Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

To «Μεγάλο μας Τσίρκο» στον ΣΥΡΙΖΑ: Ασύμμετρο μέτωπο κατά Τσίπρα για την διεύρυνση, αστείες κόντρες μέτρησης «αριστεροσύνης»

Με την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής διακήρυξης και της εισηγητικής τοποθέτησης Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, που στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την υποτιθέμενη «κεντροαριστερά» παρά τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνουν τόσο η ομάδα των «53», όσο και η Νεολαία του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε καμία αμφιβολία και ουσιαστικά επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού... του ΣΥΡΙΖΑ σε μία παράταξη, που θα εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, στη θέση του παλαιού κραταιού ΠΑΣΟΚ θα υλοποιηθεί, όσες φωνές κι ακούγονται από την Κουμουνδούρου για το αντίθετο.
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα εργασιών, όπως και το Σάββατο, υπήρξαν δεκάδες τοποθετήσεις στελεχών από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι, οπότε και έκλεισε η διαδικασία με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα, που τέθηκαν αυτές τις δύο ημέρες συζήτησης.
Ο κ. Τσίπρας έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί στο κόμμα του και ουδείς μπορεί να θέσει θέμα αμφισβήτησης των σχεδιασμών του, τουλάχιστον όχι τόσο όσο αυτοί να ανατραπούν στο παραμικρό. Γι’ αυτό άλλωστε η εισήγησή του εγκρίθηκε τελικώς ομόφωνα με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. Η ανακοίνωση μάλιστα την περασμένη Πέμπτη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης των 694 μελών, δεν άφησε κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του.



Το μόνο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι πώς θα διαχειριστεί τώρα την εσωτερική κατάσταση, καθώς οι διάφορες ομάδες επιδίδονται σε έναν αγώνα ελέγχου των συσχετισμών, ενόψει του συνεδρίου, όποτε κι αν γίνει αυτό – πιθανότατα την άνοιξη.
Οι ενστάσεις και οι κριτικές φωνές προέρχονται κυρίως από την ομάδα των «53», που με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της αριστερής φυσιογνωμίας και του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος, ενώ και η Νεολαία εξαπολύει βέλη κατά πάντων.
Είναι χαρακτηριστική η ρήση του Πάνου Λάμπρου εκ των «53+» ότι «δεν χωράνε όλοι στο συλλογικό εμείς». Πώς είναι δυνατόν «να χωρέσει και τον Άρη Βελουχιώτη και αυτόν που τον κατέδωσε», διερωτήθη. Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορεί να είναι με ολίγην αριστερά, ολίγη κεντροαριστερά ή κέντρο», καταλήγοντας «αυτή η υπόθεση θα έχει ταυτότητα και θα είναι αριστερή».



«Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη χρειάζονται αρχές», τόνισε ο Νίκος Φίλης, ενώ αφήνοντας σπόντες για τη νέα σοδειά του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «Κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία. Δεν είναι απλώς περιπατητές στο δρόμο».
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε το Σαββτοκύριακο ήταν η αγρια κόντρα μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Μπίστη, στο πλαίσιο των διεργασιών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ΣΕΦ.
Κατά την ομιλία του, ο πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε μπροστά μας. Ως αριστερός είμαι 40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω. Ο Νίκος Μπίστης παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο είπε: «Και εγώ αριστερός 40 χρόνια είμαι αλλά δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να μας ξαναδώ κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, οι τρεις διαχωριστικές γραμμές είναι οι ανισότητες (σε φύλο, περιφερειακές ανισότητες και ανισότητες σε κοινωνικά αγαθά), η δεύτερη έχει να κάνει με μια διαφορετική πράσινη ανάπτυξη (πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις εξορύξεις, είπε) και η τρίτη αφορά στα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους πρόσφυγες.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ότι ακούει από «καλοθελητές» σε εφημερίδες και σε σάιτ «ότι εμείς πρέπει να πάμε προς το κέντρο, αυτές οι τρεις γραμμές είναι οι διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μας λένε ότι να κάνουμε ένα καινούριο συστημικό κόμμα, δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται».
«Από τη δεκαετία του 1990 ακούμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς και αυτό είναι που οδήγησε στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη ανάπτυξης και το φιλελεύθερο κέντρο να μετατοπίζεται από τις θέσεις που είχε για τα δικαιώματα». Τόνισε την αναγκαιότητα για κοινωνική γείωση, «χρειαζόμαστε αυτή τη γείωση να μπορεί να ανεβεί προς τα πάνω ακριβώς για να μη γίνουμε κόμμα-καρτέλ».



Σημείωσε ότι έχουμε ένα εγχείρημα για την αριστερά της εποχής μας που θα πρέπει να παλεύει και στο πρόγραμμα και στην ιδεολογία και στα κινήματα, να φτιάξει ένα κόμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση του πολιτικού και κομματικού φαινομένου με καινούριες ιδέες, χωρίς να έχουμε φοβίες, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.
«Κι εγώ, όπως ο Ευκλείδης το ‘χω πάρει απόφαση ότι θα πεθάνω ως αριστερός, αλλά θέλω πριν να έρθει το μοιραίο, να προλάβω να δω τη δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς», τόνισε ο Νίκος Μπίστης ο οποίος πήρε τον λόγο στη συνέχεια.
Ο Νίκος Μπίστης ανέφερε ότι το κόμμα που συγκροτείται δεν απαιτεί ιδεολογική ενότητα, αλλά προγραμματική ενότητα.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να απαντήσει ο ίδιος στις πιο βασικές επισημάνσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να χάσει την ψυχή του μόνο εφόσον δεν αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και δεν επιτύχει τη διαδικασία διεύρυνσής του». Ο μετασχηματισμός, διαμήνυσε, αποτελεί μονόδρομο.
«Δεν υπάρχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα» σημείωσε και έκλεισε την κουβέντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: