Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Παράσταση στην Κουμουνδούρου δίνει το Μεγάλο μας Τσίρκο - «Μυρίζει μπαρούτι» το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ (Photos)

Ένα μεγάλο «τσίρκο» θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, μετά τις μεταγραφές μιας πλειάδας «καμμένων» και «άστεγων» στελεχών, προκειμένου να στηθεί και να μείνει όρθιο το νέο πολιτικό συνονθύλευμα που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το όλο σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ είναι για γέλια αλλά και για κλάματα, καθώς το κόμμα της Αριστεράς του Λεωνίδα Κύρκου και του Μανώλη Γλέζου έγινε το κόμμα του… Γκλέτσου και της... Τελείας με τη μηδενική απήχηση.
Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την εκλογική του συντριβή, από φέρελπις αρχηγός της Αριστεράς συγκεντρώνει γύρω του πολιτικά περιτρίμματα, αδιαφορώντας εάν η Κουμουνδούρου γίνει… παιδική χαρά και γέφυρα σωτηρίας, προκειμένου κάποιοι παροπλισμένοι να μπουν στη Βουλή.
IMG_1972
Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, την ερχόμενη Άνοιξη, οι «σκληροτράχηλες» εσωκομματικές φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για σύγκρουση μέχρις εσχάτων.
Τέτοιο πολιτικό συμπέρασμα προέκυψε «αβίαστα» από τα όσα δραματικά παρασκηνιακά συμβάντα έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας.
«Μυρίζει μπαρούτι» το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Στην Κουμουνδούρου το κλίμα «μυρίζει μπαρούτι», καθώς οι Προεδρικοί του Τσίπρα, ετοιμάζουν το νέο πολιτικό τους «έκτρωμα», αποτελούμενο από φθαρμένα υλικά, που χρόνια ήταν στα αζήτητα και η «Κίνηση των 53», της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσπαθεί να «φρενάρει» τα σχέδια Τσίπρα και παράλληλα να τον θέσει υπό επιτροπεία, βάζοντας υποθήκες για τη μετα-Τσίπρα εποχή.
IMG_1974
Στο συνέδριο της Άνοιξης όπου θα γίνει και το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, η αδυσώπητη μάχη θα δοθεί σε δυο μέτωπα.
Το πρώτο, σχετίζεται με τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Οι προεδρικοί θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί από αριστερό σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ο νέος πολιτικός σχηματισμός να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα, προς την οποία έχουν ήδη γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές.
IMG_1914
Η «Κίνηση των 53» κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και επιδιώκει το κόμμα να παραμείνει πιστό στις αριστερές παραδοσιακές αρχές του, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε αγώνες στο πεζοδρόμιο, απεργίες καταλήψεις και όλα τα άλλα …καλούδια των αριστερών μπαχαλάκηδων.
Το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο, από τα πυρά που αντάλλαξαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Νίκο Μπίστη, τον νεόκοπο φίλο του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των διεργασιών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ΣΕΦ.
IMG_1919
Κατά την ομιλία του, ο πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι είναι αριστερός τα τελευταία 40 χρόνια και όπως υπογράμμισε ως «αριστερός θέλω να πεθάνω».
Στον πρώην τσάρο απάντησε ο Νίκος Μπίστης με μια φαρμακερή ατάκα: «Και εγώ αριστερός 40 χρόνια είμαι αλλά δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να μας ξαναδώ κυβέρνηση».
IMG_1934
Η αντιπαράθεση αυτή, όμως, «φωτίζει» και το βαθύ χάσμα, που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή οι δυο …σύντροφοι αντιπροσωπεύουν δύο εντελώς διαφορετικές σχολές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήκει στο μικρό μαγαζάκι του 4% του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ενδιαφερόταν τόσο για την κατάκτηση της Εξουσίας, όσο για τις αξίες της αριστεράς.
Αντίθετα ο Μπίστης έχει …ξεστρατίσει από την παραδοσιακή αριστερά και ονειρεύεται να πολιτευθεί με το… σούπερ μάρκετ για να γευτεί τα καλά της Εξουσίας.
IMG_1951
Το δεύτερο σχετίζεται τις ισορροπίες κορυφής που θα διαμορφωθούν στο καθοδηγητικό όργανο του νέου κόμματος. Επί της ουσίας, η κόντρα των εσωκομματικών φατριών θα γίνει για το ποιος θα έχει το «κουμάντο» στο νέο κόμμα. Και εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι θέσεις είναι λίγες και οι μνηστήρες πολύ.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι όσοι μείνουν εκτός νυμφώνος της εσωκομματικής εξουσίας, θα είναι απέναντι του και στην πρώτη ευκαιρία θα τον …πυροβολήσουν, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.
IMG_1958
Η «Κίνηση των 53» έχει ζητήσει συνδιαχείριση στο νέο κόμμα, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμη την απάντηση του Τσίπρα, ο οποίος ροκανίζει το χρόνο για να δει με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει απ έξω.

Το δράμα και τα διλήμματα του Αλέξη

Το προηγούμενο Σάββατο, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, για το τι προτίθεται να πράξει και για άλλη μια φορά προσπάθησε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να χάσει την ψυχή του μόνο εφόσον δεν αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και δεν επιτύχει τη διαδικασία διεύρυνσής του».
Ο μετασχηματισμός, διαμήνυσε, αποτελεί μονόδρομο. «Δεν υπάρχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα» σημείωσε και έκλεισε την κουβέντα...
IMG_1959Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι στιγμής, πάντως ακολουθεί μια θολή αντιπολιτευτική τακτική που απλά επιβεβαιώνει όσους εντός ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι βιώνει ένα …δράμα και καλείται να πάρει θέσει σε ένα δίλημμα που ενδεχομένως να κρίνει και την ενότητα του κόμματος.
Οι εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο θέμα διχάζονται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι απρόβλεπτος και ανά πάσα στιγμή, μετά το συνέδριο μπορεί να προχωρήσει σε επιλεκτικές διαγραφές, προκειμένου να δείξει πυγμή και να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί άλλη εσωστρέφεια.
Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον τονίζουν ότι ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί την Εξουσία, πρέπει να βαδίζει με συνθέσεις και όχι διαγραφές.
Στελέχη, πάντως της Κίνησης των 53 υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά από κει μετά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: