Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η Ελλάδα μπήκε σφήνα στη Διάσκεψη του Βερολίνου - Τριπλή αντεπίθεση Μητσοτάκη, το παρασκήνιο με Χαφτάρ (Βίντεο)


Ανγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα πυκνό 48ωρο με πυρετώδεις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, την Κυριακή.

Δεδομένης της σημασίας της Διάσκεψης του Βερολίνου για την ευρύτερη περιοχή, κρίθηκε επιβεβλημένη η κινητοποίηση του ελληνικού διπλωματικού μηχανισμού για την «ρελάνς» έναντι του αποκλεισμού της χώρας...

Μετά την διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου -κατόπιν πιέσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανγκελα Μέρκελ σύμφωνα με την Bild , αν και επισήμως η γερμανική κυβέρνηση το διέψευσε - το Μαξίμου σε συνεργασία με το υπ. Εξωτερικών κατέστρωσε τα επόμενα βήματα.

Κίνηση πρώτη: Οι μυστικές συνεννοήσεις για το ταξίδι Χαφτάρ στην Αθήνα

Αρχικά, κάτω από συνθήκες άκρατης μυστικότητας, σχεδιάστηκε το ταξίδι του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Δένδια. Επρόκειτο για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Βερολίνο. Ηδη, τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ο Χαφτάρ είναι αναξιόπιστος.
Πότε «έκλεισαν» το ταξίδι στην Αθήνα οι Δένδιας-Χαφτάρ
Οι πρωτοβουλίες αυτές, φυσικά, δεν ήρθαν ως «κεραυνός εν αιθρία». Είχε προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένας διπλωματικός μαραθώνιος από πλευράς του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε μια προσπάθεια να ανοίξουν αποτελεσματικοί δίαυλοι με πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Χαφτάρ πριν κλείσουν οι πόρτες -Η αποκάλυψη του στρατάρχη και η έκπληξη του Πρωθυπουργού [βίντεο]


Ο Ν. Δένδιας είχε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και έκανε πολλά ταξίδια σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Μαρόκο αλλά και στη Λιβύη. Στη Βεγγάζη είχε συναντηθεί με τον Χαλίφα Χαφτάρ με τον οποίο εγκαινίασε μια σταθερή επικοινωνία, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο από την Αθήνα, λόγω της ισχύος του Λίβυου στρατάρχη αλλά και των κοινών αντιλήψεων σε σχέση με το τουρκολυβικό μνημόνιο που συνήψαν Ερντογαν-Σάρατζ. Σε εκείνη την συνάντησή τους οι κ.κ. Δένδιας και Χαφτάρ, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr από διπλωματικές πηγές, είχε εξεταστεί ενδεχόμενο να έρθει στην Αθήνα ο Χαφτάρ σε χρόνο που θα κρινόταν «αμοιβαίως κατάλληλος». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κρίθηκε ότι ήταν χθες ο κατάλληλος χρόνος, αμέσως μετά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Λιβύη και αμέσως πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ετσι, σημειολογικά και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος σταθμός του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο ήταν η Αθήνα, παίζει τον ρόλο του.

Οταν όλα είχαν κλείσει, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha μια επικείμενη μεγάλη πρωτοβουλία, χωρίς φυσικά να δώσει περισσότερα στοιχεία. Λίγες ώρες αργότερα, στις 20:33 το βράδυ της Πέμπτης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) προσγειώθηκε στην Αθήνα με το Falcon ερχόμενος από την Βεγγάζη.

Ο Χαφτάρ, μετέβη -υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - στο ξενοδοχείο King George στην Πλατεία Συντάγματος όπου τον ανέμενε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τον οποίο είχε μια πρώτη συνάντηση. Το πρωί της Παρασκευής στις 10:30 ο Χαφτάρ συναντήθηκε και επισήμως με τον Νίκο Δένδια στο ΥΠΕΞ.

Στις 13:00 είχε τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Εκεί ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, ενώ ο στρατάρχης Χαφτάρ τόνισε ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης.

Κίνηση δεύτερη: Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για βέτο στην ΕΕ

Το δεύτερο σημείο καμπής, ήταν η προειδοποίηση του Ελληνα πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στον Alpha ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο - τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής - αν οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου, δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Προϊδέασε δε ότι θα στείλει και σχετική επιστολή στην Ανγκελα Μέρκελ.

Κίνηση τρίτη: Το τηλεφώνημα δυσαρέσκειας Μητσοτάκη στην Μέρκελ

Η τρίτη παρέμβαση Μητσοτάκη ήταν η επιστολή που έστειλε και το τηλεφώνημα που έκανε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο τηλέφωνο με την Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Λιβύης.

Στο τηλεφώνημα αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας». Επιπλέον ο Ελληνας πρωθυπουργός, εξέθεσε «τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών». Κάλεσε δε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, «να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται». Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, «η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης. «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας. Έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Πώς αποτιμούν το ταξίδι Χαφτάρ διπλωματικές πηγές

Αποτιμώντας την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές τόνιζαν στο iefimerida.gr σημείωναν ότι η Ελλάδα έχει «και ρόλο και λόγο στην περιοχή» και πως τα μηνύματα είναι πολύ θετικά καθώς ο Χαφτάρ είναι πολύ σημαντικός παίκτης. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Λίβυος στρατάρχης θα θέσει το θέμα ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης όπως δεσμεύτηκε κατά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια, αλλά και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα συναντίληψης της Ελλάδας με τον σημαντικό όγκο κρατών που θα συμμετάσχουν στο Βερολίνο, δημιουργεί αισιοδοξία στην Αθήνα. «Μπορεί η Ελλάδα να είναι απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά πολλές χώρες θα θέσουν τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα» έλεγαν με νόημα διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη του Βερολίνου για την τύχη της Λιβύης από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα.

Άγγελος Μόσχοβας


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: