Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Τις επόμενες 48 ώρες έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Τις επόμενες 48 ώρες έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα το σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία έδωσαν το παρών όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. 
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προσδιορίζονται είτε για το προσεχές Σάββατο, είτε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο προσκήνιο θα έρθει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει:...
- Τη φύλαξη των συνόρων.
- Τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων
- Την ολοκλήρωση της γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων, πάντα με την επισήμανση του 1% ανά περιφέρεια και με τον κομβικό αστερίσκο ότι ήδη επιβαρυμένες περιοχές δεν θα επιβαρυνθούν άλλο.
- Το "τρέξιμο” των διαδικασιών για το άσυλο.

Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε ότι, ολοκληρώνοντας τη τετραήμερη επίσκεψή του στη Σανγκάη, την οποία κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως "απόλυτα πετυχημένη", ο Κ. Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί εστιάζουν στο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, με κύριο μέλημα (πέραν των οικονομικών) την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα.
Το κυβερνητικό οικοσύστημα, με σειρά δημόσιων παρεμβάσεων, επιχειρεί να πείσει τις τοπικές κοινωνίες να δεχθούν το πλάνο αποσυμφόρησης των νησιών, τη στιγμή που το πλάνο που βαίνει προς οριστικοποίηση και έχει ως αιχμή του τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων ακολουθεί δύο κύριες γραμμές:
- Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δε θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.
- Ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.
"Πρόκειται για κινήσεις που εδράζονται σε συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να μη μείνουν μόνοι τα νησιά και οι ακρίτες μας, που σηκώνουν μέχρι σήμερα αυτό το βάρος. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές 6.500 ατόμων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Τις τελευταίες ημέρες, υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων. Στόχος μας είναι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ", επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Ποιοι θα δώσουν το "παρών" στη σύσκεψη


Στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 και 30 το μεσημέρι, θα δώσουν το "παρών" οι κύριοι Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλκιβιάδης Στεφανής, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άκης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας και Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απουσιάζει στις Βρυξέλλες.
Πέραν του σχεδίου για τη μεταφορά προσφύγων προς την ενδοχώρα, στο προσκήνιο αναμένεται να έρθει και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με τη γεωγραφική κατανομή να μην έχει "κλειδώσει" ακόμα, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει ότι άπασες οι κινήσεις θα γίνουν σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από κάθε δημόσια τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους. Ότι για κάθε απόφαση πέριξ της διαχείρισης του μείζονος ζητήματος του προσφυγικού-μεταναστευτικού θα υπάρχει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο να μην προκύπτει  κανένας αιφνιδιασμός.
"Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει η προσφυγιά και ο ξεριζωμός. Επομένως, αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι, κατά τεκμήριο, οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα", σημείωσε, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: