Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Μήπως πρέπει να μιμηθούμε τη Γεωργία;

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών
Δεν αναφέρομαι στην πολιτεία της Αμερικής Γεωργία, αλλά στη μικρή χώρα (πληθυσμός 3,9 εκατομμύρια κάτοικοι) του Καυκάσου, γενέτειρα του Στάλιν, που συνορεύει με την Τουρκία, Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και τον Εύξεινο Πόντο. 
Είμαι βέβαιος ότι θα σας παραξενέψει η προτροπή μου να μιμηθούμε τη Γεωργία, που στο μυαλό μας δεν τη συσχετίζουμε με πρόοδο που αξίζει να μιμηθούμε. Και όμως, θα δούμε γιατί πρέπει να μιμηθούμε τη Γεωργία, αφού όμως προηγουμένως κάνω μια... μικρή παρένθεση.
Στην «Καθημερινή» της 1ης Ιουλίου 2019, ο καλός φίλος Στέφανος Μάνος δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: 
«Θέλουμε την Ελλάδα Ευνομούμενη; Αλήθεια;»
Αναδημοσιεύω την αρχή αυτού του άρθρου: 
«Είναι η Ελλάδα κράτος δικαίου; Λίγο. Περίπου. Τηρούνται οι νόμοι; Αλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Η Ελλάδα δεν είναι ευνομούμενη. Επειδή δεν είναι, διώχνει “σωστούς” ξένους επενδυτές. Διότι οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι βάζουν τα λεφτά τους σε ένα κράτος όπου οι κανόνες ισχύουν πάντα, ίδιοι για όλους. Οπου οι παραβάτες πιάνονται και τα ζητήματα που ανακύπτουν επιλύονται γρήγορα από αδέκαστη Δικαιοσύνη.
Σε προεκλογική περίοδο περισσεύουν οι διαπιστώσεις, περισσεύουν οι υποσχέσεις. Περισσεύουν και οι εύκολες λύσεις. Δεν έχω δυστυχώς εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα ευνομούμενη χώρα. Δεν είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία το θέλει. Λέει βέβαια ότι θα ήθελε να τηρούνται οι νόμοι, αλλά αμφιβάλλω ότι το εννοεί.
Παρακάτω θα ασχοληθώ με μία μόνο πτυχή της ζωής μας όπου ανθεί η παρανομία και η παραβατικότητα: ό,τι έχει σχέση με το Ι.Χ.
1. Παραβιάζεται το STOP.
2. Παραβιάζονται μονόδρομοι.
3. Παραβιάζεται η απαγόρευση στάθμευσης σε πεζοδρόμια.
4. Παραβιάζεται το όριο ταχύτητας.
5. Παραβιάζεται το κόκκινο.
6. Παραβιάζεται απαγορευμένη αριστερή στροφή.
7. Κυκλοφορούν ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
8. Παραβιάζεται ο λεωφορειόδρομος.
9. Παραβιάζεται απαγορευτικό στάσης.
10. Παραβιάζεται το άρθρο 34 του ΚΟΚ που προβλέπει απόσταση 20 μέτρα από σηματοδότη για στάθμευση και 12 μέτρα από STOP.
Μπορώ να συνεχίσω με άλλα δέκα παραδείγματα διαδεδομένων παραβάσεων. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς που με διαβάζετε όχι μόνον έχετε τις δικές σας εμπειρίες, αλλά και εσείς σίγουρα παραβιάζετε τον ΚΟΚ. Κοινή πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι “έτσι είναι η Ελλάδα” και αυτά δεν διορθώνονται. Τρίχες!, απαντώ (και ζητώ συγγνώμη). Φυσικά διορθώνονται. Δεν είναι στη φύση μας να παρανομούμε. Παρανομούμε όμως επειδή είναι εύκολο, επειδή παρανομούν όλοι οι άλλοι (δεν θα είμαστε εμείς τα κορόιδα) και άλλα παρόμοια. Σημαντικό είναι ότι παρανομούμε διότι η παραβίαση του νόμου δεν επισύρει συνέπειες. Εκτός αν σκοτωθεί ή τραυματιστεί κάποιος. Κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη (εκεί όπου τηρούνται οι νόμοι)…».

Στη συνέχεια προτείνει και τις λύσεις για τα παραπάνω προβλήματα. Απλά, εισηγείται να τοποθετηθούν παντού κάμερες και αυτόματα να καταγράφουν τους παραβάτες. 
Δεν γνωρίζω αν ο Στέφανος, ο οποίος έχει πάντα φρέσκες και πρακτικές ιδέες, γνώριζε την περίπτωση της Γεωργίας ή απλά πρότεινε μια πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Πάντως ακριβώς αυτά που εισηγείται να γίνουν στην Ελλάδα, έχουν ήδη γίνει και λειτουργούν αποτελεσματικά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα όπου κατοικούν 1,1 εκατομμύρια Γεωργιανοί. 
Στη Γεωργία, λοιπόν, οι κάμερες καταγράφουν όλες τις παραβάσεις των οχημάτων (δίκυκλων και αυτοκινήτων) και αποστέλλουν το πρόστιμο αμέσως και απευθείας στον κάτοχο του οχήματος με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν απαιτείται ούτε κλήση ούτε άλλες γραφειοκρατικές διατυπώσεις οι οποίες τελικά οδηγούν στην ανομία. Αν ο κάτοχος δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος, ας ψάξει αυτός να βρει τον οδηγό και όχι η αστυνομία. Ετσι απλά.

Είχα ακούσει πολλά για την πρόοδο της Γεωργίας, αλλά αυτή η ιστορία με τις κάμερες με ώθησε να συναντήσω τον πρέσβη της Γεωργίας κ. Ioseb Nanobashvili, προκειμένου να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χώρα του. Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτά που έμαθα για τη Γεωργία με άφησαν άφωνο. Πώς μια μικρή χώρα έχει κάνει τόσο συγκλονιστική πρόοδο μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Αρχίζω με το σημαντικότερο στοιχείο. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έγινε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και για να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη διαφθορά, κατάλοιπο της Σοβιετικής κυριαρχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρέσβης μου επανέλαβε το motto του πρώην προέδρου της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves: «Δεν μπορείς να δωροδοκήσεις έναν υπολογιστή»
Σήμερα μόνο το 4% του πληθυσμού παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε το «γρηγορόσημο» για να επιτύχει τον σκοπό του. Στον δείκτη της καταπολέμησης της διαφθοράς (anti-corruption) η Γεωργία είναι 1η μεταξύ 19 χωρών της περιοχής.

Η φορολογία είναι εξαιρετικά απλή και είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμά τους. Για να αλλάξει πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Ο Φόρος Εισοδήματος είναι 20%, ο ΦΠΑ 18%, ο φόρος των επιχειρήσεων 15% και ο φόρος στην ακίνητη περιουσία 1%. Κέρδη που επανεπενδύονται δεν φορολογούνται! Δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας.

Στην πρωτεύουσα Τιφλίδα έχουν δημιουργήσει ένα ΚΕΠ όπου οι πολίτες μπορούν επί τόπου και αμέσως να πάρουν 400 υπηρεσίες. Εχουν αρχίσει να δημιουργούν επαρχιακά παρόμοια ΚΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την τεχνολογία των ΚΕΠ, την έχουν δώσει και στη Σερβία.

Τώρα, δημιουργούν ένα αντίστοιχο ΚΕΕ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων), όπου ο κάθε επιχειρηματίας θα λύνει όλα τα θέματα που έχει με το κράτος σε ένα μόνο σημείο, όπου θα βρίσκονται λειτουργοί από όλα τα υπουργεία.

Η έκδοση διαβατηρίου (φωτογραφία, δακτυλικό αποτύπωμα, υπογραφή και πληρωμή) γίνεται σε… drive-in, χωρίς να κατέβει ο οδηγός από το όχημά του. Το παραλαμβάνει επί τόπου ύστερα από μερικά λεπτά. Ενας Γεωργιανός μπορεί να δώσει εξουσιοδότηση για οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω… Skype, κρατώντας το διαβατήριό του ή την ταυτότητά του. Η συνομιλία καταγράφεται σε DVD και είναι αποδεκτή σαν νόμιμη εξουσιοδότηση.

Η αγοραπωλησία ακινήτων γίνεται σε τράπεζες
, είναι εξαιρετικά απλή γιατί το κτηματολόγιο και η φορολογία είναι on-line και διαρκεί περίπου 20 λεπτά!

Δεν έχει νόημα να σας παραθέσω άλλα στοιχεία για να σας στενοχωρήσω. Νομίζω ότι καταλάβατε το νόημα. Μια μικρή χώρα με μακρά ιστορία Σοβιετικής κατοχής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα σε ελάχιστα χρόνια μπήκε στον 21 αιώνα με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Με τα λόγια του ίδιου του πρέσβη: 
«Η Γεωργία παρέχει ένα αξιόπιστο, εγγυημένο, ευέλικτο και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή εντός και γύρω από τη Γεωργία».

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων; 
Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι περίπου σταθερός στο 4% - 4,5%, ενώ στις αρχές του 2000 ήταν διψήφιος. 
Το 2010, 1 εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Γεωργία, το 2015 έγιναν 6 εκατομμύρια και τώρα αναμένονται 9 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Οποιος ανοίγει ένα ξενοδοχείο με τουλάχιστον 80 κλίνες παίρνει δωρεάν άδεια καζίνο.

Στην Παγκόσμια Κατάταξη Επιχειρηματικότητας, η Γεωργία είναι 16η, μια θέση μπροστά από τη Γερμανία, ενώ η Ελλάδα είναι στην 61η θέση.
 
Στην Ευκολία Εναρξης Επιχείρησης είναι 6η, ενώ η Ελλάδα μας βρίσκεται στην 56η θέση. 
Στην κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας είναι στην 3η θέση, ενώ η Ελλάδα στην 141η θέση.

Στον Δείκτη της Οικονομικής Ελευθερίας, που συντάσσει το Heritage Foundation, η Γεωργία βρισκόταν στην 99η θέση το 2005, ανέβηκε στην 23η θέση το 2016 και το 2017 βρέθηκε στη 16η θέση. Για την ιστορία «και διηγώντας τα να κλαις», η Ελλάδα μας βρίσκεται στην 127η θέση!

Η θητεία του πρέσβη κ. Ioseb Nanobashvili λήγει στο τέλος του 2019. Στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα προσπάθησε και τα κατάφερε να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η κ. Γεροβασίλη και άλλοι υπουργοί του Σύριζα επισκέφθηκαν τη Γεωργία το 2017 και ενθουσιάστηκαν με αυτά που είδαν, αλλά ως συνήθως έμειναν μόνο με τον ενθουσιασμό.

Μήπως, λοιπόν, πρέπει το ταχύτερο να μιμηθούμε τη Γεωργία;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: