Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή και η… Ρόζα Λουξεμπουργκ

«Εν Ελλάδι τα πάντα δύνανται να γελοιοποιηθούν, όχι μόνο ο σοσιαλισμός αλλά και η βαρβαρότητα». 

Αυτό είχε απαντήσει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, σύμφωνα με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Φιλελεύθερο» η σύζυγός του Ζωή, όταν ρωτήθηκε για τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τον ελληνικό σοσιαλισμό.
Ο φιλόσοφος ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», όνομα που προέρχεται από τη φράση που είχε παραθέσει η Ρόζα Λούξεμπουργκ σε δοκίμιο της, είχε αναφερθεί... στον ελληνικό σοσιαλισμό και τα είχε πει ουσιαστικά όλα παραφράζοντας, όπως είχε δηλώσει η σύζυγός του, τη γνωστή φράση του Ροΐδη «Εν Ελλάδι τα πάντα δύνανται να γελοιοποιηθούν, μηδέ του βακίλου του Κωχ εξαιρουμένου» σημειώνοντας: «Εν Ελλάδι τα πάντα δύνανται να γελοιοποιηθούν, όχι μόνο ο σοσιαλισμός αλλά και η βαρβαρότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επαναφέρει σήμερα το σύνθημα «Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα» μέσα από την Διακήρυξή του μιλώντας για τον «φραγμό» που πρέπει να μπει «στον ύστερο καπιταλισμό» ο οποίος καταστρέφει τον κόσμο και «σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους».

Θυμάται τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, σχεδόν 11 χρόνια μετά τον Γιώργο Παπανδρέου. Και ετοιμάζει νέα επίθεση στον καπιταλισμό υπέρ των πολλών, όπως αναφέρει, καλώντας σε μια συμμαχία «προοδευτικών δυνάμεων».
Συγκεκριμένα, στη διακήρυξη που εξέδωσε η κεντρική του επιτροπή αναφέρει στη σελ. 7 ότι το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ και σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης εντάσσοντας σε αυτή και την κλιματική αλλαγή. Άλλωστε το ρεύμα που δημιουργεί η Γκρέτα, ειδικά στα νέα παιδιά, είναι αξιοποιήσιμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στα… ρεύματα που δημιουργούνται για να φτάσει στα σκαλιά της εξουσίας. Το έκανε με το αντιμνημόνιο ετοιμάζεται να το κάνει τώρα και με το περιβάλλον και την… Πράσινη Αριστερά (που όμως σημειωτέον το όνομα είναι κατοχυρωμένο από άλλον όπως αποκάλυψε η ΕΦΣΥΝ).
Η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τα χρόνια της επαναστατικής εφηβείας και των καταλήψεων. Περιγράφει γιατί επιλέγεται ο σοσιαλισμός και κηρύσσεται μέσα από αυτή ανένδοτος κατά του καπιταλισμού, του κέρδους και του ανταγωνισμού.
Θυμίζει και την αρχή του 2015 όταν δήλωναν πως θα αλλάξουν την Ευρώπη, για την οποία τώρα αναφέρουν ότι «ακολουθεί σήμερα μια αδιέξοδη πορεία. Απειλούνται οι κατακτήσεις και η διεθνής της θέση, η ίδια της η επιβίωση, ακόμη και οι δημοκρατίες μας. Επείγει μια προοδευτική στροφή».
Δείχνει επίσης ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει ως αντιπολίτευση δεν συνδέεται με τη συναίνεση και την θεσμική κριτική. Το μήνυμα δόθηκε άλλωστε από την πρώτη απεργία της ΑΔΕΔΥ όπου στελέχη, με πρώτον και καλύτερο τον υπουργό του τρίτου μνημονίου και των φόρων Ευκλείδη Τσακαλώτο, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Έχει σταλεί και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Επαναφέροντας συνθήματα του παρελθόντος επιχειρεί να αποφύγει την αυτοκριτική και επιβεβαιώνει πως δεν έχει κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές ήττες. Χαράζει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές. Και δείχνει να ξεχνά τις διαχρονικές αναφορές του Κορνήλιου Καστοριάδη.

Και δύο quiz:

Ποιος πρωθυπουργός δήλωνε τον Οκτώβριο του 2017, ευρισκόμενος στο πλάι του Ντόναλντ Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο ότι: 
«Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές»

Και ποιος ηγείται του κόμματος στη διακήρυξη του οποίου αναφέρεται πως 
«ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο τα τελευταία χρόνια παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Τραμπ. 
Ακολουθούν ένα δρόμο μονομερών ενεργειών και πολιτικής ισχύος: εγκαταλείπουν τις συμφωνίες για το κλίμα, για την αποπυρηνικοποίηση του Ιράν και για τον πυρηνικό αφοπλισμό. 
Κηρύσσουν εμπορικούς πολέμους, υπονομεύοντας το διεθνές πλαίσιο του εμπορίου. 
Υποστηρίζουν ακροδεξιές και ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις στην Ευρώπη και υποβοηθούν την αστάθεια στην περιοχή μας, στηρίζοντας με δογματική μονομέρεια την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ. 
Πρωτοστατούν διεθνώς στην ξενοφοβική αντιμετώπιση των μεταναστών. 
Η πολιτική τους έχει καταστεί παντελώς μη προβλέψιμη, πράγμα που αποτελεί πρόσθετο αποσταθεροποιητικό παράγοντα».
Του Τάσου Ευαγγελίου 
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: