Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η αντίδραση της Αθήνας στις αποφάσεις της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις που λήφθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία η Αθήνα δεν συμμετείχε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 
«είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων».
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές... «η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης».

Τι αποφασίστηκε στο Βερολίνο για τη Λιβύη

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, ύστερα από σχεδόν πέντε ώρες διεργασιών, οι παγκόσμιοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης στις πλευρές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για την Λιβύη.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο των όπλων, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες εργασίας σε διάφορους τομείς, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη, τα οποία δεν συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως δήλωσε ο Χάικο Μάας, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: