Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Διάβημα της Τουρκίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων; – Ραγδαίες εξελίξεις

Οργισμένη η Τουρκία από την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να υιοθετήσει με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά και να υποσχεθεί τη στήριξή της στα θύματα και των άλλων γενοκτονιών που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή Ελλήνων και Ασσυρίων, κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις.
Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται ακόμα, αναφέρουν ότι η Τουρκία θα απειλήσει με διάβημα τις ΗΠΑ...
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κλήθηκε να μεταβεί άμεσα στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του στο Twitter είχε επικρίνει έντονα την απόφαση της αμερικανικής Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τη «άκυρη» και συνδέοντάς τη με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία αυτή την περίοδο.
«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Με δελτίο Τύπου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (NATO).

Το ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής είναι μη δεσμευτικό, ωστόσο αποτελεί μεγάλη νίκη για την αρμενική Διασπορά αλλά και όλους τους λαούς που έχουν υποστεί γενοκτονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και σήμερα την Τουρκία.

Διαβάστε εδώ την ιστορική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

(Φωτ.: report.az)

Δεν υπάρχουν σχόλια: