Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Η ώρα της αξιολόγησης υπουργών και υφυπουργών από Κυρ. Μητσοτάκη

Σε πολλά κάποιος να μπορεί να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως όλοι του αναγνωρίζουν ότι τουλάχιστον λειτουργεί μεθοδικά και με σύστημα. 
Ένα σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και στον ευαίσθητο τομέα παρακολούθησης των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Η παραπάνω εικόνα προφανώς και δε θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Τρεις μέρες άλλωστε πριν από τις εκλογές του καλοκαιριού ο κ.Μητσοτάκης έλεγε με νόημα σε συνέντευξή... του στο Real Fm:
«Θα υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ένας μηχανισμός αξιολόγησης των υπουργών και πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να πηγαίνουμε στα τυφλά».
Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση εισέρχεται στην ολοκλήρωση του πρώτου της εξαμήνου είναι δεδομένο ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη φτάνει η ώρα του ελέγχου των επιδόσεων των άμεσων συνεργατών του, όπως οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης. Βασικό “όπλο” στα χέρια του το σύστημα παρακολούθησης “ΜΑΖΙ” , ένα ηλεκτρονικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.
Εκεί συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα από τις επιδόσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου μέσα από την τήρηση ή μη των υποχρεώσεων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το “ΜΑΖΙ” ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά για τα πεπραγμένα υπουργών και υφυπουργών στοιχείο που θα αποδειχθεί καθοριστικό για την αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό.
Τα ερωτήματα που τίθενται όμως είναι δύο :

- Πρώτον, ποια είναι τα μέχρι σήμερα δεδομένα και η αίσθηση που κυριαρχεί στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου για την έως τώρα δράση των υπουργών και υφυπουργών.
Οι πληροφορίες για το ερώτημα αυτό είναι λιγοστές για ευνόητους λόγους. Όπως μας μεταφέρει αξιόπιστη πηγή, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για χειρισμούς σε μία σειρά πεδίων όπως η οικονομία, οι επενδύσεις , η δημόσια τάξη και η επίτευξη συμφωνίας στο μεγάλο στοίχημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν συμβαίνει το ίδιο ή τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελε ο κ.Μητσοτάκης σε άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου μεταξύ των οποίων είναι και η διαχείριση του μεταναστευτικού.
- Δεύτερον , όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση , στο προσκήνιο έρχονται σενάρια ανασχηματισμού και ο χρόνος υλοποίησής του. 
Η αλήθεια είναι ότι όσοι γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς του κ.Μητσοτάκη κανείς τους δεν επιβεβαιώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως ο ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλλεται όπως αναφέρει και ο άγραφος νόμος της πολιτικής, κάτι που ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Όποιος πάντως μιλάει για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα στην παρούσα φάση μάλλον θα πέσει έξω.

Σε κάθε περίπτωση το σύστημα “ΜΑΖΙ” θα είναι αυτό που θα κρίνει πολλά ως προς την παραμονή ή όχι στελεχών χωρίς να μπορεί να πει κάποιος το πότε αυτό θα γίνει. Το σύστημα έχει ήδη ενσωματώσει έναν ικανό αριθμό δεδομένων και πληροφοριών, σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: