της Γιουβέντους


«Όλες οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε πόλεις φαντάσματα»


Λόγω του κορονοϊού σταμάτησαν στην Κίνα και τα σχολεία και οι ποδοσφαιρικές δραστηριότητες με τον Δημήτρη Πελέκη να παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα: «Όλα σταμάτησαν επ’ αόριστον. Έλεγαν ότι θα ξεκινήσουμε 17 Φλεβάρη, αλλά πάρθηκε η απόφαση όλες οι διοργανώσεις να σταματήσουν, μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ο κόσμος μένει μέσα στα σπίτια του. Όλες οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε πόλεις φαντάσματα. Βγαίνουν μόνο έξω για σούπερ μάρκετ και είδη πρώτης ανάγκης».

«Όταν εφαρμόζεις τους κανόνες υγιεινής και φοράς μάσκα δεν φοβάσαι»


Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης επικρατεί ένας μικρός πανικός με τον κορονοϊό, αλλά ο Δημήτρης Πελέκης παραμένει ψύχραιμος: «Δεν φοβάμαι, βγαίνω έξω μόνο για σούπερ μάρκετ. Όταν εφαρμόζεις σωστά τους κανόνες υγιεινής, και αν φοράς μάσκα δεν χρειάζεται να φοβάσαι! Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά. Είναι ανοιχτά κάποια mall και κάποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

«Αυτοί που έχουν θεραπευτεί είναι 3 φορές περισσότεροι από αυτούς που έχουν φύγει»


Ο Δημήτρης Πελέκης στην Κίνα
Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει περισσότεροι από 900 άνθρωποι και τα κρούσματα ξεπερνούν τις 40.000 με τον Έλληνα τεχνικό να έχει ένα… παράπονο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Αν τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση της Κίνας είναι αληθινά, τότε μιλάμε ότι αυτοί που έχουν θεραπευτεί είναι 3 φορές περισσότεροι από αυτούς που έχουν φύγει! Κάτι που κακώς δεν αναφέρεται στα ΜΜΕ».


«Δυστυχώς πληρώνουμε τις κακές διατροφικές συνήθειες των Κινέζων»


Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι ο ιός πέρασε στους ανθρώπους από κάποια ζώα και ο Δημήτρης Πελέκης που ζει στην Κίνα τα τελευταία χρόνια αναφέρει στο Sputnik πως: «Ξεκίνησε από την περιοχή της Ουχάν. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη. Κανείς δεν μπαίνει η βγαίνει».

ΑΡΧΙΚΑ, ΕΛΕΓΑΝ ΑΠΟ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΜΥΡΜΗΓΚΟΦΑΓΟΥ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ.
ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΚΤΕΪΛ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΙV ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ.

«Αν κολλήσεις δεν σημαίνει ότι πέθανες, είναι μια μορφή βαριάς γρίπης»


Ο 39χρονος προπονητής επισημαίνει πως δεν χρειάζεται πανικός, αφού ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος: «Θα πρέπει να πούμε και κάτι ώστε να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Ο συγκεκριμένος ιός, αν κολλήσεις δεν σημαίνει ότι πέθανες. Είναι μια μορφή βαριάς γρίπης. Συνήθως, πρόβλημα έχουν οι μεγάλες ηλικίες που έχουν προβλήματα υγείας. Σε πολλούς που κόλλησαν, ήταν σαν μια απλή γρίπη που πέρασε σε λίγες ημέρες. Βέβαια, πάρα πολλοί δεν πήγαν στα νοσοκομεία οπότε και είχαν την κατάληξη που είχαν».

«Μεγάλο το σοκ στην Κίνα, δεν νομίζω να επιστρέψω»


Ο Δημήτρης Πελέκης με πιτσιρικά της Ακαδημίας της Γιουβέντους
Ο Δημήτρης Πελέκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την επιστροφή στην Ελλάδα, αφού λόγω της αποφυγής συνωστισμού λόγω του κορονοϊού σταμάτησε και το ποδόσφαιρο στην ασιατική χώρα: «Μένουν κάποια διαδικαστικά, και μέσα στην εβδομάδα γυρνάω. Δεν νομίζω να επιστρέψω στην Κίνα. Αυτό το σοκ σε αυτή τη χώρα είναι μεγάλο και πιστεύω στο άμεσο μέλλον πολλά πράγματα θα αλλάξουν»

.

«Πέρασα πέντε φορές από έλεγχο στο αεροδρόμιο»



Ο νησιώτης coach βρέθηκε πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη και μας ανέφερε τι γίνεται στα αεροδρόμια της Ασίας: «Έτυχε να ταξιδέψω τις τελευταίες εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη. Οι έλεγχοι είναι πολλοί. Ειδικά στο αεροδρόμιο της Σαγκάης, πέρασα 5 φορές από έλεγχο. Με μετρητές θερμοκρασίας σώματος και ειδικές θερμικές κάμερες».

«Πουλάνε στην μαύρη αγορά μη συμβατές μάσκες σε υψηλές τιμές»


Η μάσκα είναι η… ασπίδα των ανθρώπων για να μην κολλήσουν τον ιό και έχει γίνει μεγάλο ζήτημα για αισχροκέρδεια κάτι που ο προπονητής των Ακαδημιών της Γιουβέντους επιβεβαιώνει στο Sputnik, λέγοντας: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις μάσκες. Τις πουλούν στη μαύρη αγορά μη συμβατές μάσκες σε υψηλές τιμές. Δυστυχώς».

Πηγή:https://sputniknews.gr/

Δείτε ακόμα:

Συγκίνηση και ελπίδα στη βράβευση του Πρωταγωνιστή της ζωής, Δημήτρη Πελέκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: