Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Στην Αθήνα ο Πομπέο: Μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στη Κυβέρνηση (Video & Photos)

Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπεο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δείχνει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ακόμα, η άφιξη του Μάικ Πομπέο το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα είναι ένα ακόμα βήμα στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης που αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την Ελλάδα...



Η επίσκεψη συνδυάζεται με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης της διμερούς αμυντικής συμφωνίας (Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας - Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).
Ο στόχος ήταν να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις, ώστε το Πρωτόκολλο να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο.
Μάικ Πομπέο : Έφτασε στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ | tanea.gr
Η Ελλάδα επιδιώκει να αποσπάσει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την εθνική της ασφάλεια, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού. Σ’ αυτό το επίπεδο, όμως, δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα, επειδή η Ουάσιγκτον τηρεί ακόμα μία αμφίθυμη στάση έναντι της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, και λόγω της πολύ σημαντικής για την Ουάσιγκτον αμυντικής συμφωνίας, αλλά και λόγω των τριγωνικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αναδεικνύεται παίκτης-κλειδί για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά τη διολίσθηση της Τουρκίας προς τη Ρωσία.
pompeo-0
Ο Μάικ Πομπέο θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, θα κηρύξει από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον δεύτερο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για τον σκοπό αυτό έρχονται στην Αθήνα έξι ανώτατα στελέχη από το State Department, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Αυτά θα διεξάγουν τις συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους τους την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με σκοπό να δημιουργηθούν πρόσθετοι μηχανισμοί και πεδία συνεργασίας των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα του Πομπέο στην Ελλάδα

Τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε σήμερα στo αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Αύριο, Σάββατο, στις 10:30 το πρωί, ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 11:25 το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι στις 12:30 το μεσημέρι, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο ΥΠΕΞ, με επίκεντρο ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ακόμα, θα γίνει υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).
Στην Αθήνα ο Πομπέο: Μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στη Κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: