Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Οι ιαχές πολέμου της Τουρκίας και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Λίγα 24ωρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν, τα ΜΜΕ στην Τουρκία κάνουν εκτενή αφιερώματα στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. 
Απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό, η Αθήνα καλείται μέσω μιας σειράς άμεσων διπλωματικών ενεργειών να οδηγήσει την γείτονα στην απομόνωση
Ολοένα και περισσότερο κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον... καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.
Λίγα 24ωρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, τα ΜΜΕ στην Τουρκία κάνουν εκτενή αφιερώματα στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το οποιοδήποτε ενδεχόμενο για την επόμενη ημέρα. Απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό που επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα, η Αθήνα καλείται να επιδείξει απόλυτη ψυχραιμία και μέσω μιας σειράς άμεσων διπλωματικών ενεργειών να οδηγήσει την γείτονα στην απομόνωση.

Με τίτλο «Θορυβώδης γείτονας» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ γράφει ότι πολλοί έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί «ονειρεύονται πόλεμο με την Τουρκία», ενώ πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη, στέλνοντας επιπλέον ναυτικές δυνάμεις στο νησί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οπλισμό και ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Δημοσίευμα όμως που δεν υιοθετεί – τουλάχιστον επίσημα- η πολιτική ηγεσία της γείτονος.

Στο ίδιο ύφος, σε αρκετά δηλαδή υψηλούς τόνους, κινούνται και οι τούρκοι αξιωματούχοι με «μπροστάρη» τον Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος αναφορικά με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, γνωστοποίησε το Σάββατο πως το μνημόνιο συνεργασίας εστάλη στον ΟΗΕ, μετά και την επικύρωσή του από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως η Άγκυρα θα υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέβη σε μία ακόμη προκλητική δήλωση, σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν επιθυμεί πόλεμο με κανέναν, ωστόσο θα προστατεύσει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι» διαμήνυσε σε οξύ τόνο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε:

«Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της ‘τδβκ’. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά, αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι» τόνισε καταλήγοντας.

Η απάντηση της Αθήνας και η επόμενη ημέρα

Παίρνοντας τη σκυτάλη και απαντώντας σε αυστηρούς τόνους στην Αγκυρα, η Αθήνα χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών «άνευ αξίας», καλώντας την Τουρκία να «σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης επιστολής προς τον ΟΗΕ, η οποία θα αποδομεί το σύνολο της επιχειρηματολογίας ως προς την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.

Είναι σαφές πως το Μαξίμου επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα στην κυβέρνηση του Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει τη δυτική Λιβύη και τον εθνικό στρατό της χώρας. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προσκληθεί στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας, ενώ έχει ήδη προσκληθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, να βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη.

Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της συμφωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του από σημαντικές χώρες της περιοχής του Κόλπου για να συζητήσει όλες τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: