Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η λεπτομέρεια που κάνει τη... διαφορά στο τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ

Το ότι θα συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ, το γνωρίζαμε λίγο πολύ εδώ και περίπου 20 μέρες. 
Ήδη από τα τέλη Αυγούστου είχαμε επισημάνει την σοβαρή πιθανότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τελικά, όπως όλα δείχνουν, οι δύο άντρες θα τα πουν από κοντά στις 24 Σεπτεμβρίου, χωρίς ακόμα να... υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του ραντεβού από αμερικανικής πλευράς.
Το στοιχείο όμως που κάνει την συγκεκριμένη συνάντηση ακόμα πιο ιδιαίτερη και το οποίο προσδίδει ένα ειδικό βάρος στην επαφή αυτή είναι το εξής: Σε κάθε παρόμοιο γεγονός (γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών), τα αιτήματα προς τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο για συναντήσεις με ξένους ηγέτες είναι πάρα πολλά. Ο ίδιος όμως και το επιτελείο του επιλέγουν κάθε φορά περίπου δέκα από αυτά για να εξελιχθούν σε διμερείς επαφές.
Με άλλα λόγια, εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία που θέλει τη συνάντηση να έχει πλέον “κλειδώσει”, τότε ασφαλώς η επιλογή του κ. Τραμπ μόνο τυχαία δε θα μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μία χρονική συγκυρία, όπου η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει αλλά και με την ελληνική οικονομία να κυνηγάει τις επενδύσεις με επιμονή ο Λευκός Οίκος δίνει ψήφο εμπιστοσύνη στη χώρα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο εκπρόσωπος του κ. Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Παράλληλα δε θα πρέπει να ξεχάσουμε δύο ακόμα παραμέτρους που αποδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ:
- Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών Μαικ Πομπέο.
- Πριν από δεκαπέντε μέρες στη χώρα μας βρέθηκε και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ρος.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι έχει οριστικοποιηθεί και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, πιθανότατα στις 25 Σεπτεμβρίου.
Η υπεραντλαντική πάντως παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα ολοκληρώσει ουσιαστικά έναν πρώτο κύκλο διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη :
- Στις 22 Αυγούστου o κ.Μητσοτάκης ταξίδεψε στο Παρίσι όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.Ένα τετ α τετ, το οποίο συνολικά κράτησε μιάμιση ώρα .
- Στις 29 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στην συνάντηση αυτή τέθηκαν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην αναγκαιότητα η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της.
- Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ολλανδία, όπου και συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομολογό του Μαρκ Ρούτε.
Το road trip Μητσοτάκη όμως δε φαίνεται να σταματά εδώ. Ήδη στην τελική φάση προετοιμασίας βρίσκεται το ταξίδι του στην Κίνα, το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: