Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Τι επιδιώκει από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα. 
Η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ η ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης
Ανατολής καταγράφει έντονες αναταράξεις που προκαλούν προβληματισμό και ετοιμότητα σε διπλωματικό, πολιτικό ή οποιοδήποτε άλλο επίπεδο. 
Που στοχεύει όμως ο Πρωθυπουργός με το να συναντήσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ;...
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κρίνουν επιβεβλημένο σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, η Αθήνα να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα ενότητας απέναντι σε όσους προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες εναντίον της χώρας, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις και τους οργανισμούς που εμπλέκονται άμεσα σε ζητήματα του διεθνούς status quo.

O κ. Μητσοτάκης αξιολόγησε την κατάσταση έχοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. 
Θεωρεί βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου με όλες τις πολιτικές που θα διαμορφώσει μια ισχυρή εικόνα για την Ελλάδα, τόσο στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης, πολύ δε περισσότερο στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ζητήσει από τους ομοτράπεζους του αυτοσυγκράτηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης κάλεσε στον τηλέφωνο έναν έναν τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά και να κλείσει τα ραντεβού (που θα γίνουν Παρασκευή και Δευτέρα).

Εκτός των αποτελεσμάτων του πρόσφατου ταξιδιού στην Αμερική και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο τραπέζι της συζήτησης θα μπει και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου. 
Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί ο ίδιος να ενημερώσει εκτενώς για όλες τις πτυχές του, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα καλέσει άπαντες εφόσον το επιθυμούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις πάνω στο πλαίσιο που έχει ήδη αναφέρει, δίνοντας και ένα απαραίτητο deadline ώστε να μην «ξεχειλώσει» χρονικά η διαδικασία, όπως συνέβη εξάλλου με το νόμο για την ψήφο των αποδήμων.
Το θέμα βέβαια που πρόκειται να απασχολήσει την επικαιρότητα το επόμενο δίμηνο είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Αν και οι διαρροές που έγιναν για τα τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν περιλαμβάνουν το επίμαχο θέμα, εντούτοις τόσο η σεναριολογία των τελευταίων μηνών, όσο και η χρονική συγκυρία αφήνουν περιθώρια για εκτιμήσεις ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδέχεται να συζητηθεί.
Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι πρέπει να επισπευσθεί η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, η Φώφη Γεννηματά απορρίπτει υποψήφιο από την Κεντροδεξιά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του. 

Θα υπάρξει άραγε συναίνεση για την Προεδρική εκλογή; Ο χρόνος θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: