Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Είναι προφανές ότι η επιλογή της δικαιοσύνης να στείλει την δικογραφία στη Βουλή, για τις καταγγελίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στην υπόθεση Novartis, μετά από τις καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου , οι οποίοι κατονόμασαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, βάζει “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Το τι τελικώς θα συμβεί αυτό θα αποφασιστεί εντός της Βουλής μέσα από τις απαραίτητες... κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όποιος βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση καλύτερα ας περιμένει πριν τα διατυπώσει δημοσίως. Ασφαλώς και οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος εύκολα να προσπεράσει, σε συνδυασμό μάλιστα με τα όσα κατέθεσε και ο κ.Αγγελής. Παρόλαυτα όλα θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη θεσμικότητα και προσήλωση στην κοινοβουλευτική τάξη. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως άλλο ο ρεβανσισμός και άλλο η απόδοση δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα οι υψηλοί τόνοι προφανώς και θα κυριαρχήσουν, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς από όλες τις πλευρές να μιλήσουν σε υψηλούς τόνους προσπαθώντας να “χαϊδέψουν αυτιά”. Εδώ ακριβώς κρύβεται η μεγάλη παγίδα : Να μετατραπεί η βουλή σε αρένα πρόσκαιρων πολιτικών εντυπώσεων. Μία εικόνα , η οποία λίγο ή πολύ καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια με κύρια την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όποιος επιθυμεί ή επιδιώκει κάτι ανάλογο τώρα, προσφέρει λάθος υπηρεσίες στη χώρα. Αυτό προφανώς και δεν σημαίνει ότι οι τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων δε θα πρέπει αρχικά να διερευνηθούν και ασφαλώς να αποδοθούν εφόσον βρεθούν. Με άλλα λόγια η λύση είναι μία, διερεύνηση με όλα τα θεσμικά εργαλεία, μέχρι τέλους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι μοναδική οδός προκειμένου να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για ρεβανσισμό είναι η θεσμικότητα και η θωράκιση των θεσμών. Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε ήδη από το βήμα της 84ης ΔΕΘ έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί η βουλή να γίνει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι το κοινοβούλιο είναι εκείνο που διατηρεί τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις εξελίξεις.

Για τον πρωθυπουργό η προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση αυτή, ήταν μία σκευωρία όπως ο ίδιος έχει πει. Εάν λοιπόν κάποιος θα έπρεπε να συνοψίσει την στάση που θα κρατήσει ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis θα μπορούσε να το κάνει με μία φράση : Προχωράει αλλά δεν....ξεχνάει.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: