Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ανάγκη για μια «νέα φιλοσοφία» στη διαχείριση του προσφυγικού


Την αναγκαιότητα μιας «νέας φιλοσοφίας» στη διαχείριση του προσφυγικού υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σε σύσκεψη με τους ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία) της ΕΕ στο Μόναχο: 
ο Κανονισμός του Δουβλίνου «εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ».
Κεντρική του ιδέα είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ...
θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, και βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, ισχύει ότι αρμόδιες για ολόκληρη της διαδικασία παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ.
Το σχέδιο Ζέεχοφερ προβλέπει ότι μελλοντικά στις χώρες αυτές θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Δηλαδή:
  • Θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος δικαιούται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι. Όσοι δεν τη δικαιούνται θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στις χώρες προέλευσης.
  • Αντιστρόφως, αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη συνέχεια σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, σε ένα δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα αποφασίζεται οριστικά για το αίτημα ασύλου.
Στόχος του κ. Ζέεχοφερ είναι να προετοιμαστεί ως τη Γερμανική Προεδρεία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ένα σχέδιο πρότασης προκειμένου να αντικαταστήσει το Δουβλίνο.
Την στήριξη του για την πρόταση Ζέεχοφερ εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Μονάχου.
Υπενθυμίζουμε ότι:
  • Το θέμα αυτό το έθεσε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 17 & 18 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας  ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου.
  • Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο που μεταξύ άλλων προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στη συζήτηση αναμένεται να πάρει τον λόγο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: