Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμοι για όλα

 Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμοι για όλα Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκεται από εχθές το σύνολο των μονάδων των ΕΔ. 

Η εντολή που έχει δοθεί, αφορά ανάκληση όλων των αδειών του προσωπικού, με τα σχέδια για διασπορά των μονάδων σε ότι αφορά τον Στρατό, να έχουν βγει από τα συρτάρια των γραφείων.
Την ίδια ώρα σε ΠΑ και ΠΝ... υλοποιούνται όλες οι «απαραίτητες διαδικασίες» έτσι ώστε να υπάρξει μέγιστη δυνατή ισχύ πυρός, όταν αυτό χρειαστεί.

Ο λόγος είναι ότι τα Επιτελεία περιμένουν τουρκική κίνηση το προσεχές χρονικό διάστημα, κίνηση η οποία θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα «σοβαρό επεισόδιο» στην περιοχή του ν.α. Αιγαίου έτσι ώστε Ελλάδα και Κύπρος να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την «παραίνεση» όλων των μεγάλων δυνάμεων, διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το σύνολο της ατζέντας που επιθυμεί η Τουρκία.
Όπως εκτιμάται, υπάρχουν «συγκλίνουσες δυνάμεις» που σπρώχνουν προς μια «θερμή» κατάσταση τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και έξω από αυτή και πολύ πριν τεθεί ο σχεδιασμός για τον ευρωμεσογειακό αγωγό σε πορεία υλοποίησης.
Αυτό γιατί ο ευρωμεσογειακός συνιστά στην ουσία ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας, όχι στην θεωρία, αλλά στην πράξη. Ανακήρυξη η οποία αφορά περιοχές στις οποίες θα περάσει ο αγωγός τις οποίες η Τουρκία (παρανόμως μεν, αλλά με την ισχύ των όπλων της) δικές της!

EastMed: Άτυπο casus belli


Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άτυπο casus belli το οποίο αν και δεν διατυπώνεται, αφήνεται από την Τουρκία να αιωρείται. Έτσι θεωρείται σίγουρο πως η Άγκυρα θα προκαλέσει την Ελλάδα, αλλά μη αφήνοντας περιθώριο η πρόκληση αυτή να μείνει χωρίς απάντηση.
Σύμφωνα με όλες τια διαθέσιμες πληροφορίες, η Τουρκία δεν προκαλέσει κάτι το λιβυκό πέλαγος, αφενός γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αφετέρου γιατί δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Αιγύπτου.
Η Τουρκία του Ερντογάν, βλέπει σαν πραγματική απειλή τη συμμαχία που διαμορφώνεται στα νότιά της, μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου και γνωρίζει πολύ καλά πως για να την ανατρέψει πρέπει να κτυπήσει τον «αδύναμο κρίκο», που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα.
Ξέρουν πολύ καλά ποιες είναι οι διαθεσιμότητες όλων των μέσων των ΕΔ και είναι μια περίοδος που η Άγκυρα θεωρεί εαυτόν αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει κάτι αρκετά πιο σοβαρό από απλές προκλήσεις (υπερπτήσεις, παραβιάσεις χωρικών υδάτων ή και μεθοριακό επεισόδιο στον Έβρο), που ξέρει πολύ καλά πως δεν πρόκειται να απαντηθούν από την Ελλάδα.
Έτσι σχεδιάζει κάτι αρκετά πιο σοβαρό στην περιοχή του Καστελορίζου και αυτό είναι που έχει οδηγήσει το ΓΕΕΘΑ να διατάξει ύψιστη επιφυλακή του συνόλου των ΕΔ.
Ένας ακόμη λόγος που το ΓΕΕΘΑ φοβάται πως η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι τώρα, είναι η γενική αναταραχή που επικρατεί στον Κόλπο, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και πάντα τέτοιες περίοδοι αναταραχής είναι «κατάλληλες» για την Άγκυρα για την δημιουργία επεισοδίου στο Αιγαίο, όταν όλοι έχουν στραμμένοι την προσοχή τους αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: