Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Δημοσκόπηση MRB: Η «ελπίδα» επέστρεψε στο λεξιλόγιο των Ελλήνων

Ιστορικό υψηλό δεκαετίας και επιστροφή σε επίπεδα προ κρίσης για τον δείκτη αισιοδοξίας κατέγραψε η έρευνα της MRB.

Μάλιστα, η έρευνα που δημοσιεύεται στην Real News, αποτυπώνει κατακόρυφη έκρηξη στον δείκτη αισιοδοξίας σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.
Παράλληλα, η λέξη «ελπίδα» φαίνεται να έχει επιστρέψει στο λεξιλόγιο των Ελλήνων...
Από τα στοιχεία της έρευνας της MRB καταγράφεται η επιθυμία των πολιτών για μια σταθερή κυβέρνηση 4ετίας, καθώς και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της MRB, εκλογές στο τέλος της 4ετίας εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν το 64,3% των ερωτηθέντων.
Παράλληλα, το 57,4% των ερωτηθέντων εκφράζει την επιθυμία του να μην προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη περσινή έρευνα -περίπου 10 μήνες πριν από την εξάντληση της 4ετίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- το 62% ζητούσε πρόωρες εκλογές.
Σε αυτό το κλίμα, έρχεται να προστεθεί το αίτημα των πολιτών για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ειδικότερα, το 86,2% ζητά να υπάρξουν διάλογος και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων.

Η οικονομία


Την ίδια ώρα η κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη σταθεροποίηση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να θεωρεί ως σημαντικότερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομίας, η πλειοψηφία ζητά κοινωνική σταθερότητα – δικαιοσύνη – συνοχή (33,9%) και φοροελαφρύνσεις στην μεσαία τάξη (29%).

Η ελπίδα


Σε αυτό το κλίμα, η λέξη «ελπίδα» είναι αυτή που εκφράζει περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας το 41,1% των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η λέξη αυτή εξέφραζε το 23,1%.

Η λέξη «οργή» εκφράζει αρκετά λιγότερους πια. 
Φέτος, είναι η λέξη που εκφράζει το 41%, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 54,4%. Σε ανάλογη πτωτική πορεία βρίσκονται οι λέξεις: «ντροπή» και «φόβος», που «μεσουρανούσαν» όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Η προσωπική κατάσταση


Σε ό,τι αφορά την προσωπική κατάσταση των ερωτηθέντων, το 87,5% εκτιμά ότι θα διατηρήσει τη δουλειά του για τους επόμενους 12 μήνες.
Σε μια ανατροπή του κλίματος που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, το 38,8% θεωρεί ότι θα διατηρήσει τη δουλειά του και τις απολαβές του, ενώ το 35,9% ότι θα διατηρήσει τη δουλειά του αλλά με μικρότερες απολαβές.

Πρόσωπο της χρονιάς


Εμπιστοσύνη εκφράζεται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις της έρευνας.
Ο πρωθυπουργός καταλαμβάνει την 1η θέση στη λίστα των προσώπων του 2019 με ποσοστό 26%, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται για τα πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν το 2020.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται πρώτος με ποσοστό 25,6%, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 8,2%. Στη συνέχεια «ψηφίζεται» ως πρόσωπο του 2020 ο Στέφανος Τσιτσιπάς με 7,5%, ο Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό 6,2% και ο Ντόναλντ Τραμπ με 3,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: