Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση στο Μαξίμου, Μητσοτάκη - Σι Τζινπίγκ: «Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας» - Oι 16 συμφωνίες που υπογράφονται (Video+εικόνες)

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη και η δική σας σήμερα εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα ως μια χώρα που κατέκτησε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο γεωστρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό. Θα πρέπει να είστε υπερήφανοι για όσα έχετε πετύχει.
Σας καλωσορίζω στην ηλιόλουστη Αθήνα και ελπίζω η επίσκεψη αυτή να είναι σταθμός στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης... υποδεχόμενος τον Κινέζο πρόεδρο.
Στη συνέχεια, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως «η κυβέρνησή σας έχει δεσμευθεί να δυναμώσει την οικονομία και να δώσει νέες θέσεις εργασίας. Η συνεργασία μας μπορεί να αδηγήσει σε συνδυασμό πλεονεκτημάτων και να επωφεληθούν και οι δύο λαοί. Το λιμάνι του Πειραιά διαπιστώνουμε ότι με τη συνεργασία μας έχει γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράφουν 16 σημαντικές συμφωνίες, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Την προσδοκία του ότι ο «δρόμος» της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα θα γίνει σύντομα «λεωφόρος» διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «το γεγονός της ημέρας» την υπογραφή των 16 επενδυτικών και εμπορικών συμφωνιών προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν δρόμο που ανοίγουμε και σύντομα θα γίνει λεωφόρος γιατί η συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά».
Με αφορμή, δε, την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στόχος μας είναι ο Πειραιάς να γίνει όχι μόνο το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά - γιατί όχι - και της Ευρώπης».
«Η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινοευρωπαϊκού οικονομικού και επενδυτικού διαλόγου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαιρέτισε στον χρηματοπιστωτικό τομέα την δημιουργία στην Αθήνα γραφείου της China Development Bank, υποκαταστήματος της Bank of China και γραφείου αντιπροσωπείας της Industrial and Commercial Bank of China.
Όσον αφορά τον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος μας να φτάσουμε τους 500.000 Κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα» ενώ χαιρέτισε την προστασία έξι ελληνικών προϊόντων από την φέτα μέχρι την Μαστίχα Χίου στην τεράστια αγορά της Κίνας».
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα «είναι κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
«Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή και δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες» είπε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα είναι σε φάση φάση μεταρρύθμισης «και οι λαοί μας ζητούν πιο στενές ανταλλαγές συνεργασίας».
Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση στην οποία, όπως είπε, «καταλήξαμε ότι η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον καθώς θέλουμε μια μακροχρόνια προοπτική».
«Όσον αφορά τα εθνικά και επενδυτικά συμφέροντα εκατέρωθεν οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να δείχνουν κατανόηση για καλύτερους δεσμούς, η Ελλάδα και η Κίνα είναι εταίροι εκ φύσεως» είπε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας ότι η Κίνα θέλει να συνεχιστεί το διεθνές εμπόριο και να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.
  
Νωρίτερα, ο Κινέζος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την Επίσκεψη του Προέδρου της Λ.Δ. Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: