Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Επίσημη «πρώτη» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με επικίνδυνη αποστολή

Σε... επικίνδυνη αποστολή εξελίσσεται η επίσημη «πρώτη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ως πρωθυπουργός, αφού το μεταναστευτικό αποτελεί μια ανοιχτή πληγή την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφεύγουν να επουλώσουν. 

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο όπου τόνισε πως οι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα όμως στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία τόσο σε ότι αφορά τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο όσο και για την εισβολή στη Συρία...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και θα παραστεί με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στην πρώτη σύνοδο Κορυφής έχοντας στις αποσκευές του μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης. 
Αναμφίβολα το “πράσινο φως” της Ευρωπαικής Επιτροπής για το προσχέδιο του ελληνικού προυπολογισμού , του πρώτου της κυβέρνησής του, πρόσθεσε στην ελληνική αποστολή έναν άλλο αέρα στην παρουσια του στην Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, τρεις μήνες μετά την επικράτησή του στις εθνικές εκλογές, οι “μετοχές” στο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ανεβασμένες δεδομένου ότι η ευρεία νίκη στις 7 Ιουλίου , η οποία του εξασφάλισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθιστά το κυβερνών κόμμα, το μεγαλύτερο εντός της ευρωπαϊκής του οικογένειας, σε μία περίοδο που το ΕΛΚ δεν περνά και τις καλύτερες μέρες του.
Στο σημείο αυτό όμως τελειώνουν και τα “εύκολα” για τον πρωθυπουργό σε αυτή την πρώτη επίσημη και αρχίζει η... επικίνδυνη αποστολή.

Στις εργασίες της συνόδου αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το Βrexit και η Τουρκία, υπό τη βαριά σκιά της εισβολής στη Συρία. Ταυτόχρονα ελληνική αποστολή θα πρέπει να “αναμετρηθεί” με τους εταίρους της για ένα ζήτημα που τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο “βραχνά” για την κυβέρνηση, το μεταναστευτικό.
Με διπλωματική γλώσσα αλλά με σαφή μηνύματα ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει χωρίς την μοιρασιά στην αντιμετώπιση των ροών. Μία θέση που μπορεί για τους περισσότερους να φαντάζει αυτονόητη , όμως η εικόνα που καταγράφεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ένωσης είναι απολύτως διαφορετική. 
Όλοι μιλούν με συμπάθεια για την Ελλάδα κανείς όμως δε δείχνει διατεθειμένος να βοηθήσει επί της ουσίας. Αυτό το τείχος θα επιδιώξει να “σπάσει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης , κάτι που προφανως και μόνο εύκολο δεν είναι.

Το πρώτο μήνυμα το έστειλε πάντως μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι χώρες μέλη που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το μεταναστευτικό θα πρέπει να υποστούν και συνέπειες.

Εκτός από το μείζον θέμα του μεταναστευτικού η ελληνική αποστολή θα σταθεί στο πλάι της Κυπριακής δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιμένοντας στην ανάγκη κλιμάκωσης των κυρώσεων στο πλαίσιο του αιτήματος της Λευκωσίας.

Στο σημείο αυτό όμως κρύβεται μία παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. 
Από την μία θα απευθύνει αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα για τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και από την άλλη θα προσπαθήσει να συνδέσει την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό με τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη εξαιτίας και της πλήρους διαφωνίας που παρουσιάζεται σε μία σειρά ζητημάτων στο εσωτερικού του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία για παράδειγμα λέει “ναι” στην αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων στην Τουρκία για το μεταναστευτικό με την Γαλλία να δηλώνει κάθετα αντίθετη.

Σε ό,τι αφορά δέ το θέμα της Συρίας ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη θέση της Ε.Ε έχοντας καταδικάσει την εισβολή κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στη Σύνοδο, αν και είναι άγνωστο το κατα πόσο θα υπάρξει ομόφωνη συμφωνία.
Είναι κατανοητό λοιπόν ότι ο πρώτος “ επίσημος αγώνας εκτός έδρας” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να αρχίζει με καλούς οιωνούς όμως κρύβει και πολλές παγίδες, την ώρα που η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποδεικνύεται καθημερινά ως η νούμερο ένα “ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια της κυβέρνησης.

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: