Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Η επικίνδυνη αποστολή Μητσοτάκη και οι δύο κινήσεις Ματ

Όσο πιο λίγο μιλάς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχεις αυτό που θες, στην περίπτωση που κάνεις βεβαίως τις σωστές επιλογές. 
Ο άγραφος αυτός κανόνας της πολιτικής και της διπλωματίας δείχνει να επιβεβαιώνεται σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, όλο το τελευταίο διάστημα.
Η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη να “κρατήσει χαμηλά την μπάλα” σε επικοινωνιακό επίπεδο και να μην παρασυρθεί στην οδό της πόλωσης και των΄...
τεχνητής όξυνσης που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, μέρα με την μέρα αποδίδει μικρούς μεν αλλά ορατούς δε καρπούς. Οι συνεχείς διαβουλεύσεις και οι δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου με “παίχτες κλειδιά” της Ευρώπης δίνουν “μικρές στρατηγικές νίκες” της χώρας μας απέναντι στον μεγαλοιδεατισμό της Αγκυρας.
Με μεγάλο στόχο την κινητοποίηση των ευρωπαίων εταίρων και ειδικά εκείνων που κινούν τα νήματα της γηραιάς ηπείρου η ελληνική τακτική πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας μοιάζει να φέρνει αποτελέσματα.
Πώς αλλιώς για παράδειγμα να ερμηνεύσει κάποιος τις πληροφορίες περί άμεσης εμπλοκής του γαλλικού παράγοντα μέσω της αποστολής πολεμικών πλοίων στην περιοχή, σε περίπτωση που η Αγκυρα επιλέξει να προχωρήσει στην αποστολή τουρκικού ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης;
Οι πληροφορίες αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από την εφημερίδα «Τα Νέα» καταγράφουν στην πράξη το έντονο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ευρύτερη περιοχή, με τον Γάλλο πρόεδρο να είναι έτοιμος να στείλει φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει στη δήθεν λιβυκή ΑΟΖ νότια της Κρήτης ερευνητικό πλοίο.
Κρίσιμη και χρήσιμη λεπτομέρεια για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις: Στο σενάριο που ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να δώσει εντολή για αποστολή ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης, τότε την ίδια κίνηση πιθανότατα θα κάνει και ο Εμμανουέλ Μακρόν, μια και η Γαλλία έχει υπογράψει με τη χώρα μας συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 
Ας θυμηθούμε άλλωστε το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης έχοντας μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι στο τέλος Αυγούστου.

Είναι σαφές ότι η δραστηριοποίηση του κ.Μακρόν μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως τυχαία δεν είναι και η παρόμοια λογική που επικρατεί πλέόν στην Ρώμη , με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να προγραμματίζει επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα . Ηδη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης Κόντε, σημειώνοντας ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων».
Μην ξεχνάμε ότι ο κ.Μητσοτάκης πριν από δύο εβδομάδες είχε γεύμα εργασίας με τον Ιταλό πρωθυπουργό στο παλάτσο Γκίτζι.

Ηδη λοιπόν η τακτική Μητσοτάκη μετράει μικρές αλλά εξόχως ουσιαστικές σε επίπεδο σημειολογίας νίκες στη βάση συγκρότησης ενός ευρωπαικού μετώπου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Τρίτη και περισσότερο χειροπιαστή ένδειξη ουσιαστικής διπλωματίας από ελληνικής πλευράς είναι η καταγραφή στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων των θέσεων της Αθήνας
“...Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης περί της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας”.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελούσε μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης του Βερολίνου. Μέχρι χθες η Ανγκελα Μέρκελ έδειχνε μάλλον αποστασιοποιημένη όμως η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών έστω και με καθυστέρηση τόνισε την αλληλεγγύη της χώρας της.

Στη βελγική πρωτεύουσα ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει την καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 
Μία αποστολή που δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα , αφού η Ευρώπη των 27 και πολυφωνία διαθέτει και διαφορετικές προσεγγίσεις. 
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει διεξοδικά τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ και πρώην επικεφαλής του ευρωπαικού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τις εξελίξεις, ενώ θα κάνει παρέμβαση για το ζήτημα αυτό, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης.


Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: