Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Υλοποιεί τις δεσμεύσεις ο Μητσοτάκης, αρρυθμία στην αντιπολίτευση

Κάτι παραπάνω από έξι μήνες μετά από τις εκλογές του Ιουλίου και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε δύο καθαρές εικόνες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. 
Από την μία την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία παρά τη δυσλειτουργία που καταγράφεται σε συγκεκριμένους τομείς προχωρά στην υλοποίηση της προεκλογικής της ατζέντας και 
από την άλλη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να βρει το βηματισμό του και τις εσωτερικές του ισορροπίες.
Είναι σαφές ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για... πολλούς λόγους θα μπορούσε κάποιος να ασκήσει κριτική για αυτό το διάστημα στο οποίο βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, όμως ανάμεσα σε αυτά δε θα πρέπει να συμπεριλάβει την λεγόμενη αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.

Παρότι έχουν περάσει μόλις έξι μήνες έχει δώσει ήδη δείγματα της τακτικής του, με τα οποία κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί. 
Βήμα βήμα λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης, πολλές φορές χωρίς τυμπανοκρουσίες, στρώνει το πεδίο προκειμένου να ισχυριστεί στο τέλος της τετραετίας ότι όλα όσα υποσχέθηκε τα έκανε πράξη. 
Μετά μάλιστα από σχεδόν 180 μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου δίνει καθαρό στίγμα των προθέσεών του, με βάση πάντα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
- Εκλογικός νόμος: Ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο ήδη είχε περιγράψει πριν από την 7η Ιουλίου ήρθε στη Βουλή ώστε να δώσει λύση, όπως εκτιμά ο ίδιος, στο αδιέξοδο της απλής αναλογικής.
- Οικονομία : Στο πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί, θα τεθεί με τον πιο επίσημο τρόπο στο Eurogroup το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων,ενώ παράλληλα κομμάτι κομμάτι στήνεται το παζλ της μείωσης των φόρων.
- Ασφαλιστικό: Στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση το νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα είναι πιο απλό και θα συνδέει τις εισφορές με το ύψος των συντάξεων.
- Νόμος για πορείες: Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πορείες.
- Μεταναστευτικό/ προσφυγικό: Άλλαξε η φιλοσοφία στο κρίσιμο αυτό θέμα, το οποίο χωρίς αμφιβολία αποτελεί σημείο καμπής για την κυβέρνηση. Αλλαγή της κατάστασης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ήδη έχει εξαγγελθεί μια νέα ατζέντα (από αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου ως κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων) και η φετινή χρονιά θα κρίνει αν τα νέα μέτρα έχουν αποτέλεσμα ή όχι.

Ακόμα όμως και στα πιο λεγόμενα “μικρά” ζητήματα η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι επιθυμεί να προχωρήσει. Για παράδειγμα προχωρά, το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, καθώς χθες υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την επικείμενη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης από τον Κορυδαλλό στην περιοχή του "πρώην Στρατοπέδου Αμερικανικής Ευκολίας", στον Ασπρόπυργο.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ανήμπορος να ακολουθήσει τα βήματα του Μεγάρου Μαξίμου, ανήμπορος να “χτίσει” την δική του ατζέντα. 
Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η φρασεολογία και η γενικότερη προσέγγιση των ζητημάτων της καθημερινότητας μοιάζει να έχει κολλήσει στην περίοδο προ των εκλογών, στοιχείο που δείχνει την προς ώρας αδυναμία του κ.Τσίπρα να ακολουθήσει.

Προφανώς πάντως ακόμα είναι νωρίς και για να κριθεί το έργο της κυβέρνησης αλλά και εκείνο της αντιπολίτευσης. 
Με τις κάλπες να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος και θα χρειαστεί να κυλήσει πολύ ακόμα νερό στο αυλάκι...
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: