Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Προκαλεί ο Ερντογάν, δεν «ακολουθεί» ο Μητσοτάκης

Επιμένει να  «βαδίζει» ο Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο της έντασης, της πόλωσης και των προκλητικών δηλώσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει με την στάση της  πως  δεν  σκοπεύει να τον ακολουθήσει. 
Όποιος άλλωστε παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι η εντολή  Μητσοτάκη προς κάθε κατεύθυνση, ώστε η χώρα μας να μην «τσιμπήσει» από τους δήθεν τσαμπουκάδες της Αγκυρας τηρείται στο ακέραιο, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και ψυχραιμίας.
Την ώρα λοιπόν που ο Τούρκος...
πρόεδρος χαρακτήριζε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και έφτανε στο σημείο να πει ότι «η  Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς» η ελληνική κυβέρνηση με ψυχραιμία, μακριά από επικοινωνιακές κορώνες έπαιρνε το δρόμο των διεθνών οργανισμών καταγγέλοντας την Τουρκία

Με δύο επιστολές η Αθήνα  προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία από τον Δεκέμβριο βρίσκεται στα χέρια των  Ηνωμένων Πολιτειών, έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική προκλητικότητα απειλεί την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή. 
Μία κίνηση όχι μόνο έντονων συμβολισμών αλλά και ουσίας , μια και στις επιστολές περιγράφονται τα νομικά επιχειρήματα που  θεμελιώνουν τις ελληνικές θέσεις  με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης με τελικό στόχο την πολιτική απομόνωση της Τουρκίας συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα. 
Ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 , η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών και την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μάλιστα ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν κάτι που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην πρώτη, για τη νέα νομοθετική περίοδο, διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που οργάνωσε  ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έστειλε το δικό της μήνυμα στην Άγκυρα : 
«Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας. Είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Όσο λοιπόν η Τουρκία θα επιμένει στην λογική του «γαβγίσματος» τόσο η Ελλάδα θα εντείνει τις προσπάθειές της σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να καταδείξει τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, κινήσεις που έχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: