Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης-Μακρόν στη συνάντηση της Τετάρτης στο Παρίσι

Άκρως θετικό είναι το κλίμα που εισπράττει η ελληνική αποστολή στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 
Το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης, καθώς και η εικόνα των αγορών, στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ισχυροποιούν τις θέσεις της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να στέλνει σήμα περαιτέρω προώθησης των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου και προσέλκυσης επενδύσεων, αναδεικνύοντας, στις παρεμβάσεις που... πραγματοποιεί, το γεγονός ότι η χώρα δομεί συνθήκες βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης, αλλά και επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Αιχμή των δηλώσεων Μητσοτάκη, κατά την παραμονή του στην πόλη του καντονιού Γκραουμπύντεν της νοτιοανατολικής Ελβετίας, είναι η αποτύπωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επειδή είναι απαραίτητες για τη χώρα και όχι επειδή είναι μέρος κάποιας συμφωνίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος.

"Έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία. Στην εξουσία βρίσκεται ένα αφοσιωμένο, φιλομεταρρυθμιστικό κεντροδεξιό κόμμα, κάτι που δεν βρίσκουμε συχνά στην Ευρώπη αυτό τον καιρό. Δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023. Πιστεύω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους που κοιτάζουν τον μακροπολιτικό κίνδυνο. Εάν, μάλιστα, κοιτάξουμε την ουσία των όσων κάνουμε, πιστεύω ότι οι πολιτικές είναι σωστές, η οικονομία ανταποκρίνεται, η επιχειρηματική σιγουριά ανθίζει, ο κόσμος επενδύει ξανά στην Ελλάδα", διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, στο Νταβός. Ο ίδιος τονίζει ότι η ανάπτυξη το 2020 θα κυμανθεί στο 3%. Και θα είναι μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη αναφορά, πάντως, αξίζει να γίνει σε μία από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο ραντεβού με τον πρόεδρο, Μακρόν. 
Η ατζέντα του τετ α τετ Μητσοτάκη-Λε Μερ στο Νταβός όρισε και το πλαίσιο των επιδιώξεων της Αθήνας από τις συναντήσεις στο Παρίσι.
Και αυτό δεν είναι άλλο από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο. Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι η Αθήνα είναι σε καλό δρόμο, για να πείσει τους πιστωτές της ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021. Ότι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Πάντα, υπήρχε η υπόνοια ενός μεγάλου "παζαριού” για την Ελλάδα. Εσείς θα κάνετε τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα σας δώσουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε ποτέ να πείσει ούτε καν την ίδια ότι ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις επειδή πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για τη χώρα και όχι επειδή είναι μέρος κάποιας συμφωνίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος", σχολιάζει ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στον αποκαλούμενο "smoothing mechanism", ο πρωθυπουργός έδειξε σαφώς ότι είναι ένα ζήτημα που θα θέσει άμεσα στους εταίρους. 
"Η επικρατούσα λογική είναι το πλεόνασμα να ξοδεύεται στο τέλος του χρόνου, αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Θα ασκήσω πολιτικές πιέσεις και θεωρώ ότι θα μπορέσω να επιτύχω την υλοποίηση ενός πιο ομαλού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο η υπεραπόδοση θα μπορεί να υπολογίζεται και στο ακόλουθο έτος. Αυτός είναι και ο σκοπός της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής διαχείρισης και του δημοσιονομικού προγραμματισμού. Επομένως, νομίζω ότι για πρώτη φορά προσεγγίζουμε τους Ευρωπαίους με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, αυτό ζητάμε από εσάς και πιστεύω ότι το Eurogroup στο σύνολό του, καθώς και τα θεσμικά όργανα, είναι σύμφωνα", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: