Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης κυβερνάει, ο Τσίπρας ακόμα «ψάχνεται»

Εάν θα πρέπει κάποιος να βγάλει ένα κεντρικό συμπέρασμα από την συζήτηση στη Βουλή, αυτό μπορεί να είναι ένα: Ο Μητσοτάκης κυβερνάει, με τα συν και τα πλην, όπως συμβαίνει σε κάθε διακυβέρνηση και ο Τσίπρας προσπαθεί ακόμα και σήμερα να «μπει στο κοστούμι» της αντιπολίτευσης.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές και ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει να έχει ακόμα εξοικειωθεί με τον νέο του θεσμικό ρόλο...
 
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση διαβασμένος. Χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιεί καταστάσεις, ο πρωθυπουργός περνάει την εντύπωση στους ψηφοφόρους του και όχι μόνο, ότι “τουλάχιστον προσπαθεί”. Με άλλα λόγια δηλαδή ακόμα και αυτούς που δεν τον ψήφισαν καταφέρνει να τους κάνει να τον ακούσουν. Μακριά από κραυγές και δήθεν πόλωση. 
Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει. Πείθει; 
Αυτό “θα φανεί στο χειροκρότημα”, όμως μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να αποδείξει σε όλους ότι η χώρα γυρνάει σελίδα.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου μέχρι σήμερα, ο τομέας της οικονομίας έχει αναδειχθεί σε δυνατό χαρτί του κ.Μητσοτάκη. 
Μόνο τον τελευταίο μήνα για παράδειγμα έχουν καταγραφεί μία σειρά θετικών εξελίξεων:
- H βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος
- Ο δανεισμός της χώρας με αρνητικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια
- Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας
- Η έγκριση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ
- Το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» 
αποτελούν τα καλά νέα και τα επιχειρήματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλους όσοι κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και αδράνεια.

Την ίδια ώρα από 1/2/2020 μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές σε επιχειρήσεις, με το ενδεχόμενο το πιθανό υπερπλεόνασμα εκείνης της χρονιάς να πάει εκ νέου στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. 
Ακόμα και το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων αποδεικνύεται “πολιτικά” κερδοφόρο για τον κ.Μητσοτάκη, μετά από την απόφαση των τραπεζών για “πάγωμα” τους.
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την εντύπωση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει αρκετά βήματα προκειμένου να υιοθετήσει το σωστό, για εκείνον, στίγμα που θα πρέπει να έχει το κόμμα του,στη θέση της αντιπολίτευσης.
Ο κ.Τσίπρας μοιάζει να θέλει να ισορροπήσει μεταξύ του ακτιβισμού, τον οποίο όλοι γνωρίσαμε στις αρχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της θεσμικότητας που αρμόζει σε ένα κόμμα εξουσίας.
Κρίσιμο πάντως για τους περαιτέρω χειρισμούς Μητσοτάκη Τσίπρα αποδεικνύεται το διάστημα μέχρι και την πρωτοχρονιά. 
Εφόσον όλα κυλήσουν βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού το 2019 θα κλείσει με μάλλον θετικό πρόσημο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Μεταξύ των άλλων το Δεκέμβριο το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει καλά νέα σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παρόλα αυτά “κινούμενη άμμος” παραμένει το μεταναστευτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο απαιτεί γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις , με τον χειμώνα να “δείχνει ήδη τα δόντια του”. 

Σε κάθε περίπτωση το ξεκίνημα Μητσοτάκη ήταν μάλλον απρόσμενο καλό , όμως το μεγάλο στοίχημα παραμένει η διάρκεια...


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: