Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ η αστυνομία παραδέχτηκε μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη το βασανισμό ΑμΕΑ στο ΑΤ Ομόνοιας τον περασμένο Οκτώβρη, ακριβώς εκείνη την ώρα οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έστρεφαν το «ενδιαφέρον τους» στο Μαρούσι για να εγκαλέσουν το ΣΥΡΙΖΑ για επιλεκτική ευαισθησία στη βία την οποία κατά τη ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει μόνο στην αστυνομία.
Καύσιμη ύλη σε αυτή την αντιπαράθεση προσέθεσε και ο Γιώργος Κυρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας στο προσκήνιο τις πρόσφατες δηλώσεις Τόσκα για τη διάλυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ επειδή ήταν «μπαχαλάκηδες της αστυνομίας».

Λάδι στη φωτιά έριξε από την πλευρά του και ο συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας, ο οποίος με μια δήλωση που ενδεχομένως θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προτροπή σε αυτοδικίες, ανέφερε ότι «θα τρέχουμε να τους (σ.σ. αντιεξουσιαστές και καταληψίες) σώσουμε πλέον εμείς από τα χέρια του κόσμου. Θα τους λιντσάρουν στο τέλος. Στο τέλος θα αντιστραφούν οι ρόλοι και θα φάνε ξύλο από τον κόσμο».

Φαρ ουέστ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στους κ.κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη επειδή ακόμα δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη από τον σκηνοθέτη Ινδαρέ για τα όσα απαράδεκτα έχει κάνει η αστυνομία παραβιάζοντας το οικιακό του άσυλο. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «φαρ ουέστ» και στην εκ δεξιών κριτική που δέχεται από την κυβέρνηση για τα θέματα ασφάλειας απάντησε: «Και εμείς αδειάσαμε καταλήψεις αλλά όχι με τέτοιο τρόπο. Θέλουμε κατάσταση φαρ ουέστ και σερίφηδες να εφαρμόζουν τον νόμο όπως θέλουν;».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «κανονικότητα είναι να περπατάς στο Μαρούσι να βλέπεις εικόνες όπως στη λωρίδα της γάζας; Μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει όταν βγουν. Σταμάτησε; Όχι! έχουμε συνεχώς καταδρομικές επιθέσεις» και κατέληξε: «Η ασφάλεια είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Δημοκρατίας μας. Πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής στο σπίτι του, στη δουλειά του. Είναι μια έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική. Δεν είναι νόμος και τάξη αυτό που κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι τρόμος και πάταξη».

Στο κάδρο, διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει να εμπλακεί προσωπικά για τα συγκεκριμένα περιστατικά αφήνοντας όλη τη διαχείριση ακόμα και την επικοινωνιακή στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε κάποιες γενικές αναφορές περί νόμου και τάξης και υλοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης της ατζέντας για την ασφάλεια.
Σε αντίθεση με την μέχρι στιγμής επικοινωνιακή τακτική που έχει επιλέξει για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός σχετικά με την εκκένωση των καταλήψεων στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Μάλιστα μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο για το σχετικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι «πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα» και υποστήριξε ότι έχει τη στήριξη της κοινωνίας.
Στο θέμα αυτό πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει ένα ξεχωριστό μέτωπο με το ΚΚΕ το οποίο αντέδρασε έντονα και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μην τολμήσει» να φέρει το νομοσχέδιο αυτό στη βουλή, κάνοντας λόγο για «μπαράζ περιστολής συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών» γιατί «το δόγμα “νόμος και τάξη” πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική».