Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Το σχέδιο για την πριμοδότηση της πλήρους απασχόλησης

Τα μηνιάτικα των 400 ευρώ, την υποδηλωμένη εργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιχειρεί να περιορίσει το σχέδιο της κυβέρνησης για πριμοδότηση της πλήρους απασχόλησης.
Τέτοια είναι τα δύο μέτρα του υπ. Εργασίας που σύμφωνα με τις πληροφορίες συμπεριλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση σήμερα ή το αργότερο αύριο, και προβλέπουν αυστηροποίηση της αδήλωτης εργασίας, και αύξηση του κόστους των «υπερωριών» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης...
Συγκεκριμένα στο επίκεντρο των εργασιακών μέτρων του νομοσχεδίου, έχει συμπεριληφθεί διάταξη που αλλάζει τη φιλοσοφία για τις ποινές στην αδήλωτη εργασία όπου το πρόστιμο σήμερα είναι 10.500 ευρώ.
Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει χαμηλότερα πρόστιμα, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο με 3μηνη, 6μηνη, και 12μηνη σύμβαση. Στο εξής λοιπόν, καταργείται η δυνατότητα 3μηνης, και 6μηνης πρόσληψης και πλέον η δυνατότητα μείωσης του προστίμου για τον εργοδότη που εντοπίστηκε να παρανομεί, θα παρέχεται μόνο στην περίπτωση 12μηνης πρόσληψης του αδήλωτου εργαζομένου.

Στην πράξη η διάταξη πριμοδοτεί την πλήρη απασχόληση, και κουμπώνει με μια ακόμη, αυτήν για την αύξηση 10% της υπερωριακής απασχόλησης. Το δεύτερο αυτό μέτρο, που επίσης θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κάνει ακριβότερη την μερική απασχόληση, μέσω της αύξησης της υπερωριακής αμοιβής κατά 10%. Κάθε επιπλέον ώρα εργασίας, πέραν των συμφωνημένων στο πλαίσιο της μερικής απασχόλησης, θα αμείβεται με προσαύξηση 10%. Επιχειρείται με τον τρόπο αυτό, να χτυπηθεί η υποδηλωμένη εργασία, καθώς πολλές συμβάσεις μερικής απασχόλησης υποκρύπτουν στην ουσία "καμουφλαρισμένη" πλήρη απασχόληση.

Τα παραπάνω μέτρα, μαζί φυσικά με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, έχουν ως σκοπό να ανατρέψουν την δυσμενής και ευέλικτη πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, που εντάθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονιακών πολιτικών, πλήττοντας κυρίως νέους και ανέργους.

Τα μηνιάτικα για το 30% των εργαζομένων σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ, καθώς αυτοί απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο του 2019, δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση. Οι μισθωτοί που δηλώνονται ή ασφαλίζονται για μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ανέρχονται σε 3 στους 10, με αμοιβές κατά μέσον όρο, 396,11 ευρώ. Σημειωτέον ότι ο μέσος μισθός για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 1.182,39 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Στην ετήσια μάλιστα έκθεσή της η ΓΣΕΕ, τον περασμένο Μάιο, παρέθετε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 571.000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα το 2018, δηλαδή το 25,3% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα, αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ. Ακόμη χειρότερα, 251.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 11,1% του συνόλου, έπαιρναν μισθό κάτω των 250 ευρώ.

Στις νέες προσλήψεις, η ευέλικτη εργασία έχει πάρει εδώ και χρόνια κεφάλι της πλήρους, και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η παγιωμένη αυτή κατάσταση συνιστά μια ολοένα και μεγαλύτερη "τρύπα" για τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνεχή αιμορραγία εσόδων, που εκτιμάται ότι πλησιάζει ετησίως το 1,5 δισ ευρώ.

Στην λογική, να ανατραπεί αυτή η τάση, εντάσσονται τα παραπάνω μέτρα του υπ. Εργασίας, για αυστηροποίηση της εργατικής νομοθεσίας, που μαζί με άλλες παρεμβάσεις, επελέγη να συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο-σκούπα. Εκτός των εργσιακών, ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου, φέρνει αμιγώς επενδυτικές διατάξεις, όπως η εμπλοκή ιδιωτών για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, δηλαδή μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα με κάθε δεδομένο γύρω από τα ακίνητα, αλλά και η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, που αφορά την αγορά συντελεστή δόμησης από ιδιοκτήτες διατηρητέων και πώληση σε όσους έχουν αυθαίρετα. Η διάταξη θα προστεθεί αργότερα στο νομοσχέδιο καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Τα παραπάνω μέτρα έχουν τον προφανή στόχο να κερδίσει αξιοπιστία η Ελλάδα έναντι των αγορών και να σταλεί θετικό μήνυμα σε επίδοξους ξένους επενδυτές αλλά και στους ξένους οίκους που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία.
Του Γιώργου Φιντικάκη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: