Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Γουίλμπουρ Ρος: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα»

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η Κυβέρνηση καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ήδη προχωρούν σε μείωση φόρων, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής διακυβέρνησης», ανέφερε ο Γουίλμπουρ Ρος, προσθέτοντας ότι... από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερακάκη, «αντελήφθην ότι στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος στην εφαρμογή των πολιτικών».
«Τα περισσότερα μέλη της σημερινής κυβέρνησης προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα», παρατήρησε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, σημειώνοντας ότι εκ των πραγμάτων είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα.
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αδειοδότησης του καζίνο στο πρώην Ελληνικό, ο Γουίλμπουρ Ρος επισήμανε ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα μεταρρυθμίσεων.
«Η διαδικασία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή για χρόνια. Τώρα η διαδικασία μετατίθεται για τεχνικούς λόγους από τις 30 Σεπτεμβρίου στις 4 Οκτωβρίου και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης απολογήθηκαν γι’ αυτή την πολύ μικρή καθυστέρηση, κάτι που με έπεισε ότι είναι προσανατολισμένοι στην εφαρμογή», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
«Το κλειδί είναι η υλοποίηση» κωδικοποίησε την άποψή του ο Γουίλμπουρ Ρος.
«Η Ελλάδα έδειξε ότι ξεπέρασε την κρίση. Τώρα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Ποιος να το έλεγε πριν λίγα χρόνια ότι η Ελλάδα θα κατάφερνε ποτέ να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα;», διερωτήθηκε ο ο Αμερικανός υπουργός.
«Μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει όσα υπόσχεται, πιστεύω ότι θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν έναν όχι τόσο επιθετικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί επιβραδύνει και δεν βοηθά την οικονομία», πρόσθεσε ο Γουίλμπουρ Ρος.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα ανταμειφθεί για την επίτευξη τόσο καλής δουλειάς με το πρωτογενές πλεόνασμα», εκτίμησε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τεράστιο επίτευγμα το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%.

Κόμβος διανομής LNG η Ελλάδα


«Το 2ο είναι οι κινήσεις που γίνονται στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι πολύ καλή ιδέα να γίνει η Ελλάδα κόμβος διανομής του LNG. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο πέραν της Ρωσίας», είπε ο Γουίλμπουρ Ρος και αναφέρθηκε στον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γουίλμπουρ Ρος είπε ότι αναμένεται να ξαναρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, κάτι που χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα».
«Νομίζω ότι θα εφαρμοστεί ένα ρωμαλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αυτό είναι πολύ χρήσιμο», συμπλήρωσε ο Γουίλμπουρ Ρος, εξηγώντας: «Μιλώντας γενικώς, εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται τείνουν να λειτουργούν καλύτερα. Κι αυτό δευτερευόντως θα δώσει στην κυβέρνηση χρήματα που θα μπορέσουν να διατεθούν σε άλλες χρήσεις».
«Κάνουν πολλές καλές κινήσεις», προσέθεσε ο Αμερικανός υπουργός και αναφέρθηκε στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων που προκαλούσε περιπλοκές.
«Είναι μεγάλα θέματα για τα οποία μιλούσαμε επί χρόνια και τώρα φαίνεται ότι έφτασε ο χρόνος να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα», επισήμανε ο Γουίλμπουρ Ρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: