Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς... μέσω Διαματάρη

Καμιά παραίτηση μέλους υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευχάριστη για κανένα πρωθυπουργό, πολλώ δε μάλλον όταν η κυβέρνηση έχει μόλις ολοκληρώσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής της. 
Από τον συγκεκριμένο κανόνα δεν υπάρχει εξαίρεση, έτσι και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εξέλιξη με τον μέχρι χθες υφυπουργό εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη δεν ήταν κάτι το θετικό. 
Στην πολιτική όμως το “παιχνίδι” είναι σκληρό και οι...
αποφάσεις λαμβάνονται με τρόπο που δε θα αμφισβητείται το γενικό καλό.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Διαματάρης δεν ήταν απλώς ένα στέλεχος που κλήθηκε να συνδράμει μιας κυβερνητικής προσπάθειας. Υπήρξε για πολλά χρόνια στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη. Ένας άνθρωπος που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό και ασχολούνταν με θέματα της ομογένειας και ο οποίος υπήρξε κοντά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η τοποθέτηση του στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης ζητημάτων που αφορούσαν στη διασπορά ήταν για κάποιους αναμενόμενη εξέλιξη και κάποιους άλλους όχι.
Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με τον πρώην υφυπουργό είναι σαφές ότι απαιτούσαν απαντήσεις και διευκρινίσεις.
Χωρίς να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης και στο κατά πόσο δίκιο ή άδικο είχε ο κ. Διαματάρης και κατ' επέκτασιν το πόσο ακριβή ή όχι ήταν τα δημοσιεύματα, το κομβικό πολιτικό ερώτημα ήταν ένα και αυτό το απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: 
Μετά από όλο αυτό το «θόρυβο» και τις «σκιές», μπορούσε ο κ. Διαματάρης να παραμείνει εντός του υπουργικού συμβουλίου; 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό λοιπόν ,η απάντηση ήταν, όχι...
Για πρώτη φορά από την μέρα της ορκομωσίας της κυβέρνησης ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση μέλους του υπουργικού του συμβουλίου. Η επιλογή αυτή όμως έχει και μία δεύτερη ανάγνωση. Αφορά προφανώς στο συγκεκριμένο στέλεχος όμως έχει και μια ευρύτερη λογική. 
Έχοντας συμπληρώσει τους πρώτους έξι μήνες ως πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα προς όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς του , αποδεικνυοντάς τους ότι θα λειτουργεί πάντα με γνώμονα αυτό που ίδιος θεωρεί ότι είναι το σωστό. Θα το κάνει και ας αφορά αυτή του η επιλογή, ακόμα και ανθρώπους με τους οποίους διατηρεί χρόνια σχέση ο ίδιος ή η οικογένειά του.
Προς επίρρωσιν του παραπάνω συμπεράσματος, ενδεικτική ήταν η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, λίγη ώρα μετά από τη δημοσιοποίηση της εξόδου Διαματάρη από την κυβέρνηση. «... Ο πρωθυπουργός βάζει πάνω από όλα αυτό που είναι σωστό», τόνιζαν πηγές της κυβέρνησης.

Με το υπουργικό σχήμα να διάγει ακόμα και σήμερα το λεγόμενο “μήνα του μέλιτος” και με την αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία πως η κυβέρνηση άρχισε σε γενικές γραμμές καλά τη δράση της και άρα διαθέτει ακόμα την ανοχή των πολιτών, ο πρωθυπουργός θέτει το πλαίσιο και βάζει τα όρια στους υπουργούς του, τα οποία κανείς δε θα πρέπει να τα υπερβεί. Σε διαφορετική περίπτωση η ιστορία θα επαναληφθεί...


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: