Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Αντιδρούν στη βία οι πανεπιστημιακοί

Οι σύγκλητοι της Παντείου και του ΑΠΘ έρχονται να προστεθούν στις αντιδράσεις των 100 και πλέον πανεπιστημιακών καθηγητών της ΑΣΟΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων. 
Σε «πολιτική και ηθική απομόνωση όσων υπονομεύουν την ελεύθερη έκφραση ιδεών», καλεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ενώ η Σύγκλητος του Παντείου καταδίκασε...
ομόφωνα τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον φοιτητών κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Πρυτανεία ΑΠΘ: «Η βία δεν έχει καμία θέση μέσα στο πανεπιστήμιο»
«Η βία δεν έχει χώρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ με αφορμή τα τελευταία περιστατικά βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ σημειώνεται πως «απομονώνουμε πολιτικά, ηθικά και ουσιαστικά όποιον επιχειρεί να υπονομεύσει την ελεύθερη έκφραση ιδεών στον χώρο του Πανεπιστημίου».
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ αναφέρεται: 
«Η βία δεν έχει χώρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Καταδικάζουμε τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της- σωματική, λεκτική ή ψυχολογική- από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καταδικάζουμε σθεναρά κάθε ενέργεια προσβολής της προσωπικότητας, κάθε απόπειρα πρόκλησης σωματικής ή ηθικής βλάβης σε οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.
Απομονώνουμε πολιτικά, ηθικά και ουσιαστικά όποιον επιχειρεί να υπονομεύσει την ελεύθερη έκφραση ιδεών στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα και την ωριμότητα για γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο, που προάγει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αξίες.
Προπηλακισμοί διδασκόντων, φοιτητών ή εργαζομένων, απειλές και βία δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιό μας».

Πρυτανεία Παντείου: Ομόφωνη καταδίκη των επεισοδίων στη συνέλευση των φοιτητών

Την ομόφωνη καταδίκη και αγανάκτησή της εκφράζει η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα την περασμένη Τετάρτη κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης των φοιτητών, μετά από την εισβολή εξωπανεπιστημιακών στην αίθουσα όπου αυτή διεξαγόταν.
Η Σύγκλητος του Παντείου με ανακοίνωσή της καταδικάζει τα βίαια επεισόδια «που προκλήθηκαν από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, οι οποίοι προπηλάκισαν φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου» και συνεχίζει αναφέροντας ότι 
«Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμη επίθεση κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η οποία έχει ως μοναδικό στόχο να πλήξει τη δημοκρατική του λειτουργία, να το απαξιώσει και να το υποβιβάσει συνολικά».
Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της φοιτητικής γενικής συνέλευσης άτομα τα οποία έφεραν κράνη εισέβαλαν στην αίθουσα απειλώντας, εξυβρίζοντας και μπουγελώνοντας αρχικά μια φοιτήτρια που είχε λάβει τον λόγο και είχε τοποθετηθεί κατά της κατάληψης στο Πάντειο.
Εν συνεχεία, όταν ένας φοιτητής παρενέβη προκειμένου να βοηθήσει την φοιτήτρια που δεχόταν τους προπηλακισμούς των κρανοφόρων υπέστη ξυλοδαρμό και κατέληξε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Παρασκευή, περισσότεροι από 100 διδάσκοντες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) με ανακοίνωσή τους καταδίκαζαν κάθε μορφή βίας και ανομίας εντός του πανεπιστημίου, δηλώνοντας παράλληλα την στήριξή τους στις θεσμικές αλλαγές και δράσεις που έχουν ως στόχο την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: