Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Διπλές εκλογές το 2023, θεσμική στάση Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογή πρόεδρου

Εάν θα έπρεπε να επιλέξει κάποιος το αγαπημένο θέμα πολιτικών και δημοσιογράφων, αυτό δε θα ήταν κανένα άλλο από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 
Άλλες φορές η σχετική σεναριολογία έχει βάση και άλλες πάλι όχι. 
Από αυτό τον άγραφο κανόνα της πολιτικής ζωής δε δείχνει να γλιτώνει ούτε η παρούσα κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει δημόσια την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάθεση ενός νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να καταργηθεί η απλή αναλογική που ψηφίστηκε από...
την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Από όποια μεριά και αν το δεις, η προσπάθεια του πρωθυπουργού  να αλλάξει τον συγκεκριμένο νόμο είναι μάλλον καταδικασμένη να αποτύχει αφού απαιτούνται 200 ψήφοι κάτι που δε μοιάζει εφικτό. 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου σχεδιάζεται να πάει στο κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάρτιο. 
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο ενδεχόμενα
- Εάν το νομοσχέδιο συγκεντρώσει 200 ψήφους (μάλλον απίθανο) τότε η απλή αναλογική θα καταργηθεί και οι εκλογές του 2023 θα πραγματοποιηθούν με το καινούργιο σύστημα. 
- Εάν το νομοσχέδιο δεν συγκεντρώσει τις 200 ψήφους , τότε οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr ο πρωθυπουργός επιμένει στα όσα ήδη έχει διατυπώσει δημοσίως από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τόνισε  ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα είναι διπλές προκειμένου να “καεί” η απλή αναλογική

Στο πλαίσιο αυτό απολύτως θεσμική αναμένεται να είναι και η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για την προεδρία της δημοκρατίας. Τα σενάρια που θέλουν τον κ.Μητσοτάκη να αποκαλύπτει το διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου πολύ πριν  πέσει η αυλαία του 2019 δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να “παίξει στο παιχνίδι” της ονοματολογίας , την ώρα μάλιστα που η θητεία του κ.Παυλόπουλου ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2020.
“Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με απόλυτη θεσμικότητα” είναι η απάντηση του ίδιου κυβερνητικού στελέχους , το οποίο σημειώνει ότι ο χρόνος για τις όποιες ανακοινώσεις θα αρχίζει να μετρά αντίστροφα λίγο πριν ή λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 2020. Όσο για το ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά, ούτε καν και οι πλέον στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. 
Μέχρι σήμερα άλλωστε η πορεία του κ.Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι όταν θέλει να κρατήσει κάποιο μυστικό, το καταφέρνει... 



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: