Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Σα να μη μίλησε...

Την υπεράσπισή του τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε εσωκομματικό προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, από ό,τι διεφάνη στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Σε θεσμικό επίπεδο αδιόρατα μεν, άφησε την εντύπωση ότι είναι αμέτοχος και αθώος των παρανομιών που ενδεχομένως αποκαλυφθούν από την υπόθεση Νοβάρτις. Γι’ αυτό και στην «αυτοκριτική» της κυβερνητικής του θητείας έσπευσε να προκαταλάβει εντυπώσεις. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν έσπασαν τα κέντρα εξουσίας και τα παραδικαστικά κυκλώματα. Οπότε, νίπτοντας χείρας δίκην Ποντίου Πιλάτου, τα παραδικαστικά κυκλώματα υπήρχαν, τα βρήκε, δεν τα... δημιούργησε, ούτε τα επεξέτεινε ή τα εκμεταλλεύτηκε!
Απευθυνόμενος παράλληλα στο εσωκομματικό τοπίο, κατέστειλε κάθε απόπειρα κριτικής (αμφισβήτηση δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει και άλλος), υπενθυμίζοντας ότι από την εκλογική μάχη βγήκαν ισχυρή αντιπολίτευση. 
Για μια ακόμη φορά (για να το εμπεδώσουν οι δικοί του), δεν προσδιόρισε το κόμμα του ως «ριζοσπαστική αριστερά» (ζωή σε λόγου της), αλλά ως «Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη» (σήκω Αντρέα για να δεις το παιδί της Αλλαγής).

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανάλωσε την ομιλία του προσπαθώντας να πείσει για πράγματα που και αλήθεια να ήταν, ήδη κρίθηκαν στις εκλογές, και ουδείς πλέον τα ακούει, γιατί δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στη ζωή του. Όλα π.χ. όσα κάνει ο Μητσοτάκης τα είχε έτοιμα αλλά θα τα θέσπιζε από το 2020. Ε και;
Ποιον ενδιαφέρει τι «θα» έκανε; Σημασία έχει ότι δεν τα έκανε, ενώ πλέον τα κάνει άλλος και αυτός θα τα πιστωθεί αν τα κάνει. Και πόσο πείθει με το «θα» μετά από 4,5 χρόνια εξουσίας; Δεν κατανοεί ότι έτσι έλκει εκφράσεις δυσπιστίας και ειρωνική διάθεση, ή πιστοποιεί ανικανότητα διακυβέρνησης του ιδίου; Φέρεται κατά το γνωστό, «κλαίει πάνω από τη χυμένη καρδάρα», κάτι που δεν ενδιαφέρει την κοινωνία. Την ενδιαφέρει αν το γάλα θα της το προσφέρει ο Μητσοτάκης.
Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας ήταν εντελώς επίπεδος και άχρωμος. Έλαμπε σαν αστέρας τους καιρούς που υποσχόταν στο λαό και απειλούσε τους αντιπάλους. Τώρα δεν έχει τι να υποσχεθεί και σε τι να απειλήσει. Μάλλον ο ίδιος και το κόμμα του απειλούνται για κάποια από τα πεπραγμένα τους.

Ο Πρώην Πρωθυπουργός δεν εξέπεμψε κανένα όραμα, ώστε να συνεγείρει όπως παλιά. Τα περί «Δίκαιης ανάπτυξης» είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που εν τη θητεία του μετατράπηκε σε «δίκαια» επιδόματα με την υπερβολική και παράλογη αφαίμαξη άλλων, και όχι με την ανάπτυξη που είχε υποσχεθεί (δίκαιη ή όχι), αφού καθ’ όλη τη θητεία του η ανάπτυξη ήταν πολύ κατώτερη των προβλέψεων που υπόσχονταν οι δικοί του Προϋπολογισμοί.
Ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στη ΔΕΘ αλλά ήταν... σα να μη μίλησε.

Γ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: