Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης εφόσον χρειαστεί, ενώ παρούσα δηλώνει και η Ελλάδα από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας πάντως, ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.
Video Player
00:00
01:34

Απαιτείται χρόνος για τις έρευνες – Συνεχείς μετασεισμοί

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.
«Κινητοποιήσαμε τέσσερις ομάδες στην περιοχή» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρετζέπ Σαλτζί, της τουρκικής Ένωσης Ερευνών και Διάσωσης (AKUT). «Μάθαμε ότι έχουν πέσει κτίρια, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε και άλλες ομάδες, αν χρειαστεί» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, δεκάδες μετασεισμοί μεγέθους που αγγίζουν τα 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν την πρώτη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Ο τελευταίος και μεγαλύτερος μετασεισμός μάλιστα, ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 21:03 (ώρα Ελλάδας).
Οπως επιβεβαίωσαν οι σεισμολόγοι, οι αρκετοί μετασεισμοί θεωρούνται φυσιολογικό γεγονός, προειδοποίησαν ωστόσο προειδοποιούν για μεγάλου μεγέθους.

Συγκλονίζουν οι πρώτες μαρτυρίες

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος της Ελαζίγ.
Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να κατέρρευσε σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο. «Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Οκτάι: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια ζωής των πολιτών

«Παρακολουθούμε τη διαδικασία στενά υπό την ηγεσία του προέδρου μας από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Οκτάι.
«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια ζωής των πολιτών μας. Οι Αρχές εργάζονται με πλήρη συντονισμό στις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τόνισε πως οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται. «Έχουμε πληροφορίες ότι διάφορα κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές στη Malatya Pötürge. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ζημιές στα χωριά» είπε χαρακτηριστικά ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Στους δρόμους οι κάτοικοι – Κατέρρευσαν κτίρια

Στην περιοχή αμέσως μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου» εκτυλίχτηκαν σκηνές πανικού με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν βγει στους δρόμους. Την ίδια ώρα, στις πρώτες εικόνες που μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ φάνηκε να έχουν εκδηλωθεί υλικές ζημιές.
Μάλιστα, σε βίντεο που ανήρτησαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται να έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει βοήθεια – Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό.
Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.
Ο τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.
«Ολόψυχη συμπαράσταση στον πρόεδρο Ερντογάν και τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν» ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: ANADOLU