Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Νέα θετικά μέτρα εξαγγέλει ο Μητσοτάκης

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για κάθε πολιτικό και μάλιστα όταν αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι άλλος από τον ίδιο του τον εαυτό. 
Με άλλα λόγια  ο χειρότερος φόβος όλων των πολιτικών είναι αυτά που οι ίδιοι έχουν υποσχεθεί, που έχουν εξαγγείλει και κυρίως όλα αυτά για τα οποία οι πολίτες  τους στήριξαν.
Όταν λοιπόν σε κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση έρθει το... πλήρωμα το χρόνου και φτάσει μπροστά στην κάλπη, τότε το εκλογικό σώμα θα την κρίνει από τα πεπραγμένα της σε σχέση με όλα όσα είχε περιλάβει στο προγραμμά της, προεκλογικά.
Η παραπάνω σχεδόν νομοτελειακή πραγματικότητα μοιάζει να αποτελεί οδηγό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία τουλάχιστον αυτούς τους πρώτους έξι μήνες δείχνει να πορεύεται πάνω στο σύνθημα «λίγες υποσχέσεις, περισσότερες πράξεις». 
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών όπου οι πολιτικοί κέρδιζαν εκλογές με τα μεγάλα «θα».

Οι πολίτες είναι οι πιο σκληροί κριτές της διακυβέρνησης της ΝΔ, στην οποία δεν έχουν δώσει καμία περίοδο χάριτος ούτε και ανοχής.  Αυτό το ξέρει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έχει «ποντάρει» πολλά στην καλή πορεία της οικονομίας και στην παράλληλη υλοποίηση των λίγων, είναι η αλήθεια, υποσχέσεων που ο ίδιος έδωσε προεκλογικά.

Ποια όμως  είναι η δίοδος μέσα από την οποία η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη τα όσα έχει  πει και μάλιστα να περάσει το μήνυμα ότι ενισχύει την καθημερινότητα του πολίτη; 
Η απάντηση είναι μία, η  υλοποίηση νέων θετικών μέτρων , πέραν των όσων έχουν ήδη προωθηθεί.  Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ.Μητσοτάκης μετά και τα ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο σκέφτεται σοβαρά  να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις το βράδυ της Τετάρτης όταν και θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

Κάποια από αυτά μάλιστα δεν αποκλείεται να αφορούν και στο 2019. Το τί θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες θα είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τον ίδιο με τις εισηγήσεις να βρίσκονται ήδη στο γραφείο του. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί της Τετάρτης, μόλις θα έχει επιστρέψει από το ταξίδι του στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εκεί ο κ. Μητσοτάκης  θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Κριστίν Λαγκάρντ την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα καθώς και τους στόχους που θέτει ο Προϋπολογισμός του 2020, που ψηφίζεται την Τετάρτη από την Βουλή.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπό την ηγεσία της κ. Λαγκάρντ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν υπέρμαχος της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, συστήνοντας πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που προβλέπεται σήμερα. 
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κ. Λαγκάρντ θα υιοθετήσει τις ίδιες θέσεις και ως επικεφαλής της Ευρωτράπεζας, εκτίμηση βεβαίως που θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευσθεί στο πολύ κοντινό μέλλον. 


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: