Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Γιατί οι αριστεροί μισούν τόσο πολύ τον Χ.Τρούμαν;

Χθες για μιαν ακόμα φορά διαδηλωτές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ πέταξαν μπογιές στο άγαλμα του Χ.Τρούμαν. 

Παλιότερα βομβιστές το είχαν ανατινάξει.

Αλήθεια, γιατί τόσο μίσος κατά του Αμερικανού Προέδρου;
Διότι στις 12 Μαρτίου 1947 εξήγγειλε το ομώνυμο δόγμα με το οποίο χορηγήθηκε στην Ελλάδα στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την κομμουνιστική απειλή.
Με το δόγμα Τρούμαν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν στα χέρια τους τις τύχες του Δυτικού κόσμου...

Γινόταν η ηγέτιδα δύναμη. Θα ακολουθούσε το σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης. Συνολικά μοιράσθηκαν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης—καθώς ο Στάλιν απαγόρευσε στις χώρες που κατείχε ο Σοβιετικός στρατός να συμμετάσχουν στο σχέδιο Μάρσαλ— 13,3 δισεκ.δολάρια. Η Ελλάδα έλαβε 649 εκατομμύρια δολάρια.
Ποια ήταν η κατάσταση στην πατρίδα μας τον Μάρτιο του 1947;
Ως γνωστόν από τον Οκτώβριο του 1946 έρεε προς τους κομμουνιστές αντάρτες αφειδώς η βοήθεια που απέστελναν οι λαϊκές δημοκρατίες. Ήταν τόσο σημαντικό το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας, ώστε ο στρατός των 4.000 ανταρτών του Οκτωβρίου του 1946 να γίνει ένας κανονικός στρατός 18-20.000 ανδρών και γυναικών με άρτιο εξοπλισμό, μετά από μόλις πέντε μήνες.
Η Μ.Βρετανία ήταν φανερό πως εξήλθε του Β΄ΠΠ οικονομικά κατεστραμμένη. Επιπλέον αντιμετώπιζε, την ίδια εποχή, σοβαρές κρίσεις στην Παλαιστίνη και στην Ινδία. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1947 οι ΗΠΑ ανέλαβαν τον ρόλο που διεδραμάτιζαν οι Βρετανοί στην Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ δεν παρείχαν μόνον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την πατρίδα μας. Ουσιαστικά με τις παρεμβάσεις τους αναμόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό, καθώς στήριξαν την δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού Λαϊκών και Φιλελευθέρων υπό την πρωθυπουργία του Θ.Σοφούλη( Σεπτέμβριος 1947). Αυτός ο συνασπισμός έφερε σε πέρας νικηφόρα τον Εμφύλιο πόλεμο.
Εκείνο που δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως τόσο το Δόγμα Τρούμαν όσο και το σχέδιο Μάρσαλ ήρθαν να υποστηρίξουν την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να παραμείνει η πατρίδα τους στον Δυτικό κόσμο. Δηλαδή, η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν ήρθε για να ανατρέψει μια πλειοψηφική τάση της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά για να την βοηθήσει στον αγώνα της για την ελευθερία.
Αντιθέτως, ο Κόκκινος Στρατός πολύ γρήγορα μετατράπηκε από απελευθερωτική δύναμη σε στρατό κατοχής, στηρίζοντας καθεστώτα που δεν τα ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των χωρών που είχε απελευθερώσει.
Είναι λογικό λοιπόν, οι Έλληνες κομμουνιστές και αριστεροί να μισούν τον Χ.Τρούμαν. Με την πολιτική του βοήθησε τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τον ΔΣΕ που τον εξόπλιζαν συστηματικά οι λαϊκές δημοκρατίες.
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλαίμε ή να γελάμε που το 2019 υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις. Σίγουρα αποτελούμε και σε αυτό το θέμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία.
Πάντως, θα είχε ενδιαφέρον αν μια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέβαινε στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Ρουμανία, στην Τσεχοσλοβακία και ανέπτυσσε τις θέσεις του κόμματος. Και κυρίως να μιλούσαν τα στελέχη του ΚΚΕ, για την συμβολή της ΕΣΣΔ στην παγκόσμια ειρήνη και στην δημοκρατία.
Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Άντε να συνεννοηθείς  με τους ανθρώπους που δείχνουν «δάκτυλο» σε άγαλμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: