Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν δύο διαβήματα στα Σκόπια για τη Συμφωνία

Τον μεγάλο αριθμό των παραβιάσεων σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκάλυψε στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια απάντησής του με τον Κυριάκο Βελόπουλο.
«Όντως τα προβλήματα αυτής της κακής συμφωνίας τώρα φαίνονται που προσπαθούμε να εφαρμοστεί. Βλέπουμε καθημερινά, εσείς βρήκατε 80 παραβιάσεις, εμείς στο ΥΠΕΞ μαζεύουμε καθημερινά πολύ περισσότερα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης αποτυπώνοντας την αδυναμία των γειτόνων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα... 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥΠΕΞ την προηγούμενη εβδομάδα έκανε δύο διαβήματα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν συνέχιζε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα γινότανε, καμία πίεση δεν θα γινόταν για την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, καμία», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έγινε υπέρμαχος μιας κακής συμφωνίας. Εξ ου κιόλας κατηγόρησε την προηγούμενη πλειοψηφία ότι έκανε τη χώρα μας να χάσει τα διπλωματικά της όπλα, την ενδιάμεση συμφωνία ως ΠΓΔΜ, και το μεγάλο όπλο της εισόδου στο ΝΑΤΟ.
Πάντως, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας δρόμος
«Να εφαρμοστούν και αυτές οι προβλέψεις της συμφωνίας που με μεγάλη δυσκολία οι γείτονες προχωρούν και με μεγάλη αβελτηρία ολοκληρώνουν – γιατί τους πονάνε περισσότερο – κι εμείς να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι για να πιέσουμε για τη βελτίωση Συμφωνίας, για την προστασία προϊόντων μας, επιχειρήσεών μας και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση για την ΑΟΖ της χώρας έκανε ειδική αναφορά στη δύναμη της διεθνούς διπλωματίας και μάλιστα είπε πως σε αυτήν πρέπει να επενδύσει η χώρα. 
«Είναι η εποχή να χρησιμοποιήσουμε τη διεθνή διπλωματία και το διεθνές δίκαιο. Δεν αρκούν πάντοτε τα κανόνια, τα υποβρύχια, τα αεροπλάνα και δυστυχώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν είναι πάντοτε προς δικό μας όφελος. Πρέπει να αξιοποιούμε, λοιπόν, τη διεθνή διπλωματία, τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, να στηρίξουμε τα εθνικά μας δίκαια να κάνουμε την χώρα ακόμη πιο ασφαλή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Του Αλέξανδρου Διαμάντη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: