Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Γερμανία: «Τουρκία και Λιβύη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου»

«Το Βερολίνο συμμερίζεται ρητά τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άνταμπαρ.
Παράλληλα, η Γερμανίδα αξιωματούχος κάλεσε Τουρκία και Λιβύη να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» το Βερολίνο... τόνισε η Μαρία Άνταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».
«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλάσσιων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι' αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο.
Ωστόσο, ο Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελέσει θέμα. Αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: