Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ


Πρώτος σταθμός, η δυτ. Φλόριδα. 
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα αφιχθεί, μετά το μεσημέρι Κυριακής 5 Ιανουρίου '20, στην βάση McDill (νότια Τάμπα), όπου είναι το κέντρο επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ. Θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σωματοφύλακες και δύο συνεργάτες. Θα διανυκτερεύσει στο Ιnnisbrook Golf Resort, στο Ρalm Harbor, στα σύνορα με...
το Τάρπον Σπρινγκς. Στο Resort αυτό θα γίνει και το καθιερωμένο δείπνο, βράδυ παραμονή Θεοφανίων, 5 Iανουαρίου, που διοργανώνει η ΑΗΕΡΑ. Ο πρωθυπουργός θα ομιλήσει (στα αγγλικά) σε 450 μέλη της Οργάνωσης από όλη την χώρα, που θα είναι στο δείπνο.
Την επομένη, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, o πρωθυπουργός, θα παραστεί στην Λειτουργία των Φώτων και αμέσως μετά στην 114η τελετή ρήψης του σταυρού στον κολπίσκο spring, που ευρίσκεται ένα τετράγωνο μακριά από τον καθεδρικό του αγ. Νικολάου. Γιά την ανάσυρση του σταυρού θα ''βουτήξουν'' 40 νεαροί. Την τελετή, αναμένεται να παρακολουθήσουν -η ημέρα θα είναι υπέροχη με ήλιο- κοντά 10.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί. Η τελετή μεταδίδεται κάθε χρόνο ''ζωντανά' από το τηλεοπτικό τοπικό κανάλι 9.
Πιθανή θεωρείται και η παρουσία των δύο γερουσιαστών Φλόριδας, Ρούμπιο και Σκοτ, στην τελετή Επιφανίων. 
Τον κ. Μητσοτάκη, είχε προσκαλέσει από τον Σεπτέμβριο, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
Μετά την τελετή, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, στην οποίαν θα ευρίσκονται ήδη, τρεις υπουργοί του. 
Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Είναι η πρώτη φορά που 'Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί σε τελετή Επιφανίων στο ''ελληνικό χωριό'' Τάρπον Σπρινγκς Φλόριδας. 'Εναν αιώνα πριν (1922), είχε παραστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος (όχι ως πρωθυπουργός). Μάλιστα ο Βενιζέλος, είχε συναντηθεί και με τον 29ο πρόεδρο των ΗΠΑ Warren G. Harding, σε πλοίο, στα ανοιχτά του Τάρπον Σπρινγκς.
Είναι η πρώτη επίσκεψη 'Ελληνα πρωθυπουργού στην Πολιτεία (State) Φλόριδα, όπου άρχισε η ιστορία του Ελληνισμού στην Αμερική, με την άφιξη των πρώτων 400 Ελλήνων μεταναστών επί ''τουρκοκρατίας'' (26 Ιουνίου 1768, στον άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας).


Τα τοπικά αμερικάνικα ΜΜΕ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και την παρουσία του στην μεγαλύτερη τελετή Επιφανίων εκτός Ελλάδας, μία παράδοση που συνεχίζεται για 114 χρόνια. Δυστυχώς, δεν έχουν ανταπόκριση από τις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας, όταν ζητούν πληροφορίες για την πρωθυπουργική επίσκεψη.

Ενδεικτικό και το δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Tampa Bay, που γράφει ότι ζήτησε πληροφορίες από το γεν. Προξενείο στην Τάμπα και αυτό παράπεμψε στην Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες. Και όλα αυτά δύο ημέρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού. Ούτε ένα δελτίο τύπου για τα αμερικάνικα ΜΜΕ. Και μία ιστορική επίσκεψη 'Ελληνα πρωθυπουργού, γιά πρώτη φορά στην Φλόριδα και σε τελετή Επιφανίων, κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη εξαιτίας του ''πατροπαράδοτου'' νεο-ελληνικού ''ωχαδελφισμού'', που έχει τους δικούς του ''κανόνες'' λειτουργίας.
Τηλεφωνήματα, τρεις ημέρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, από το ''Κ'', σε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς που καλύπτουν όλη την κεντροδυτική Φλόριδα (CBS, FOX, ABC, NBC), πιστοποίησαν ότι ούτε καν γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επισκεφθεί την περιοχή.




Του Γιώργου Λυκομήτρου
* Ο Γιώργος Λυκομήτρος είναι εκδότης του kalami.us.

liberal.gr