Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Απόλυτη ικανοποίηση Μητσοτάκη για την παρουσία στις Βρυξέλλες: Οι αυστηρές προειδοποιήσεις για Τουρκία, Κύπρο και προσφυγικό

Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική αντιπροσωπεία από την πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η Αθήνα ήθελε και πέτυχε τελικά να δώσει το στίγμα της πολιτικής της στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, διατηρώντας την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των αυστηρών μηνυμάτων προς την Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ και την διατήρηση διαύλων επικοινωνίας για την διαχείριση ενός κρίσιμου ζητήματος.
Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την... ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνιζαν ότι η χώρα μας βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη, δεν ζητά, αλλά συζητά καθώς είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε παρέμβαση κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών και στάθηκε σε δύο σημεία.
Πρώτον το μεταναστευτικό – προσφυγικό. 
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στους ομολόγους του ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υποστήριξε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος και με πρόσθετα κονδύλια αλλά και με επιμερισμό του βάρους.
Μάλιστα, φρόντισε να επαναλάβει ότι σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης, ένα plan B.
Εκτιμάται, ότι η Αθήνα προϊδεάζει τους εταίρους τους ότι δεν θα διστάσει να επικαλεστεί το άρθρο 78, της Συνθήκης Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προσωρινά μέτρα υπέρ της, στην ακραία περίπτωση που εξαιτίας της επίθεσης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία εισέλθει στη χώρα μεγάλο κύμα προσφύγων. Πρόκειται για ένα μέσο πίεσης προς τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν αναλογικά την ευθύνη προσφύγων.
Ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της Συνόδου είχε επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που θίγονται από το πρόβλημα σε μια προσπάθεια οικοδόμησης κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Το δεύτερο σημείο παρέμβασης του Πρωθυπουργού αφορούσε τα Δυτικά Βαλκάνια. Στόχος ήταν να γίνει ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περιοχή.
Άλλωστε, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, παρά την δεκαετή κρίση η χώρα μας διαθέτει διπλάσιο ΑΕΠ από το σύνολο των χωρών της περιοχής, που διεκδικούν την είσοδο τους στην ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ένταξης τους, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.


Σαφή μηνύματα τόσο προς την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και της Αλβανίας.


Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για την καθολική στήριξη που έτυχε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το αίτημα της Λευκωσίας για υλοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Αθήνα όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε συνεχή επαφή με την Κύπρο και από κοινού διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συμμαχίες για το αποτέλεσμα αυτό.
Η Ελλάδα -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα αυτά και να ξεκινήσει η επιβολή τους.

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Τουρκίας για Συρία και Κυπριακή ΑΟΖ


Με μια κοινή ανακοίνωση των αρχηγών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καταδικάζουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.
Οι αρχηγοί των κρατών κατέγραψαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας και καταδίκασαν την δεύτερη, ζητώντας να τερματίσει οριστικά την επιχείρησή της στην περιοχή.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει η ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.
Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».


Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕ ανέφερε πως προσυπογράφει ότι συμπαραστέκεται στην Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, από τουρκικής πλευράς.
Η Τουρκία συμφώνησε χθες να αναστείλει προσωρινά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες.
Οι κουρδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν διατεθειμένες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, να τηρήσουν την «κατάπαυση του πυρός» με τα στρατεύματα της Τουρκίας.
Κατά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Πενς, οι Σύροι και Κούρδοι πολιτοφύλακες, θα αναδιπλωθούν από έναν τομέα με βάθος 32 χιλιομέτρων που υποτίθεται θα μετατραπεί στη «ζώνη ασφαλείας» που η Άγκυρα απαιτούσε να δημιουργηθεί επί μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: