Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Το «comeback» της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη

Μεγάλα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα βάζουν και πάλι στο... ραντάρ τους την Ελλάδα δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται από την νέα κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό ότι χθες 30 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι μετείχαν στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιό του για την ανάπτυξη, ενώ πληροφορίες κάνουν ήδη λόγο για νέες επιχειρηματικές κινήσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα ...
Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι των επαφών που αφορούν στις επενδύσεις. Ο ίδιος έχει τονίσει κατ' επανάληψη πως στόχος του είναι να τρέχει η Ελλάδα με ανάπτυξη της τάξεως του 4%. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει η χώρα να μετατραπεί σε εστία προσέλκυσης ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός έχοντας ξεμπλοκάρει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού αλλά και αυτό στις Σκουριές βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με άλλον αέρα. Το μήνυμα στους επενδυτές είχε ήδη σταλεί. Άλλωστε η επένδυση της Βlackstone σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλά και το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών εταιρειών για το Καζίνο στο Ελληνικό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους παγκόσμιους παίκτες που βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού και αλλού.

Στην εκδήλωση της Godman Sachs 30 πρόεδροι και CEO's άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έλαβαν προσωπικές εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα. Διαπίστωσαν ότι εν αντιθέσει με άλλες κυβερνήσεις αυτή τη φορά υπάρχει ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πλάνο που περιλαμβάνει από μειωμένη φορολόγηση μέχρι ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες, να υπάρξουν κινήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος το αμέσως προσεχές διάστημα πέραν των όσων μέχρι σήμερα έχουν γίνει από την πλευρά αμερικανών επιχειρηματιών.
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκη έλαβε μέρος αλλά ακόμη νωρίτερα πριν την άφιξή του στη Νέα Υόρκη προηγήθηκε ο Γουίλμπορ Ρος. Ο στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τράμπ γνωστός μεγαλοεπενδύτής και επιχειρηματίας που είχε βρεθεί στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν.
Ο Ρος μετέφερε το μήνυμα το οποίο εξέλαβε από την εδώ παρουσία του κατά τη διάρκει της οποίας είχε αναφερθεί με διθυραμβικά λόγια στις μεταρρύθμισες που πέτυχε η νέα κυβέρνηση στους δύο πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Άλλωστε είναι αυτός που πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετάσχει στο γεύμα επενδυτών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη. Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική αφού προέρχεται από ένα πρόσωπο γνωστό όχι μόνο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Αμερική αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να βάλει και πάλι τη χώρα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Της επίσκεψης στις ΗΠΑ προηγήθηκαν δύο άλλες εντός ευρωπαϊκής ζώνης. Μια στη Γαλλία και μια στη Γερμανία. Θα ακολουθήσουν και άλλες.
Ο ίδιος άλλωστε πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Και στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να άρει όλα τα εμπόδια, γραφειοκρατικά και μη, ώστε να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο του.
«Περισσότερες και καλύτερες δουλειές σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας» όπως τονίζει διαρκώς στους συνομιλητές του. Αυτό επιδιώκει να κάνει πράξη χωρίς να υπαναχωρεί στις βασικές του θέσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη που αποτελεί βασικό κορμό για την οικονομία της Ελλάδας, όπως ανέπτυξε και ο ίδιος στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ
Του Γιάννη Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: