Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας

Την άποψη ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που απέστειλε η Κυβέρνηση της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου «αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις» με τους θεσμούς εκφράζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κληθείς να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε:
«Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια προϋπολογισμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη... συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις.
Η Κομισιόν θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κανονισμό».

Αναρτήθηκε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.


Μάλιστα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/2020_dbp_el_en.pdf).
Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ για το 2019 και 3,6% του ΑΕΠ το 2020 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο των μέτρων, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση.
Οι προβλέψεις είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με αυτές. Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.
Ακόμα, το προσχέδιο προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατομμύρια ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: