Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Μπρα Ντε Φερ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Η υπευθυνότητα απέναντι στις... «πολιτικές του μαγκαλιού»

Η καθημερινότητα και το μεταναστευτικό συνιστούν τα δύο βασικά πεδία σύγκρουσης για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων εξουσίας έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδια τους για τους επόμενους μήνες. 
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένες κινήσεις ένα θέμα-φωτιά όπως είναι το μεταναστευτικό, προτάσσοντας πολιτικές που έχουν... εθνικό και ευρωπαϊκό αντίκτυπο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται την δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά είναι αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας μια αποστολή που αγγίζει το σύνολο της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του τα θέματα της καθημερινότητας, θέλοντας αφενός να καταγράψει καθημερινά μικρές νίκες στη δύσκολη αυτή μάχη και αφετέρου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η πολιτική του δεν είναι ταξική αλλά απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες.
Στην αντίπερα όχθη, στην Κουμουνδούρου βάζουν σε πρώτο πλάνο της αντιπολιτευτικής τους στρατηγικής το μεταναστευτικό, επιδιώκοντας να αναδείξουν τις κυβερνητικές αδυναμίες του πρώτου εξαμήνου.
Επιπλέον, η έντονη κινητικότητα της Κυβέρνησης σε κοινωνικά θέματα θορύβησε τα ανώτατα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σαφείς τάσεις επεκτατισμού στην παραδοσιακή τους ατζέντα και σε χώρους που κυριαρχούσε για χρόνια η Αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, ανεβάζουν καθημερινά στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης, ανασύροντας ακόμα και πολιτικές του μαγκαλιού!
Εν κατακλείδι, η Νέα Δημοκρατία έχει μία δύσκολη αποστολή και επιχειρεί με συγκεκριμένες πολιτικές να διατηρήσει την πολιτική της κυριαρχία. Οι πολίτες προσδοκούν σε καλύτερα αποτελέσματα που θα τεκμηριώσουν το σενάριο της επιστροφής στην κανονικότητα.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει έναν αντιπολιτευτικό βηματισμό που θα του επιτρέψει να επανασυνδεθεί με κοινωνικά στρώματα που τον απέρριψαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η προσπάθεια αυτή θέλει χρόνο και υπομονή, ενώ το δικό του come bacκ εξαρτάται και από τις επιδόσεις της Κυβέρνησης.

Το 2020 αποτελεί μία σημαντική και κρίσιμη χρονιά που ενδέχεται να καθορίσει πολλά σε πολιτικό επίπεδο για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: