Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

H αλήθεια για τη Μαρέβα του Κυριάκου

H αλήθεια για τη Μαρέβα του Κυριάκου

Η δαιμόνια Ελληνοπολωνή επιχειρηματίας που άντεξε τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια Μητσοτάκη και μετά από ένα μικρό «διάλειμμα» επέστρεψε στο πλευρό του συζύγου της. 

Η γνωριμία τους στο Χάρβαρντ, οι κόντρες με τη Μαρίκα και την Ντόρα
Από εκείνη την πρώτη ημέρα της φοίτησής τους στο Χάρβαρντ πριν από 20 χρόνια, το αόρατο νήμα που... έδεσε τις ζωές της Μαρέβα Γκραμπόφσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτικό. Η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων, όπως μιας δυναμικής αστής πολωνικής καταγωγής και ενός πολιτικού γόνου προερχόμενου από μια πανίσχυρη οικογένεια με τσιμεντωμένες αρχές, θύμιζε ενίοτε τη σύγκρουση του «Τιτανικού» με το παγόβουνο. Στη δική τους περίπτωση, όμως, η σχέση μπορεί να βούλιαξε, ωστόσο κατάφερε να ανασυρθεί στην επιφάνεια συνεχίζοντας το κοινό τους ταξίδι στο άγνωστο, προτιμώντας να εστιάζουν την προσοχή τους σε όσα τους ενώνουν και να παραβλέπουν όσα τους χώρισαν.
Εκείνο το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου του 2009 το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης ήταν θωρακισμένο σαν αστακός, με άνδρες ασφαλείας ακροβολισμένους σε κάθε πιθανή γωνιά. 
Οι 200  προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κάθονταν ευθυτενείς και ντυμένοι στην τρίχα γύρω από τα τραπέζια με τα γαλάζια χρώματα θύμιζαν μυστικό δείπνο της των πλέον ισχυρών και πάμπλουτων εκπροσώπων της ελίτ. Με αφορμή τα εγκαίνια στην Αθήνα της διάσημης Gagosian Gallery, ο σούπερ σταρ γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν και η πρόεδρος στο ελληνικό παράρτημα Μαρίνα Λιβανού παρέθεσαν δεξίωση σε χολιγουντιανά πρότυπα λίγο μετά τη θριαμβευτική επιτυχία των εγκαινίων με δύο πίνακες του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Cy Twombly να πωλούνται προς 10 εκατ. ευρώ.
Μέλη των οικογενειών Βαρδινογιάννη, Μαρτίνου, Λιβανού, Εμπειρίκου, Χανδρή, Θεοχαράκη, Μελά, Κανελλόπουλου, Ιωάννου και Προκοπίου, μεταξύ άλλων, απολάμβαναν τα εκλεκτά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του Ekali Club ενώ οι συζητήσεις περί τέχνης μεταξύ εφοπλιστών, curators και συλλεκτών έδιναν και έπαιρναν. Οι πιο ώριμες κυρίες, τυλιγμένες με μετάξια, ταφτάδες και μουσελίνες, έδιναν μαθήματα comme il faut κομψότητας ρίχνοντας μεταξύ τους ανταγωνιστικές κλεφτές ματιές, ενώ ελάχιστες κατάφεραν να φανούν τόσο διακριτικές ώστε να μην καρφώνουν επίμονα τα βλέμματα πάνω στο δερμάτινο στρετς παντελόνι που διέγραφε ανάγλυφα τα ψηλά και γυμνασμένα πόδια της Μαρέβα Γκραμπόφσκι - «πρώην Μητσοτάκη», όπως κάποιες έσπευσαν να συμπληρώσουν στις διπλανές τους με τρόπο.
Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία της δυναμικής συζύγου του βουλευτή της Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Επιβλητικά ψηλή, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ανήκει στις γυναίκες που έλκουν τη γοητεία τους χάρη κυρίως στην εξυπνάδα και τον δυναμισμό τους παρά στη φυσική καλλονή. Συνδυασμός που σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαφώς πιο αποτελεσματικός για γυναίκες καριέρας που καλούνται να επιβιώσουν σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά και τραπεζικά περιβάλλοντα ή ακόμα χειρότερα και οικογενειακά με βαριά πολιτική παράδοση όπως οι Μητσοτάκηδες. Τόσο βαριά που ενίοτε γίνεται και ασήκωτη. Κι έτσι βαρύ και ασήκωτο ήταν το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Ελληνοπολωνέζας συζύγου του Κυριάκου και των μελών της οικογένειας Μητσοτάκη που η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την είσοδό της στα ενδότερα του οικογενειακού τους φρουρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την απόφαση του ζευγαριού να ζήσει σε διάσταση, λυγισμένοι αμφότεροι από τις συνεχείς συγκρούσεις και τους όλο και πιο ανυψωμένους εγωισμούς, η Μαρέβα, όπως λένε άνθρωποι του κύκλου τους, φαινόταν αν όχι πιο ανακουφισμένη, τουλάχιστον πιο ανάλαφρη, παρά τη δύσκολη περίοδο που συνεπάγεται ένας (έστω και κατ’ επιλογήν) χωρισμός δεδομένης της ύπαρξης τριών παιδιών. Κι εκείνο το βράδυ στην Ακρόπολη η Μαρέβα έλαμπε, λόγος αρκετός για πολλές κυρίες να την πιάσουν στο στόμα τους για τους καλούς - και για τους κακούς λόγους. 

«Για όλους εγώ ήμουν η φταίχτρα»

Το ζευγάρι είχε ήδη προ πολλού χωρίσει από κλίνης αλλά εξακολουθούσε να διατηρεί μια καλή στενή σχέση για χάρη των παιδιών τους, έχοντας καθημερινή επαφή σε σημείο που σχεδόν να περάσει απαρατήρητη από εκείνα. Ηταν όμως και μια περίοδος που η ίδια βρέθηκε στο στόχαστρο ως η «φταίχτρα» του χωρισμού, αντιμέτωπη με τα κοινωνικά ταμπού και τα κους-κους στα πέριξ της οικογένειας αφού τόλμησε και πήγε κόντρα σε όλους και κυρίως στο Μητσοτακέικο. Κάτι που και η ίδια επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ», αν και με έξυπνη διακριτικότητα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μας. «Ηταν πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει κάποια στερεότυπα. Ετσι, λοιπόν, σχετικά με τέτοιου είδους περιπτώσεις το μόνο που ακούς πάντα είναι ότι “φταίει η γυναίκα’’. Εγώ ήμουν και είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και οικονομικά και ως προσωπικότητα. Η δυσκολία που αντιμετώπισα στην αρχή ήταν στο κοινωνικό κομμάτι, μια που διάφοροι άνθρωποι με κοιτούσαν κάπως περίεργα. Αλλά οι φίλοι μου, η οικογένειά μου, ο αδελφός μου μού στάθηκαν πάρα πολύ σε αυτό. Και η αλήθεια είναι ότι τότε κανείς δεν πήγαινε υπέρ της Γκραμπόφσκι. Ολοι ήταν υπέρ του Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Ωστόσο είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση.

Δυναμική μα ταυτόχρονα γλυκιά και τρυφερή την περιγράφει ο Κυριάκος


Ο Κυριάκος φρόντιζε να έρχεται κάθε μέρα σπίτι όπου φυσικά έβλεπε τα παιδιά και έτρωγε μαζί τους κι έτσι αυτά δεν νομίζω ότι είχαν καταλάβει και πάρα πολλά. Πολύς κόσμος με ρωτούσε γιατί χωρίσαμε αφού ήμασταν τόσο “τέλειο ζευγάρι, τόσο τέλεια οικογένεια”. Κι όμως, σήμερα λέω ότι αυτό έπρεπε να γίνει διότι υπήρχαν πάρα πολλά κακά κομμάτια, πολλές αρνητικές δυνάμεις, οπότε όλα αυτά έπρεπε να μπουν στη θέση τους. Και ο ένας να μπει στα παπούτσια του άλλου», λέει χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς έκφραση που χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην Τατιάνα Στεφανίδου όταν εξηγούσε τον τρόπο που κατάφεραν να είναι πάλι μαζί μετά από 5 χρόνια χωρισμού.
Είτε κοινή επικοινωνιακή τακτική είτε προσωπική τους αλήθεια, είτε και τα δύο μαζί, εν όψει μάλιστα της διεκδίκησης του χρίσματος της προεδρίας της Ν.Δ. από τον σύζυγό της, αντίστοιχα και η ίδια ταυτίζεται με όσα υποστήριξε και εκείνος στη δική του δημόσια εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή. «Επρεπε, λοιπόν, να μπει ο καθένας στα παπούτσια του άλλου. Κάναμε αρκετή δουλειά και χρησιμοποιήσαμε τις παραπάνω λέξεις πάρα πολλές φορές. Κι έτσι σιγά-σιγά αρχίσαμε να ξαναβλεπόμαστε. Αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα ζευγάρια γιατί τέλεια εικόνα σε έναν γάμο δεν υπάρχει. Ολοι έχουμε αδυναμίες κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος με αδυναμίες και επόμενο είναι να μου αρέσουν και οι αδυναμίες των άλλων. Κανείς δεν είναι τέλειος», είπε. Το μόνο σίγουρο σε έναν κόσμο θνητών - μόνο που για το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη η γνωριμία του με τη Μαρέβα παραήταν ατελής ώστε να τη δεχτούν αμάσητα. 

Από τη γνωριμία στο Χάρβαρντ, στη μετωπική σύγκρουση με τη Μαρίκα


Οι εντυπωσιακές σπουδές είναι ένα κοινό γνώρισμα του ζεύγους Μητσοτάκη. Ο 47χρονος σήμερα πολιτικός, αφού αποφοίτησε με άριστα από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, συνέχισε τις σπουδές του στο Στάνφορντ στον τομέα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Χάρβαρντ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, το 1995, γνώρισε τη γυναίκα που έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή του και που άθελά της έκανε άνω κάτω το απρόσβλητο από ανεπιθύμητους σπιτικό των Μητσοτάκηδων. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κάνει επίσης το μεταπτυχιακό της στο Χάρβαρντ στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων - έχοντας ήδη πάρει το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις Πολιτικές Επιστήμες και το δεύτερο από το Κολούμπια στην Πολιτική Οικονομία. Αν για έναν γόνο προερχόμενο από μεγάλο πολιτικό τζάκι αντίστοιχες σπουδές στο βιογραφικό του είναι μάλλον αναμενόμενες για την καταγωγή του, για μια γυναίκα με πολωνέζικο επίθετο είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο. 

Η φαρμακοβιομηχανία του παππού Ματίας


Η αλήθεια είναι ότι το γενεαλογικό δέντρο της Μαρέβα είναι εξίσου εντυπωσιακό με τις σπουδές της. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά η  καταγωγή της είναι από την Αίγυπτο, έχοντας ρίζες από τη Χίο και τη Βαρσοβία. Από την πλευρά του πατέρα της, ο παππούς της, Ματίας Γκραμπόφσκι, είχε δική του φαρμακοβιομηχανία στη Βαρσοβία ενώ υπήρξε ευεργέτης και χορηγός μεγάλων δωρεών. Ο πατέρας της συνέχισε τις φαρμακευτικές δραστηριότητες με έδρα το Λονδίνο όπου ζει μέχρι και σήμερα, ενώ στον ίδιο ανήκε και η Γκαλερί Γκραμπόφσκι στην Αγγλία. Είναι επίσης γνωστός συλλέκτης μεγάλων και σπάνιων έργων καθώς και σημαντικών νομισμάτων και γραμματοσήμων, ένα χόμπι που κληροδότησε και στην κόρη του, επίσης συλλέκτρια και λάτρη της τέχνης. Από την πλευρά της Ελληνίδας μητέρας της (μια γυναίκα που καθόρισε σημαντικά, όπως λένε, την ιδιοσυγκρασία της Μαρέβα), ο ναυπηγός παππούς της Φίλιππος ήταν 3η γενιά Ελληνας της Αλεξάνδρειας και ο πρώτος φοιτητής που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ του Λονδίνου. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1956 ενώ υπήρξε πρόεδρος του νορβηγικού νηογνώμονα Det Norske Veritas.

2013 και διακοπές στην Πάτμο: Οι φωτογραφίες με τον Κυριάκο και τη Μαρέβα να φοράει ένα αποκαλυπτικό σορτς έδωσαν τροφή στις φήμες ότι το ζευγάρι είναι και πάλι μαζί


Η γιαγιά της, Μαίρη Ανταμς, προερχόταν από παλιά εμπορική οικογένεια της Τήνου και από Αγγλους προγόνους της Σμύρνης - εξ ου και το ξενικό όνομα. Οι γονείς της γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Ελβετία όπου σπούδαζαν αμφότεροι Ιατρική. Μια ενδιαφέρουσα είναι αλήθεια μείξη γονιδίων και καταγωγών που διαμόρφωσε αναλόγως και την προσωπικότητα της Μαρέβα. Ενα κορίτσι που μεγάλωσε ουσιαστικά με τη γιαγιά της μετά το διαζύγιο των γονιών της, με τον πατέρα της να ζει και να δουλεύει στο Λονδίνο και τη μητέρα της να προχωρά σε τρεις ακόμα γάμους, όπως λένε, σε έναν εκ των οποίων απέκτησε τον ετεροθαλή αδελφό της, τον Γιωργή, ο οποίος ασχολείται με τα χρηματιστηριακά. Η μητέρα της, μια γυναίκα ανεξάρτητη, η οποία δεν λογάριαζε κοινωνικά ταμπού, ήταν, όπως λένε, σκιά και φάρος ταυτόχρονα για τη Μαρέβα που ακολούθησε στη ζωή της το δικό της μονοπάτι, φροντίζοντας να θωρακιστεί με γερές σπουδές, να θέτει στόχους και κυρίως να τους πετυχαίνει. «Ημουν συγκεντρωμένη στις σπουδές. Αλλωστε ο πρώτος χρόνος απαιτεί πολλή δουλειά και δεν είχα καιρό να ασχοληθώ με τίποτε άλλο παρά μόνο με το διάβασμα και το πώς θα πετύχω. Τα χρήματα στη ζωή του ανθρώπου δεν παίζουν καθοριστικό λόγο. Σήμερα τα έχεις και αύριο κάτι συμβαίνει και τα χάνεις. Αυτό που ποτέ δεν χάνεται είναι οι σπουδές, η μόρφωση», είχε πει 12 χρόνια πριν σε μια από τις σπάνιες κοινές συνεντεύξεις που είχε δώσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιοδικό «L’Officiel», αναφερόμενη σε εκείνη την περίοδο της γνωριμίας τους. Με τον Κυριάκο συναντήθηκαν την πρώτη κιόλας ημέρα που εκείνη πάτησε το πόδι της στο Χάρβαρντ. Ενα περιβάλλον άγνωστο ακόμα σε εκείνη, οικείο όμως σε εκείνον αφού είχε ήδη προηγηθεί στο ίδιο πανεπιστήμιο το πρώτο του πτυχίο.

Ο Κυριάκος έγινε ο οδηγός της, εκείνος που τη μύησε στα μυστικά και στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου-άβατο για κοινούς θνητούς, ο συνοδοιπόρος της, ο κολλητός της. Και πολύ σύντομα ο σύντροφός της. Η σχέση τους έγινε το μόνο καταφύγιο από την εντατική μελέτη και την πίεση. Οι δυο τους έγιναν αχώριστοι και τα νέα του δεσμού τους κατέφτασαν και στην Αθήνα. Το πολωνέζικο επώνυμο της Μαρέβα φυσικά προκαλεί και τα πρώτα σηκωμένα φρύδια στη συντηρητική οικογένεια του Κυριάκου που ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις την αντιμετωπίζει σαν ξένο σώμα. Οι πολύπλοκες οικογενειακές της καταβολές, το γεγονός ότι δεν έχει να προτάξει κάποια επώνυμη στην Ελλάδα οικογενειακή φατρία σε συνδυασμό με τη συνήθη καχυποψία που χαρακτηρίζει την κλασική Ελληνίδα μάνα ως προς τη φέρουσα από τον μοναχογιό της νύφη, δημιουργούν εξαρχής άκαρπο έδαφος για να την καλοδεχτούν στα σαλόνια της οικογένειας. Η Μαρέβα δεν είναι από τους τύπους που μασάνε και, καθώς ο Κυριάκος ως προσωπικότητα είναι πιο μετριοπαθής, προσπαθεί να κρατήσει με παραδειγματική μαεστρία τις ισορροπίες μεταξύ μιας δυναμικής, ανεξάρτητης συντρόφου που κάθε άλλο παρά πρόκειται να βάλει τη μάσκα της χαμηλοβλεπούσας νύφης και μιας χειμαρρώδους μάνας που βλέπει τη σχέση του γιου της σαν «συμφορά» που βρήκε το σπίτι της. Ο Κυριάκος είναι ερωτευμένος και πάνω απ’ όλα αποφασισμένος να κάνει τη ζωή που θέλει, είτε αυτό αρέσει στη μάνα του και στις μεγαλύτερες αδελφές του -και κυρίως στην Ντόρα- είτε όχι. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν, όπως λέγεται, ο πιο ψύχραιμος στο οικογενειακό σκηνικό αντιπαραθέσεων που στηνόταν καθημερινά, προτιμώντας τον διάλογο από τις συναισθηματικές εκρήξεις, ενίοτε και τη σιωπή από τις βαριές κουβέντες. Από τη μεριά της η Μαρέβα είχε και εκείνη τους δισταγμούς της. Προερχόμενη κατά δήλωσή της από μια οικογένεια κεντροαριστερών, αφενός κραύγαζε την περηφάνια της για το πολωνέζικο επίθετο και την καταγωγή της, αφετέρου γνώριζε το βάρος και τις ευθύνες που συνεπάγεται το να είσαι μέλος μιας οικογένειας με ιστορία και παράδοση.




Αν είχαν γνωριστεί στην Αθήνα, η σχέση τους θα είχε ναυαγήσει από νωρίς. Το γεγονός ότι γνωρίστηκαν στο εξωτερικό βοήθησε να αποφορτιστούν καλύτερα οι αρνητικές ενέργειες και οι έξωθεν παρεμβολές και να μπουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Η Μαρέβα θα γνώριζε τον Κυριάκο όπως είναι, πίσω από το όνομα Μητσοτάκη. Εξάλλου, στο Χάρβαρντ εκείνος έτσι συμπεριφερόταν: ως ένας ακόμα φοιτητής που κάθε άλλο παρά αποζητούσε προνομιακή μεταχείριση επειδή ήταν και Μητσοτάκης. Η φοιτητική ζωή στην Αμερική ήταν και για εκείνον, έναν επώνυμο γόνο, ένα είδος ελευθερίας. Και σίγουρα ανεμελιάς. Που σύντομα, όμως, θα την έχανε αφού μετά την αποφοίτηση και των δύο και την ενασχόλησή τους ως υψηλά οικονομικά στελέχη -εκείνη στο παράρτημα της Deutsche Bank στην Αθήνα στον τομέα του private banking και εκείνος ως σύμβουλος στη Mckinsey στο Λονδίνο και αργότερα στην Alpha Bank- θα έρθουν τα νέα της εγκυμοσύνης της Μαρέβα. Ο γάμος τους θα γίνει το 1997 στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα, με τη Μαρέβα εντυπωσιακή με νυφικό του οίκου Φαλιάκος και χτένισμα από τον Βαλεντίνο και τον Κυριάκο πανευτυχή στο πλάι της. Η κόρη τους Σοφία θα γεννηθεί λίγους μήνες μετά και ο ρόλος της πατρότητας, όπως σε κάθε νέο πατέρα, αρχικά τρομάζει τον Κυριάκο, αλλά ευτυχώς προσαρμόζεται γρήγορα.

 Η Μαρίκα δείχνει να έχει αποδεχθεί το γεγονός και σε πρώτη φάση η γνωριμία της με τη Μαρέβα θα είναι σε σχετικά καλό κλίμα, προσπαθώντας να την κάνει να νιώσει άνετα. Ετσι τουλάχιστον την έχει περιγράψει η ίδια η νύφη της στη συνέντευξη στο «Officiel» αν και παραδεχόμενη τη δική της επιφυλακτικότητα: «Στην πρώτη μας συνάντηση ήμουν επιφυλακτική. Ομως η μητέρα του Κυριάκου με δέχθηκε με τη ζεστασιά της μάνας, σαν να ήμουν ήδη μέλος της οικογένειας. Με έκανε να αισθανθώ δικός τους άνθρωπος». Η δήλωση του Κυριάκου που ακολουθεί αμέσως μετά προκαλεί στον αναγνώστη και δεύτερες σκέψεις: «Η Μαρέβα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Είναι δυναμική, λέει την άποψή της και μερικές φορές τη λέει έξω από τα δόντια. Ταυτόχρονα είναι γλυκιά, τρυφερή και εκπέμπει ιδιαίτερη καλοσύνη. Προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η Μαρέβα και η μητέρα μου θα είχαν μια άριστη σχέση». Πρόβλεψη που έπεσε έξω. 

«Η γυναίκα-αράχνη»  

Στη διάρκεια του έγγαμου βίου τους το ζευγάρι που στο μεταξύ απέκτησε και άλλα δύο παιδιά, τον 17χρονο σήμερα Κωνσταντίνο και τη 12χρονη Δάφνη, αναπτύσσει παράλληλη και έντονη δραστηριότητα. Η Μαρέβα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της ανατροφής και των δραστηριοτήτων των παιδιών της αλλά και στη θέση της στο investment banking στην Deutsche Bank όπου και θα παραμείνει για 12 χρόνια. O Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, από την Alpha Bank μετακινείται στην Εθνική Τράπεζα και για τρία χρόνια διατελεί διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Η πολιτική, όμως, είναι στο DNA του και η απόφασή του να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2004 ειλημμένη. Οι συγκρούσεις θα είναι πάλι έντονες, αυτή τη φορά και με μέλη της οικογένειάς του και κυρίως με την Ντόρα. Οι πολιτικές διαφωνίες τους και οι αλληλοσυγκρουόμενες ενίοτε φιλοδοξίες τους δημιουργούν τεταμένο κλίμα και μέσα σε όλα αυτά η Μαρέβα, που ανέκαθεν είναι στόχος για όλους αφού ουδέποτε έβαλε νερό στο κρασί της υποτασσόμενη στις γερά θεμελιωμένες μητσοτακικές αρχές, θεωρείται ο υποκινητής του πολιτικού αναστήματος που ορθώνει ο Κυριάκος. Ούτως ή άλλως οι σχέσεις της με τις αδελφές του Κυριάκου ποτέ δεν ήταν αυτό που λέμε ζεστές, κάθε άλλο. Με τη Μαρίκα Μητσοτάκη η σχέση της είχε εξομαλυνθεί κάπως μετά την απόκτηση της εγγονής της, αλλά με εκείνον που είχε έρθει πιο κοντά ήταν ο πεθερός της.

Με τη φίλη της και συνιδρύτρια της ελληνικής εταιρείας Zeus + Dione, Δήμητρα Κολοτούρα. Δημιουργούν σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες, από Ελληνες τεχνίτες με μακρά παράδοση στην τέχνη τους


Οταν η κόρη της Σοφία ήταν μόλις λίγων μηνών, η Μαρέβα για πρώτη φορά θα πάει το καλοκαίρι στην Κρήτη, στο πατρικό σπίτι του άνδρα της όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα εγγόνια του, θα την εκπλήξει με την τρυφερότητα και τη στοργή που δείχνει στη μικρή Σοφία και ταυτόχρονα θα επιδιώξει να έρθει κοντά και στη νύφη του ανοίγοντας συνεχώς συζητήσεις μαζί της για τη φύση της Κρήτης, την παραγωγή λαδιού και τα προϊόντα της, θέματα που ανέκαθεν ενδιέφεραν και την ίδια ως δηλωμένη φυσιολάτρης. Γενικά τον πεθερό της τον θεωρεί δάσκαλο και απολαμβάνει να τον ακούει να διηγείται ιστορίες. Οι αδελφές του Κυριάκου, όπως λένε άνθρωποι από τον κύκλο τους, ποτέ δεν προσπάθησαν να την κάνουν να νιώσει μέλος της οικογένειας. Το ίδιο, όμως, λένε και για τη Μαρέβα. Οτι είχε μια δεσποτική και συχνά αλαζονική συμπεριφορά, χωρίς να κάνει από μέρους της κάποια κίνηση καλής θέλησης. Αντιθέτως είτε τις σνόμπαρε, είτε μιλούσε απαξιωτικά για εκείνους στον σύζυγό της, γεγονός που συχνά τον έφερνε σε δύσκολη θέση αφού βρισκόταν στο μέσο μιας εμπόλεμης ζώνης.

Οπως και να ’ναι, στις εκλογές του 2004 -όπως και σε εκείνες του 2007-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Είχε όμως ήδη χωρίσει πια με τη Μαρέβα, αν και ποτέ δεν προχώρησαν στις διαδικασίες του διαζυγίου. Οι συνεχείς οικογενειακές αντιπαραθέσεις, το επιβαρυμένο πρόγραμμα του Κυριάκου λόγω της πολιτικής, οι διαταραγμένες ισορροπίες έφεραν τη ρήξη και η Μαρέβα μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της έντασης ένιωσε να πνίγεται. Ηθελε να χωρίσουν. Οι ξένοιαστοι χοροί που κάποτε έκαναν μαζί φορώντας βενετσιάνικες αποκριάτικες μάσκες, όπως σε εκείνο το ιστορικό πάρτυ του Κώστα Καίσαρη το 2000 στο Ekali Club, τα όμορφα ταξίδια τους στα νησιά και στο εξωτερικό και οι τρυφερές οικογενειακές στιγμές με τα μικρά παιδιά τους φάνταζαν πολύ μακρινές. Η σκιά της οικογένειας Μητσοτάκη έπεσε βαριά πάνω τους και τους πλάκωσε. Λένε ότι μέσα στο πατρικό σπίτι των γονιών του Κυριάκου μια γυναικεία φωνή όλη μέρα αλάλιαζε: «Η γυναίκα-αράχνη διέλυσε το σπίτι της!».  

Νέες μπίζνες, νέες φιλοδοξίες, νέα αρχή


Ο χωρισμός είναι δύσκολος. Και οι δύο κάνουν τα πάντα για να μη διαταραχθεί επ’ ουδενί λόγο η ηρεμία των παιδιών και ο Κυριάκος, αν και έχει φύγει από το σπίτι, διαμορφώνει έτσι το πρόγραμμά του ώστε να βρίσκεται καθημερινά δίπλα τους κι ας μην κοιμάται εκεί τα βράδια. Βγαίνουν έξω όλοι μαζί, κάνουν κοινές οικογενειακές διακοπές σε Τήνο και Πάτμο, είναι παρόντες στις σημαντικές στιγμές όπως γενέθλια και σχολικές υποχρεώσεις. Στο μεταξύ η Μαρέβα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς. Το 2007 θα ιδρύσει την MG Capital Advisors S.A., μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία, και το 2010 ιδρύει την Eternia Capital Advisors, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund που είχε όμως ατυχή κατάληξη. Είναι επίσης συνιδρύτρια της ελληνικής εταιρείας Zeus + Dione, που δημιουργεί σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες, από Ελληνες τεχνίτες με μακρά παράδοση στην τέχνη τους. Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε 100 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι μέχρι το Ντουμπάι, με ετήσια αύξηση του τζίρου, ενώ μόλις πρόσφατα το βρετανικό περιοδικό «Monocle» έκανε ειδική μνεία στα κομψά προϊόντα της.

Είναι επίσης αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων Endeavor S.A. στην Αθήνα, μια εταιρεία με έδρα την Αμερική, που με δική της πρωτοβουλία κατάφερε να δημιουργήσει και το ελληνικό παράρτημα. Ο τρόπος που το κατάφερε είναι ενδεικτικός της γενικότερης προσωπικότητας και κοσμοθεωρίας της. Τον Αύγουστο του 2011 βρισκόταν σε ένα επιχειρηματικό γεύμα στην Κωνσταντινούπολη (σημ.: η Μαρέβα μιλάει άπταιστα, εκτός από ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και τούρκικα) όταν άκουσε για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για την αμερικανική εταιρεία Endeavor που θεωρείται leader στον τομέα της συμβουλευτικής σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. Με την επιστροφή της στην Αθήνα, το ίδιο βράδυ έρχεται αμέσως σε τηλεφωνική επαφή με τον παγκοσμίως γενικό διευθυντή της εταιρείας. Της προτείνει να κάνει επιχειρηματικό πλάνο και να το δουν από κοντά. Σε χρόνο ρεκόρ κάνει και το πλάνο και το ραντεβού στη Νέα Υόρκη. Τους πείθει. Η Endeavor Greece είναι γεγονός και μέσα σε δύο μήνες έχει ήδη στήσει το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον εφοπλιστή Μιχάλη Χανδρή.

Η Μαρέβα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Οπως δρα στα επιχειρηματικά έτσι ακριβώς κινείται και στην προσωπική της ζωή. Αμεσα και δραστικά. Οταν θέλει κάτι, το αποκτά. Οταν κάτι τελειώνει, το κόβει. Δεν σπαταλιέται σε άσκοπους συναισθηματισμούς κι ας την κάνουν να φαίνεται πιο σκληρή απ’ ό,τι ίσως είναι στην πραγματικότητα. Εχει μάθει από μικρή να πορεύεται με στόχους. Ετσι έχει εκπαιδευτεί και θέτει σαφείς προτεραιότητες. Στο διάστημα του χωρισμού της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα προχωρήσει στη ζωή της και σε προσωπικό επίπεδο, θα κάνει κάποιες σχέσεις αλλά πάντα τα παιδιά της θα είναι σε πρώτο πλάνο. Και ο Κυριάκος, ως πατέρας τους και εκείνος που εκτιμά, σε δεύτερο. Και εκείνος είναι δίπλα της στα καλά και στα άσχημα. Οι συζητήσεις μεταξύ τους είναι συνεχείς, οι κοφτερές γωνιές της σχέσης τους σιγά-σιγά στρογγυλεύουν και έρχονται πάλι κοντά. Το 2013 οι φωτογραφίες τους να κάνουν διακοπές στην Πάτμο με τη Μαρέβα να φοράει ένα αποκαλυπτικό σορτς και τον Κυριάκο να την κατεβάζει προστατευτικά από το σκάφος τσίγκλισαν τις φήμες ότι το ζευγάρι είναι πάλι μαζί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σήμερα διεκδικεί την προεδρία της Ν.Δ. και οι δυο τους πλέον ανακοινώνουν και δημόσια ότι συμπορεύονται ξανά και στηρίζει ο ένας τις επιλογές του άλλου. Και η Μαρέβα όταν δεν έχει υποχρεώσεις στο εξωτερικό, τον συνοδεύει στην περιοδεία του, όσο μπορεί τουλάχιστον. 

Το «ΘΕΜΑ», κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας κρούσης, την πέτυχε στο Λονδίνο όπου βρέθηκε για τις ανάγκες της Zeus + Dione. «Η αλήθεια είναι ότι κοιμάμαι ελάχιστα. Προσπαθώ να πηγαίνω στις περισσότερες περιοδείες του Κυριάκου, σε όσες μπορώ δηλαδή. Μέσα στη βδομάδα αφιερώνω τουλάχιστον δύο ημέρες γι’ αυτό τον σκοπό, εκτός από το Σαββατοκύριακο που είμαι συνεχώς μαζί του», λέει. Εκείνο που της έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στη διάρκεια της περιοδείας του είναι οι εκδηλώσεις αγάπης των πολιτών στο πρόσωπό του. «Δεν θα ξεχάσω μια γυναίκα που του είπε πρόσφατα σε μια περιοδεία μας ‘’πω πω πω, τι λεβέντης είσαι εσύ, η τηλεόραση σε αδικεί!» δηλώνει εντυπωσιασμένη. «Ο Κυριάκος είναι άνθρωπος αληθινός, που δεν έχει σχέση με αυτό που πολλοί άνθρωποι λένε για εκείνον με κακόβουλο τρόπο. Είναι διαφορετικός από την οικογένειά του και αυτό θα το καταλάβει κανείς αν τον γνωρίσει από κοντά. Είναι πολύ ανθρώπινος, δεν είναι υπερόπτης, είναι αληθινός και αρκετά γεμάτος. Δεν έχει ανασφάλειες και γι’ αυτό έχει και πολύ καλό κόσμο γύρω του», λέει αφήνοντας σαφείς αιχμές για ό,τι κάποτε κατάφερε να μπει ανάμεσά τους και με το οποίο αρνείται να συνθηκολογήσει μέχρι τέλους. 

Τζένη Αγιανδρίτη, Βασίλης Γούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: