Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η μεγάλη πρόκληση Μητσοτάκη, το μεταναστευτικό

Βήμα βήμα κλιμακώνει την τακτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με το μεταναστευτικό προσφυγικό. 
Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός βάζει στον πυρήνα των επερχόμενων πρωτοβουλιών του τις ευθύνες της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο κ.Μητσοτάκης ετοιμάζει από την μία κύκλο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και από την άλλη...
δημόσιες παρεμβάσεις (συνεντεύξεις σε ευρωπαικά ΜΜΕ) με άξονα την ανάγκη η Ευρώπη να αντιληφθεί πως ήρθε η ώρα να επιμερισθεί το βάρος από τη διάχειριση των ροών.
Είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής η Ευρωπαική Ενωση δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με την εικόνα στον ευρωπαικό νότο να είναι οριακή.
Σύμφωνα με πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, στο επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ξεκαθαρίσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι ο νότος δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν “πάρκινγκ” από την Ευρώπη, ενώ θα γίνονται συνεχείς αναφορές και στα ασυνόδευτα παιδιά.
Ήδη ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κυρίαρχο θέμα το προσφυγικό μεταναστευτικό πριν από μερικά 24ωρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα συζητήσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους στη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ. Ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι από τους πλέον “σκληρούς” όπως ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς
Οι πρωτοβουλίες όμως δε θα σταματήσουν εκεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό:

---Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Ιταλία όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ιταλό ομολογό του.
---Στις 3-4 Δεκεμβρίου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Λονδίνο για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα έχει την ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου.
---Στις 12-13 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυτό που θέλει να επικοινωνήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί και πως ήρθε η ώρα να κάνει η Ευρώπη το καθήκον της. 
Στο πλαίσιο αυτό μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου που θα αφορούν σε αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μεταφορά περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα εως το τέλος του έτους. Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα έχει και έναν δεύτερο μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την αύξηση των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία.
Ένα από τα βασικά κομμάτια του νέου σχεδιασμού θα αφορά και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση. Το πού αυτά θα δημιουργηθούν μένει να αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες.


Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: