Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Άγγελος Συρίγος: Αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία στην Συρία

Οι πληροφορίες για την πρόθεση του Άσαντ να στείλει στρατό στα βόρεια σύνορα του δημιουργούν νέα δεδομένα
τονίζει o Άγγελος Συρίγος υπογραμμίζοντας πως τα δύσκολα για την Τουρκία τώρα αρχίζουν
Ο Ερντογάν διαπιστώνει πως δεν έχει όλες τις επιλογές δικές του, Ευρώπη και ΗΠΑ ετοιμάζονται για οικονομικές κυρώσεις και το σχέδιο για τη δημιουργία συγκεκριμένης ζώνης ελέγχου στο συριακό έδαφος δεν είναι εύκολο να ευοδωθεί, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής... στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή Α' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, o Ερντογάν κατάφερε να στείλει του Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ ενώ ταυτόχρονα έχοντας περάσει επισήμως στη ζώνη του πολέμου βρίσκεται ενώπιον των αποφάσεων του χωρίς όμως πλέον να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
«Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο» δηλώνει και «η ζώνη ελέγχου στην οποία επένδυαν δεν είναι πια εύκολο να καλυφθεί», ενώ τονίζει πως η τουρκική επέμβαση «λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».
Μάλιστα αναφέρει ότι «λόγω της ισραηλινής υποστηρίξεως προς τους Κούρδους, Τουρκία και Ισραήλ θα είναι πλέον φανεροί αντίπαλοι. Όχι μόνον στην ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων αλλά και σε επίπεδο ρεαλιστικής αντιπαράθεσης».
Παράλληλα ο κ. Συρίγος μιλά και για τη στάση της Ευρώπης, θεωρεί πως θα υπάρξουν κυρώσεις εν τούτοις σημειώνει το πρόβλημα που δημιουργείται εξ αιτίας του Ισλαμικούς κράτους και τον φόβο της απελευθέρωσης των τζιχαντιστών πολλοί εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι και ξεπερνούν τις 30.000 με τις οικογένειές τους.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Από χθες ο Άσαντ στέλνει στρατό στο Κομπάνι και στο Μανμπίτζ. Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή;
Οι μετακινήσεις των συριακών στρατευμάτων αποδεικνύουν αυτό που ανέφερα προηγουμένως. Ότι ο Ερντογάν στέλνει ουσιαστικά τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ, ο οποίος σπεύδει τώρα να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας για περιοχές που θα είναι δύσκολο για τους Τούρκους να εισχωρήσουν. Δεδομένου πως δεν θα επιχειρήσουν τόσο εύκολα να συγκρουστούν με δυνάμεις μη αμιγώς κουρδικές.

Ασφαλώς, η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, με την Ρωσία και το Ιράν να δηλώνουν την παρουσία τους, με διάφορους τρόπους στις εξελίξεις. Δεν πιστεύω πάντως, ότι θα υπάρξει μία γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Απλώς, τώρα, τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Τούρκους οι οποίοι δεν έχουν όλες τις επιλογές δικές τους, για την ευόδωση των αρχικών τους σχεδίων. Η ζώνη ελέγχου στην οποία επένδυαν δεν είναι πια εύκολο να καλυφθεί και ως εκ τούτου, πολύ γρήγορα αρχίζουν τα προβλήματα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

- Κύριε Συρίγο, άλλη μία εισβολή στην Συρία είναι σε εξέλιξη από την πλευρά της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος στην περιοχή μας δεν σταματάει ποτέ. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτή τη φορά;


Θα ξαναγεμίσουμε πρόσφυγες! Ίσως, αυτή τη φορά, να μην τους δεχτούμε εμείς αλλά κυρίως το εσωτερικό της Συρίας και ο Λίβανος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ήδη γύρω στις 200 χιλ άνθρωποι έσπευσαν και πάλι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
- Γεωπολιτικά θα έχουμε εξελίξεις; Εννοώ στις σχέσεις των χωρών της περιοχής.
Κοιτάξτε,η τουρκική επέμβαση λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή. Λόγω της ισραηλινής υποστηρίξεως προς τους Κούρδους, Τουρκία και Ισραήλ θα είναι πλέον φανεροί αντίπαλοι. Όχι μόνον στην ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων αλλά και σε επίπεδο ρεαλιστικής αντιπαράθεσης.  
- Με την εισβολή περιπλέκεται περισσότερο το συριακό ζήτημα;
Εξυπακούεται ότι προστίθεται ένα ακόμη αγκάθι στην επίλυση του συριακού. Οι  Κούρδοι είναι πολύ πιθανόν να πέσουν στην αγκαλιά του Άσαντ και αυτός είναι και ο λόγος που η Ρωσία δεν βλέπει και τόσο  αρνητικά τις εξελίξεις.
Οι Ευρωπαίοι έχουν λόγο να ανησυχούν; Αναφέρομαι στις άμεσες επιπτώσεις και όχι στο διπλωματικό ή στο πολιτικό επίπεδο
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το  «Ισλαμικό Κράτος». Για τους Τζιχαντιστές  που κρατούνται από τους Κούρδους και μπορεί να απελευθερωθούν προς την Ευρώπη.
- Είναι τόσοι πολλοί;
Ξεπερνούν τις 30.000 μαζί με τις οικογένειές τους. Και το ανησυχητικό είναι ότι πολλοί από αυτούς προέρχονται από ευρωπαϊκά κράτη…
- Η Τουρκία, ακόμα κι αν καταφέρει να επικρατήσει, μπορεί να αντιμετωπίσει αρνητικές συνέπειες;
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τελικά δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις από την Δύση, δεδομένου πως εισέβαλε χωρίς να ρωτήσει. Για την Τουρκία, η πιο σημαντική επίπτωση της εισβολής θα είναι στην οικονομία της. Θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα και λόγω του κόστους των πολεμικών ενεργειών και λόγω των κυρώσεων που μοιραίως θα εμφανισθούν κάποια στιγμή. Τέλος, ας θυμόμαστε ότι σε περιπτώσεις εισβολών το ερώτημα δεν είναι πώς μπαίνεις  σε μία περιοχή αλλά πως φεύγεις στο τέλος…
- Ποιο θα είναι το κέρδος του Ερντογάν από όλη αυτή την υπόθεση;
Θα έλεγε κανείς ότι το ζήτημα για την Τουρκία είναι υπαρξιακό. Ο πόλεμος στη Συρία, έδωσε τη δυνατότητα στους Κούρδους να φτιάξουν δικές τους αυτόνομες περιοχές κατά μήκος των συνόρων στην μεθόριο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Ο Ερντογάν βλέπει τις κρατικού τύπου δομές των Κούρδων ως απειλή για τους Κούρδους της Τουρκίας. Και απώτερος στόχος του  είναι να εκκαθαρίσει τη συνοριακή περιοχή από τους Κούρδους, Αλεβίτες και Γιαζίντι, και να εγκαταστήσει στη θέση τους σουνίτες Άραβες.
- Τι θα πετύχει μ΄αυτό;
Θέλει να διασπάσει την εθνική και γεωγραφική ενότητα των Κούρδων από τη Συρία ως την Τουρκία.
- Μέχρι πότε θα κρατήσει η εισβολή;
Υπάρχει μία ημερομηνία, η 13η Νοεμβρίου, όταν θα συναντηθεί ο Ερντογάν με τον Τραμπ. Μέχρι τότε ο πόλεμος θα μαίνεται και οι άνθρωποι θα σκοτώνονται. Η  Τουρκία πιθανότατα, θα έχει επιτύχει αποφασιστικές στρατιωτικές νίκες επί του συριακού εδάφους. Ακόμα βέβαια δεν γνωρίζουμε πολλά για τις θέσεις που έχει καταλάβει. Εάν δηλαδή θα είναι εντοπισμένη σε κάποια πόλη, εάν θα επιτεθούν στην άτυπη πρωτεύουσα των Κούρδων στην περιοχή, το Καμισλί, ή εάν θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που ονομάζουν οι Κούρδοι «Ροζάβα» και εκτείνεται σε μήκος 480 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δραματική κατά τα άλλα, επέμβαση, μπορεί να αποβεί θετική για τα ελληνικά συμφέροντα…
- Νομίζω ότι υπερβάλλουν. Για ποιο λόγο;
Επειδή ανοίγει άλλο ένα μέτωπο και θα αποσυρθεί σταδιακά από την κυπριακή ΑΟΖ…
Στην δεκαετία του 1980, ένας τούρκος διπλωμάτης, ο Σουκρού Ελεγκντάγκ, είχε υποστηρίξει το δόγμα των δυόμιση πολέμων. Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία πρέπει να είναι ικανή να διεξάγει έναν πόλεμο με την Ελλάδα, έναν με την Συρία και μισό στο εσωτερικό της με τους Κούρδους. Σήμερα η Τουρκία απέχει πολύ από το δόγμα που οραματιζόταν τη δεκαετία του 1980. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα. Η Τουρκία με την απόφασή για εισβολή στη Συρία πέρασε οριστικά από τη ζώνη της ειρήνης, στη ζώνη του πολέμου. Ελλάδα και Κύπρος είναι πλέον οι ακραίες δυνάμεις στα νέα όρια της ζώνης της ειρήνης. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε οι φορείς σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Προσέξτε όμως, ο οποιοσδήποτε πόλεμος που ξεσπά στην περιοχή είναι πρόβλημα για τα συμφέροντά μας και όχι στρατηγικό πλεονέκτημα. Ο Ερντογάν επιχειρεί εθνοκάθαρση στην περιοχή των Κούρδων με σκοπό να  χτίσει στη ζώνη που θα καταλάβει, καινούριες πόλεις, για να στεγάσει εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους, αραβικής καταγωγής και σουνιτικού θρησκεύματος. Για αυτό διεκδικεί γενναία χρηματοδότηση από την ΕΕ. Και για το ίδιο ακριβώς λόγο θα χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό για να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη. Όσο για την ΑΟΖ της Κύπρου, η Άγκυρα είναι εξ ίσου αποφασισμένη να δράσει και στη Συρία και στην ανατολική Μεσόγειο. Στο τεμάχιο 7 η Τουρκία δοκιμάζει τα όριά της. Παραβιάζει και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δικαιώματα που πήραν μετά από διεθνή διαδικασία σε οριοθετημένη περιοχή οι πετρελαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL, ιταλικών και γαλλικών συμφερόντων αντιστοίχως.
- Η Γαλλία θα αντιδράσει αν χρειαστεί;
Θα αντιδράσει αργά ή γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και θερμό επεισόδιο. Περισσότερο όμως από τους Ιταλούς, οι Γάλλοι διαθέτουν την δέουσα αποφασιστικότητα να αντιδράσουν.
- Θα αυξηθούν περαιτέρω οι ροές προς την Ελλάδα;
Eίναι προφανές ότι θα συμβεί. Πόλεμος γίνεται. Οι μεικτές ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα μας δημιουργήσουν νέα προβλήματα. Μην ξεχνάτε όμως και το άλλο. Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς  εξαγωγικούς  προορισμούς των ελληνικών προϊόντων. Απορροφά το 6-7% των  εξαγωγών μας και το ισοζύγιο είναι πλεονασματικό υπέρ της χώρας μας. Αυτός ο τομέας θα πληγεί από την μοιραία ύφεση της τουρκικής οικονομίας. Ομολογώ πάντως, ότι για τη χώρα μας με ανησυχεί περισσότερο αυτό που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Μεσόγειο με το «Γιαβούζ».
- Κύριε Συρίγο, δεν σας έχουν έχουν κουράσει οι ρητορικές αντιδράσεις της Δύσης απέναντι στον αδιόρθωτο ταραξία Ερντογάν;
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν την Τουρκία. Έχασαν το Ιράν το 1979. Δεν θέλουν να επαναληφθεί η ίδια ιστορία με την Τουρκία 40 χρόνια μετά. Πιστεύουν ότι όταν φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία, θα επιστρέψουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις σε καλύτερες ημέρες.

Όσο για τη αλλοπρόσαλλη στάση του προέδρου Τραμπ αυτό δεν μπορεί να το αξιολογήσει με όρους λογικής ούτε το ίδιο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, πόσο μάλλον εμείς. Από την άλλη, στην Ευρώπη, έχουμε διαφορετικές σκέψεις. Μετά τις 23 Ιουνίου 2016 και την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, τελείωσε και η στρατηγική που υιοθετήσαμε στο Ελσίνκι το 1999. Κανείς δεν θέλει δει μία ΕΕ να βάζει μέσα την Τουρκία, την ώρα που φεύγει η Βρετανία. Έκτοτε είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Τώρα βρισκόμαστε σε μία καμπή. Η Τουρκία ξετυλίγει τη νέα της στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. Για να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να αναστοχαστούμε όλες τις πολιτικές που ακολουθήσαμε τα τελευταία 45 χρόνια.


liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: