Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Μητσοτάκης: Η Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας (Video)


Στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με βάση τις επισκέψεις μου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δεν μπορώ να κρύψω την περίσκεψή μου. Οι ΗΠΑ βιώνουν έναν διχασμό ανάμεσα στα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα...
και επιλογές απομονωτισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για αμφισβήτηση των παγκόσμιων σταθερών, όπως τις γνωρίζαμε ως σήμερα. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε για «μία ήπειρο η οποία γερνά με μεγάλες γεωγραφικές προκλήσεις» αλλά και μία ήπειρο που αντιμετωπίζει τον λαϊκισμό λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς. Έκανε λόγο για κάθε τύπου αμφισβητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά το Brexit και τις αναταραχές στη Βαρκελώνη.
Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέες δυνάμεις που θέτουν οργανωμένο μακρόπνοο σχέδιο που υπηρετείται από μοντέλα που δεν είναι αποδεκτά στις σύγχρονες Δημοκρατίες.
«Η ρότα της Ελλάδος δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που δείχνει η ιστορία: Διεθνές Δίκαιο και διπλωματία και Οικονομική πρόοδος με συνοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν αυτή που την θωράκιζε απέναντι στους ανταγωνιστές της. «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μία σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ασταθή περιοχή. Πιστή στο διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και σε μία πολιτική αρχών. Είμαστε μία χώρα που θα γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στα Βαλκάνια και γι' αυτό θεωρούμε ότι τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων θα ανταποκριθούν σωστά στην ευρωπαϊκή τους προοπτική».
«Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για την επίλυση των διμερών μας διαφορών και την ανάπτυξη στην περιοχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός για τα Σκόπια και πρόσθεσε: «Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε συχνά την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους και την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της επίλυσης των μακεδονικών προϊόντων».
Για την Αλβανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα υποδέχτηκε πολλούς μετανάστες και συνέβαλε στην οικονομική της ανάπτυξη. Τα πεδία συνεργασίας είναι μεγάλα. Προϋπόθεση, όμως, είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της και, φυσικά, η σιγά κάθε ανιστόρητου μηνύματος».
Επίσης, αναφέρθηκε και στην υπαναχώρηση των Τιράνων στον καθορισμό των ζωνών στο Ιόνιο, κάνοντας λόγο για ανάγκη να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την οικονομία και σχολίασε πως «το πρόβλημα δεν είναι η νομή αλλά η παραγωγή του πλούτου προς όφελος όλων» και συμπλήρωσε πως «αλήθεια και ανάπτυξη, σχέδιο και αποτέλεσμα είναι το μυστικό για την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Οι έξι προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας


Προϋπόθεση 1η: Η πολιτική σταθερότητα. 
Τίποτα από όσα έχουμε πετύχει δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Προϋπόθεση 2η: Ικανό επιτελείο. 
Οι απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα προέρχονται από στελέχη με πάθος για το πεδίο που υπηρετούν. «Στην κυβέρνησή μας υπηρετούν πρόσωπα που θέλουν, ξέρουν και... μπορούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Προϋπόθεση 3η: Ο τρόπος οργάνωσης. 
Δεν υπάρχει κατάληξη χωρίς αρχή και μέση. Οι στόχοι μπαίνουν σε χρονοδιαγράμματα. Αν αυτά φαντάζουν αυτονόητα σε επιχειρηματίες, δεν είναι αυτονόητα στη δημόσια διοίκηση.
Προϋπόθεση 4η: Ο διαρκής διάλογος. 
Υπάρχουν πολλά πεδία δημόσιας πολιτικής που χρειαζόμαστε ευρύτερες συγκλίσεις για να διαμορφώσουμε πολιτική δυναμική ευθυγραμμισμένη με την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και για τη διαμόρφωση συνθέσεων που απαιτούνται από το Σύνταγμα.
Προϋπόθεση 5η: Αναγνώριση της πραγματικότητας. 
Η αναγνώριση της πραγματικότητας έχει τη δική της λογική και στην εποχή των social media μπορεί η πραγματικότητα να γίνει παρεξήγηση και η παρεξήγηση να γίνει προπαγάνδα. Το χρέος μας είναι να την ανασύρουμε από τη σύγχυση.
Προϋπόθεση 6η: Η ευθύνη. 
Η ευθύνη είναι μία ηθική πυξίδα που πρέπει να οδηγεί κάθε δημόσιο πρόσωπο, και ειδικά έναν εκλεγμένο ηγέτη. Για έναν πολιτικό θα ισχυριζόμουν ότι «είναι η συνείδηση της μεγάλης ευθύνης που πρέπει να μας κρατά όρθιους».

Μητσοτάκης: Αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών


Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την άποψη πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μία αρνητική συμφωνία για την Ελλάδα.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: